NB I

Mitől lett ilyen jó edző Horváth Ferenc?

Herédi Attila szerint a magyar labdarúgásban nem pusztán az érdemeik szerint kapják a megbízatásokat az edzők.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Január 2-án ünnepelte 55. születésnapját a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest korábbi válogatott labdarúgója, aki 1987-ben az év játékosa volt Magyarországon.

Jánoshalmán született, de a pályafutását az Újpesti Dózsában kezdte, és 1979-ben került be az első csapat keretébe. Érdekesség, hogy eleinte gyakran támadót játszott, csak később került a hátvédsorba. Többször nyert Magyar Népköztársasági Kupát, illetve tagja volt az 1990-es bajnokcsapatnak is. Ezután külföldre szerződött, és a finn Haka csapatában futballozott visszavonulásáig. A magyar válogatottban ötször lépett pályára – írja az MLSZ honlapja.

Pályafutása befejezése óta edzőként dolgozik, irányította az Újpestet, a Tatabányát és a Nyíregyházát is. Legutóbb az NB III-as Jászapáti trénere volt, a közelmúltban pedig ismét átvette a Vác FC U21-csapatát, amellyel célja a bennmaradás az NB I-ben.

Herédi Attila a Dinó Sporthíradó adásában elmondta, ő maga is elkívánkozott a váci utánpótlásból, de a közelmúltban megtisztult a közeg, úgyhogy örömmel tért vissza, és kihívásnak tartja a feladatot. Nincs a szerződésében olyan pont, hogy szabadon távozhat, ha az élvonalból hívják, de ilyen záradékra nincs is szükség…

– Ilyen mélységekbe nem mentünk bele, mert én eddig is úgy dolgoztam, hogy ha valamit elkezdtem, akkor azt a saját elhatározásomból ki is töltöttem – magyarázta Herédi Attila. – Nem akarok nagy szavakat használni, de mindenképpen tartozom azzal a játékosaimnak, a klubnak és a városnak azzal, hogy ezt a feladatot megoldjuk. Sajnos az ember egyre jobban kiábrándul az NB I-es miliőből, ebből a körforgásból. Úgy hiszem, hogy engem már nem fognak megtalálni azok a feladatok, amiért érdemes lenne változtatni. Negatív vagyok, mert így élem meg. Ebben a közegben nem pusztán az érdemeik szerint kapják az emberek a megbízatásokat, hanem más háttértámogatások segítségével. Nem a keserűség beszél belőlem, és nem akarok senkinek a helyére törni.

Az egykori élvonalbeli edző a bajnoki címvédő Győri ETO új tréneréről, Horváth Ferencről úgy fogalmazott, hogy a paksi eredménysorával le kellett volna rombolnia a nimbuszát.

– Nem tudom, hogy Horváth Ferenc mitől lett ilyen jó edző. Már több újságban is pedzegették, hogy mitől ilyen jó edző, ha félévente csapatot vált? Hogy játékosként volt húsz klubja, az egy dolog, de úgy gondolom, edzőként csak úgy tud valaki hitelesen és eredményesen dolgozni, ha egy helyen több évet lehúz – magyarázta Herédi Attila. – Lehet jó edző, tehát nem a kvalitásait vitatom, de szerintem ő azok közé az emberek és edzők közé tartozik, akik érdemtelenül kapják a jobbnál jobb feladatokat. Én ezt így gondolom. Mindenkinek vannak értékei. Elismerésre méltó, hogy Kecskeméten jól szerepelt, de ha azt vesszük, hogy kevés helyen vannak rendezettebb körülmények, mint Pakson, akkor azzal az eredménysorral le kellett volna rombolnia a nimbuszát, de Kovács Feri bácsi például olyan szintre emelte egy tévényilatkozatában, hogy az egyik legtehetségesebb magyar edzőnek nevezte. Mitől? Ezen lehet vitatkozni, majd az idő választ ad rá.

Az Újpest egykori kiváló játékosa Pintér Attila szövetségi kapitányi kinevezéséről elmondta, ez az a poszt, amit nem szabad senkitől irigyelni, de visszautasítani sem szabad. Úgy fogalmazott: ha tudja az ember, hogy a guillotine-ba dugja a fejét, ezt akkor is el kell vállalni, hiszen ez nem mindenkinek adatik meg az életben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik