NB I

Haza kellene hozni a válogatottakat

„Nem ütöttem még be a százas szöget a gerendába, nem akasztottam fel a sípomat” – mondta Egervári Sándor.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tavaly októberi távozása óta ritkán szólalt meg a nyilvánosság előtt Egervári Sándor. A korábbi szövetségi kapitány decemberben a Rangadó.hu érdeklődésére készségesen kommentálta Pintér Attila kinevezésének hírét, de egyébként nem nyilatkozott. Csütörtökön, a Sport Televízióban megtörte a csendet, hiszen értékelt, és a jövőről is beszélt.

– Úgy éreztem, kellett néhány hónap, hogy letisztuljanak a dolgok, és ne érzelmektől vezérelve válaszoljak – mondta a volt kapitány, aki azóta külső szemlélőként figyel a magyar labdarúgásra. – Négy és fél évet töltöttünk el egymás mellett, két mérkőzés után olyan súlyos véleményeket mondtak erről a közösségről, amire nem szolgált rá. Ennél sokkal több örömet okoztak ebben a négy és fél évben az emberek számára. Akár az U20-as világbajnoki eredményével, akár Svédország és Törökország legyőzésével.

Egervári büszke arra, hogy a 2009-ben U20-as világbajnoki bronzérmet nyerő játékosait sikerült beépítenie a felnőtt válogatottba.

– A nyolcvannyolcas generáció, Gulácsi Péter, Koman Vladimir és Németh Krisztián korosztálya a világ legjobbjaival is versenyképes volt. Az U20-as vébén egyetlen európai csapatként jutott elődöntőbe, és a harmadik helyet szerezte meg. Szépen lassan felkészítettük őket a nemzetközi porondra is, és közben a negyedik kalapból a harmadikba, majd a másodikba került a válogatott. Nem csak beépítettük őket, de sikeresek is voltak – emelte ki a generáció szerepét Egervári, aki bízik benne, hogy Pintér Attila is számít majd ezekre a játékosokra. – Ők nemzetközi rutinnal tudnak nekivágni az Európa-bajnoki selejtezőnek. Optimista vagyok, remélem, ki tudják majd verekedni maguknak a helyet a csapatban, és abban is biztos vagyok, hogy komoly esélyünk van kijutni arra az Európa-bajnokságra, ahol huszonnégy csapat indul.

Az előző kapitány szerint nem olyan rossz a helyzet a magyar labdarúgásban, ahogyan azt sokan feltüntetik.

– Az MLSZ három és fél év alatt sok új programot valósított meg, jó pályára állította a labdarúgást. A válogatott is az elmúlt két selejtezősorozat eredményei kapcsán a második kalapba tudta verekedni magát, ez a nemzetközi szakma általi elismerése a labdarúgásunknak. Ezért óvatosan fogalmaznék azzal, hogy a lavór víz mellett a gyereket is ki kell önteni a magyar labdarúgásból – összegezte a legfőbb fejlődési pontokat Egervári Sándor.

A hollandiai mérkőzés is szóba került az adásban, szerinte a légiósok klubjaiknál nem kaptak elég játéklehetőséget, és ez is szerepet játszott a csúfos kudarcban.

– Abban az időszakban alulversenyeztetett játékosokat kellett betenni, ezért le is vontuk a konzekvenciát, és lemondtunk a nyolc-egy után. Lehetett volna óvatosabb játékot vállalni, de abból nincs eredmény, ezért nagyot kockáztattunk. Nincs erre jobb szó, tizenkilencre lapot kértünk.

Egervári Sándor már kapitányként is tett javaslatokat a magyar játékosok szerepeltetésének érdekében. Egyrészt az idegenlégiósok számát csökkentené itthon, másrészt a fiataloknak biztosítana játéklehetőséget, de a magyar légiósok helyzetének javítására is lát megoldást.

– Azokat a játékosokat, akik félévente vándorolnak, még Oroszországon belül is vagy más futballkultúrákban, és nem tudják beverekedni magukat a kezdőcsapatba, azokat hozzuk haza a magyar bajnokságba. Van jó néhány jól menedzselt klubunk, az első négy közül bármelyik vállalhatná, vagy a két legjobban menedzselt klub hazahozhatna négy-négy játékost, és akkor Varga Józsi és társai nem a kispadon ülnének az angol másodosztályban, vagy mondhatnám Komant, Németh Krisztiánt… Nyilvánvalóan a hétről-hétre való szereplés után jobb teljesítményt tudnának betenni a válogatott játékába is – vázolta fel az ötletet, és név szerint is kiemelte egyik kulcsjátékosát. –Varga József talán a legjobb példa erre. Korábban Debrecenben kiválóan játszott, és a válogatottban is. Az októberi mérkőzés előtt öt-tíz perceket kapott, és formán kívül rosszabb teljesítményt tett be a közösbe.

Egervári számára ezúttal sem volt tabutéma az utódja, Pintér Attila személye és kinevezése.

– Nagyon örültem, hogy magyar szövetségi kapitány lett. Írtam is neki egy gratuláló SMS-t. Beszélni még nem tudtunk, de amikor több ideje lesz, nyilván fogunk tudni eszmét cserélni. A pályaedzőjével, Farkas Józsival hosszasan beszélgettem, természetesen felajánlottam a segítségemet – mondta Egervári, és azt is elárulta, tetszenek neki Pintér Attila összetartásai, amely a ligaválogatott összetartásokra emlékezteti. Úgy gondolja, ha összeérik ez a keret, nagyon jól kiegészíti majd a légiósokkal megerősített csapatot.

Egervári Sándor azt is bevallotta, hiányzik neki a mérkőzések nyújtotta adrenalin, szeretné még dolgozni valahol.

– Azért egy komoly kihívásnak még szeretnék megfelelni, nem ütöttem még be a százas szöget a gerendába, nem akasztottam fel a sípomat. Várok egy olyan lehetőségre, amely valóban egy szakmai kihívás, nagyon remélem, hogy megtalál – zárta a beszélgetést Egervári Sándor.

Olvasói sztorik