Hírek

Velük talán sikerült volna

Számításaink szerint 13 játékos hiányzott a magyar válogatott bő keretéből különböző okok miatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott a harmadik helyen végzett világbajnoki selejtezőcsoportjában, ezzel elúszott a pótselejtezőt jelentő második pozíció, a 2014-es brazíliai világbajnokságot is a mieink nélkül rendezik.

A kudarcban közös a játékosok és a szövetségi kapitány felelőssége, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Egervári Sándornak a közelmúltban egyre több embert kellett nélkülöznie ilyen-olyan okok miatt, és ez sajnos éppen az amszterdami meccs előtt csúcsosodott ki. A Rangadó.hu legújabb összeállításában felsoroljuk, szerintünk optimális esetben kiknek lett volna helyük a magyar csapat bő keretében az elmúlt hónapokban. A névsort látva biztosak vagyunk benne, hogy velük sokkal több esély lett volna a második hely megszerzésére.

Kovács István – sérült

A Videoton fiatal középpályására Bukarestben nem számított Egervári, de az Észtország elleni találkozón biztosan ott lett volna. Igen ám, de az U21-válogatott kecskeméti, Bosznia-Hercegovina elleni Európa-bajnoki selejtezőjén súlyosan megsérült. Kulcscsonttörését megoperálták, már az edzéseket is újrakezdhette a Videotonnál, de még nincs játékra képes állapotban. Mivel az utánpótlás-válogatott Ausztria és Spanyolország elleni selejtezője is nagyon fontos, minden bizonnyal ott kapna szerepet, tehát ha egészséges lenne, akkor sem utazna Amszterdamba.

Életkor: 21 év

Válogatottság szám: 2 mérkőzés

Legutóbb: 2013. augusztus 14-én, Csehország ellen

Rudolf Gergely – sérült

A csatár eddig 24 alkalommal lépett pályára a válogatottban, és kilenc gólt szerzett. 2008 és 2011 között szinte kihagyhatatlan volt, Egervári is rendszeresen számított rá. Emlékezetes a hollandok elleni, idegenbeli 5-3-as meccsen lőtt gólja, illetve a svédek elleni 2-1-es találkozón szerzett győztes találata. Megpróbáltatásai 2011 szeptemberében kezdődtek, amikor az olasz Genoa kölcsönadta a görög Panathinaikosz együttesének. Azóta egyik sérülés követi a másikat, és sajnos Diósgyőrben sem tudott kibontakozni. Bár tavalyi leigazolása után a klubnál türelmesen kivárták, hogy teljesen felépüljön, és játékra alkalmas állapotba kerüljön, csupán egy gólt szerzett. A jelenlegi szezon negyedik fordulója után szerződést bontottak vele, és a Győri ETO-hoz igazolt, ahol eredményesebbnek bizonyult, viszont újra megsérült…

Életkor: 28 éves

Válogatottság szám: 24 mérkőzés

Legutóbb: 2013. február 6-án, Fehéroroszország ellen

Szabics Imre – visszavonult

A rutinos csatárra tavaly nyár óta már csak kiegészítőemberként számított a kapitány, ezért a gólokat sem tudta olyan mennyiségben termelni, mint korábban. Rendkívül szerény, intelligens emberről van szó, aki ráadásul remek játékos is volt. A múltidő használata azért indokolt, mert a közelmúltban teljesen váratlanul visszavonult, és osztrák klubja, a Sturm Graz játékos-megfigyelőjeként tevékenykedik tovább. Azért a világbajnoki selejtezősorozat végét megvárhatta volna…

Életkor: 32 éves

Válogatottság szám: 36 mérkőzés

Legutóbb: 2013. szeptember 6-án, Románia ellen

Huszti Szabolcs – száműzetésben

A Hannover csatárának szinte mindig hektikus volt a kapcsolata a magyar válogatottal. Alig játszott néhány bajnoki mérkőzést idehaza, máris a keretben találta magát, emiatt élesen kritizálták Lothar Matthäust, azonban a német szövetségi kapitány döntése remekül sült el. Huszti a Bozsik-féle válogatottban is helyet kapott, végigjátszotta az emlékezetes máltai meccset, amely 2-1-es vereséggel zárult.

Várhidi Péter időszakában összetűzésbe került a kapitánnyal, mert távozott az edzőtáborból a görögök elleni Európa-bajnoki selejtező előtt. Az MLSZ 2007. december 31-ig eltiltotta a válogatottól. Bár 2007 augusztusában Dunai Antal alelnök felvetette, töröljék a büntetést, Kisteleki István elnök határozottan elutasította ezt. Az eltiltás lejártát követően ismét aktív tagja lett a válogatottnak a támadó középpályás, és Erwin Koemannal is alapembernek számított.

Egervári Sándor az angolok elleni, 2-1-re elveszített barátságos meccsen a szünetben lecserélte, Husztit, aki ezután kinyilvánította: nem tetszik neki, hogy a Videoton labdarúgói előnyt élveznek a többszörösen válogatott fiatal, külföldön játszó focistákkal szemben. Előbb nyílt levélben kritizálta a kapitányt, majd lemondta a válogatottságot.

Az orosz Zenit csapatában nem tudott megfelelően kibontakozni, de mióta visszakerült a német Hannoverbe, újra a régi. Egervári korszakos hibája és felelőssége, hogy nem tudta, vagy nem akarta rendezni ezt a konfliktust, és lemondott egy ilyen hasznos, eredményes játékosról.

Életkor: 30 éves

Válogatottság szám: 51 mérkőzés

Legutóbb: 2010. szeptember 3-án, Svédország ellen

Gera Zoltán – sérült

A 2011 márciusában rendezett, 5-3-as amszterdami Európa-bajnoki selejtezőn két gólt is szerzett, és a mérkőzés egyik legjobbja volt. Sajnos az utóbbi években nagyon sokat volt sérült, és az idei év elején ismét elszakadt a keresztszalagja. A műtét, a rehabilitációs, és a hosszú kihagyás után augusztusban állt ismét edzésben, de a közelmúltban ismét összeszedett egy könnyebb sérülést, emiatt csúszik a visszatérése. Sokan nem értik Egervári görcsös ragaszkodását Gerához, hiszen a játékos már 34 éves, de állítólag remek szellemiségével igazi vezére, ideális csapatkapitánya a válogatottnak.

Életkor: 34 éves

Válogatottság szám: 77 mérkőzés

Legutóbb: 2012. október 16-án, Törökország ellen

Juhász Roland – sérült

A rutinos védő atombiztos pozíciója akkor ingott meg először a válogatottban, amikor a belga Anderlecht csapatában nem kapott játéklehetőséget, sőt az első keretből is kikerült. Miután a Videotonba igazolt, Egervári ismét számított rá, de Kuvait ellen például csak időhúzó cserének használta, ezen Juhász – érthetően – megsértődött. Persze, most nem ezért hiányzik az amszterdami keretből, hanem azért, mert augusztus végén, a Győri ETO elleni rangadón megsérült a térde, amit operálni kellett. Klubja honlapján elmondta, úgy tervezi, hogy legkésőbb november közepén már együtt edz a csapattal.

Életkor: 30 éves

Válogatottság szám: 78 mérkőzés

Legutóbb: 2013. augusztus 14-én, Csehország ellen

Pintér Ádám – sérült

Rendkívül peches ez az esztendő a 25 éves védekezőjátékos számára. A Real Zaragoza színeiben kiesett a spanyol élvonalból, majd a klubnál bejelentették, hogy nem tartanak igényt rá. Persze, ő sem ragaszkodott a másodosztályú szerepléshez, ezért szerződést bontottak. Eleinte úgy tűnt, nehezen találják meg számára az új állomáshelyet, aztán végül az orosz Tom Tomszk együttesénél kötött ki. A dolog szépséghibája, hogy nem igazán játszik, ráadásul mostanság egy bokasérülés is hátráltatja.

Életkor: 25 éves

Válogatottság szám: 17 mérkőzés

Legutóbb: 2013. augusztus 14-én, Csehország ellen

Laczkó Zsolt – kapitányi döntés

Listánk eddigi tagjainál mindig volt valami konkrét indok, miért nem léphettek pályára a hollandok ellen. Laczkót sérülés, betegség, száműzetés, visszavonulás, játékhiány, és semmi egyéb nem hátráltatta, egyszerűen Egervári így döntött. Érdekesség, hogy 2011-ben kilenc, tavaly már csak négy, idén pedig csupán egy válogatott meccsen lépett pályára. Pedig új klubjában, az olasz Padovában rendszeresen számítanak rá.

Életkor: 26 év

Válogatottság szám: 22 mérkőzés

Legutóbb: 2013. szeptember 10-én, Észtország ellen

Priskin Tamás – sérülés

Miután Oroszországba igazolt, el kellett telnie egy bizonyos (nem rövid) időnek, hogy a szövetségi kapitány elhiggye, jó helyre került, rendszeresen játszik, és jó formában van. Egervárinál elég lassan esett le a tantusz… Priskin 2011-ben nyolc, tavaly már csak három, idén pedig mindössze egy találkozón lépett pályára címeres mezben. Miután az Alanyija kiesett az orosz élvonalból, a csatár maradt, de részleges térdszalagszakadása miatt csak a legutóbbi bajnoki meccsen játszott először a mostani szezonban. Rögtön mesterhármassal mutatkozott be…

Életkor: 27 éves

Válogatottság szám: 42 mérkőzés

Legutóbb: 2013. június 6-án, Kuvait ellen

Buzsáky Ákos – formahanyatlás

2007-ben és 2008-ban a válogatott alapemberének számított, de 2008 tavaszán bokasérülést szenvedett. Műtétre és pihentetésre volt szüksége, és csak szeptemberben térhetett vissza a pályára. A nemzeti csapatba ezután is meghívták, de a 2008-as naptári év végén súlyosan megsérült: a térde leragadt egy fordulásnál, és elszakadt az elülső térdszalagja. Ezután hosszú rehabilitációs időszak következett, csak 2009 májusában tudott újra edzésbe állni. Ennek ellenére abban az esztendőben, ősszel öt alkalommal is pályára lépett a válogatottban, de 2009. november 14. után ez csak kétszer adatott meg neki. A Queens Park Rangers, a Portsmouth, majd a Barnsley csapatában szerepelt, de Egervári nem számolt vele, és néha sérülések is akadályozták. 2012-ben a QPR szerződéshosszabbítási ajánlatát nem fogadta el, Felcsúton, illetve a Videotonnál edzett, idén pedig a Ferencvárosba igazolt. Bár a Bp. Honvéd ellen már lehetőséget kapott, de még mindig nincs tökéletes állapotban. Életkora miatt valószínűleg már nem lesz rendszeres tagja a válogatottnak.

Életkor: 31 év

Válogatottság szám: 20 mérkőzés

Legutóbb: 2012. február 29-én, Bulgária ellen

Tőzsér Dániel – kapitányi döntés

„A belgák visszasírják, az olaszok el sem engednék, ám a magyar válogatott keretébe mégsem fér be az elmúlt években Tőzsér Dániel” – így vezette fel portréműsorát a közelmúltban a SportKlub televízió. Egervári eleinte meghívta néhány meccsre, de 2011 óta abszolút hanyagolja. Hogy miért, talán csak ő tudná megmondani. Már a belga Genk színeiben is ragyogó időszakot produkált, tavaly óta pedig az olasz Genoa labdarúgója. Az itáliai klubban a közelmúltban nem számolt vele az edző, akit a közelmúltban leváltottak, úgyhogy talán hamarosan változik a helyzet. Korábban úgy nyilatkozott, hogy a válogatottbeli mellőzése örök hiányérzet lesz számára, legutóbb pedig elárulta: már nem keresi az okokat, a miérteket, de szívesen jön, ha hívják. De sajnos nem hívják…

Életkor: 28 év

Válogatottság szám: 20 mérkőzés

Legutóbb: 2011. november 15-én, Lengyelország ellen

Feczesin Róbert – kapitányi döntés

Egervári 2011 novemberében két meccs erejéig számított rá. Megnézte, de aztán úgy döntött, nem számol vele. Kár, mert Olaszországban rendszeresen pályán volt és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Talán a volt a kapitány problémája, hogy az Ascoli színeiben csak a másodosztályban szerepelt? Mindenesetre mostanság is a Serie B-ben játszik, a Padova légiósa, bár napjainkban sérült. Ő is a méltatlanul mellőzöttek táborát gyarapítja.

Életkor: 27 év

Válogatottság szám: 11 mérkőzés

Legutóbb: 2011. november 15-én, Lengyelország ellen

Vadócz Krisztián – kapitányi döntés

Egervári kinevezése után is kirobbanthatatlan volt a válogatottból, a 2010-es és a 2011-es évet is végigjátszotta, de egyszer csak elfeledetté vált. Mindez azt követően történt, hogy távozott a spanyol Osasuna csapatától, és visszatért a holland NEC Nijmegen együttesében. Hogy ennek volt-e köze a mellőzéséhez, nem tudjuk. Mostanság a dán Odense labdarúgója, és a közelmúltban jó hírek érkeztek felőle, gólokat lő, gólpasszokat ad. Sajnos, a válogatottban két éve nem játszik.

Életkor: 28 év

Válogatottság szám: 40 mérkőzés

Legutóbb: 2011. október 11-én, Finnország ellen

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik