NB I

Rakaczki Bencétől búcsúznak

A szurkolók csütörtök este gyertyagyújtással emlékeztek a fiatalon elhunyt kapusra a stadionnál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hosszú, súlyos betegség után csütörtökön elhunyt a DVTK fiatal kapusa, Rakaczki Bence, akire a szurkolók gyertyagyújtással emlékeztek a stadionnál.

A 2011–2012-es szezon második felében négy alkalommal védett az élvonalban. Május 4-én debütált Pécsett, ahol a sérült Tajti Norbert helyére állt be, majd ezt követően kilencven perc jutott neki a Honvéd, a Haladás és a Vasas ellen is. Nem sokkal ezután viszont nem érezte jól magát, izomfájdalmai voltak, s az orvosi vizsgálat megállapította: leukémiában szenved. Június közepén került kórházba, de az érte aggódók azt remélték, egyszer még visszatérhet, és nem történik nagyobb probléma…

Először 2012. júliusában szerveztek véradást Rakaczki Bencének, amihez nagyon sokan csatlakoztak, és a szervezete jól reagált a kezelésekre. Szinte valamennyi DVTK-drukker megmozdult, pénzt gyűjtöttek a gyógykezelésére. Az adomány átadásakor a beteg játékos is jelen volt.

A Diósgyőr spanyol játékosa, Francisco Gallardo közreműködésének köszönhetően többek között a Barcelona labdarúgói is jobbulást kívántak a fiatal kapusnak. 2012. november 22-én jótékonysági öregfiúk-mérkőzést rendeztek Miskolcon.

Tavaly januárban találtak donort az Egyesült Államokban, és január 30-án megtörtént a beültetés. Februárban elindult a sejtképződés, úgy tűnt, megtapadtak a sejtek, amelyek szaporodásnak indultak. Március végén genetikai vizsgálatok bizakodásra adtak okot. Az orvosok elmondták: a gyógyulási folyamat első hat hónapja a legkritikusabb, utána egyre csökken az úgynevezett kiújulás veszélye. Nyáron aztán ismét rossz hírek érkeztek Rakaczki Bence állapotáról, újra kezeléseket kapott, de a türelme és a kitartása megvolt.

A karácsonyt otthon töltötte, és hogy szóba került az újabb őssejt-transzplantáció, amire sajnos már nem volt lehetőség.

– Betegünk esetében bonyolult helyzetből indultunk, a stádiuma ugyanis nehézségek elé állított minket – mondta a boon.hu oldalon Rakaczki Bence kezelőorvosa, dr. Nagy Kálmán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának vezető főorvosa. – A különböző kezelések, majd a csontvelő-transzplantáció után Bence egy ideig panaszmentes volt. Jó állapotba került, ennek következtében hazamehetett, találkozhatott a barátaival, gyakorlatilag úgy élhetett, mint bárki. Hálás vagyok a sorsnak azért, hogy ehhez az időszakhoz hozzá tudtuk segíteni. Aztán néhány hónap elteltével a szervezetében ismét megjelentek a kóros sejtek. Amit az orvostudomány mai állása szerint el lehetett és el kellett követni, azt megtettünk a felépülése érdekében.

Megemlékezés a stadionnál

Pénteken 19 órakor a diósgyőri stadionnál néma megemlékezést tartanak, ahol mindenki leróhatja a kegyeletét, de ezt sokan már csütörtökön megtették. A temetés időpontjáról és helyéről később értesítik a közvéleményt.

Az amigeleken.hu oldalon korábbi csapattársai közül többek közt Takács Péter, Vicente Arze, Tajti Norbert, Francisco Gallardo és Csirszki Martin emlékszik az elhunyt kapusra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik