NB I

Matyi Dezső és a politika

Miért vonult ki a tulajdonos a futballból? Sokan politikai okokat vélnek felfedezni a döntése mögött.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megrázta a pécsi drukkereket a hír, hogy Matyi Dezső nem szponzorálja tovább a helyi focit. A PMFC mögött álló gazdasági társaság 95 százalékos tulajdonosa a döntést azzal indokolta, hogy cégeinek pénzintézete, a Széchenyi Bank meghiúsított egy szerződést, amiért bírósághoz fordul – írja a nol.hu.

A pécsiek tudják, hogy Matyihoz hasonló támogatót nehéz lesz találni, cégeinek gazdasági erejéhez mérhető magánvállalkozás nincs a megyében. A helyi önkormányzat birtokolja a futballcég öt százalékát, ám a nyomasztó munkanélküliségtől és forráshiánytól szenvedő város érdemi támogatást aligha nyújthat. Pécs idén húszmilliót adott a hatszázmillióból gazdálkodó klubnak. A tévés, reklám- és jegybevételből, a társasági adóból származó támogatás révén 2013-ban háromszázmillióhoz jutott a klub. Hogy Matyi ehhez mennyit tett hozzá, nem tudni, a PMFC sosem hozta nyilvánosságra, hogy a főszponzor mennyit költ a klubra.

Fogalma sincs, hogyan tovább

Egyes becslések szerint Matyi regnálása, vagyis 2007 óta több mint másfél milliárdot fordított a klub pályáinak felújítására, az utánpótlásra és a játékosok bérére. Feleki Attila, a klub ügyvezetője a Népszabadság kérdéseire válaszolva azt mondta: fogalma sincs, hogyan tovább. Matyi Dezső 1989-ben falusi gyerekként, egy szál érettségivel vágott bele az utcai könyvárusításba, és az ezredfordulóra már tucatnyi, 400-500 négyzetméteres áruháza volt a bevásárlóközpontokban. 2007-ben a kilencvenet közelítette üzleteinek száma, könyvkiadó és -kereskedő cégének árbevétele meghaladta a 17 milliárdot. Már a pincészete is milliárdos érték, öt borvidéken összesen száz hektár szőlőt birtokol.

A fociban viszont a vártnál nehezebben jött a siker. A klubtulajdonos hat év alatt kilenc vezetőedzőt küldött el. Most, hogy kezd beérni valami – a csapat a hetedik helyen áll –, ő megy. Sokak szerint belátta, hogy a vállalkozói szférában megtanult szabályok nem érvényesek a fociban. Felmérte, hogy nem tud versenyezni a bajnokságért harcoló klubokkal, hisz azok évi másfél-kétmilliárdból gazdálkodnak. Úgy vélte, a hazai klubok nem is érnek meg ennyit, hisz legjobbjainkat az európai kupákban névtelen csapatok eszik meg reggelire.

Nem a Fidesz embere

A szurkolókat a pokolra kívánta. Hallani arról is, hogy családi élete is megsínylette a focival kötött szenvedélyes frigyet. Azt, hogy a banki szerződésnek mi a tartalma, és a bank mit változtatott meg a kontraktuson, illetve mindez miképp befolyásolja Matyi cégcsoportjának pénzügyi kondícióit, a vállalkozó nem részletezte. Hipotéziseik viszont vannak az általunk kérdezett, névtelenül nyilatkozó ismerősöknek. Szerintük Matyi azért a legkisebb hazai bankok egyikével kötött szerződést, mert ott az átlagosnál kedvezőbb feltételeket tudott kialkudni.

A bank – valószínűleg – újragondolta a feltételeket, és csökkentette a kockázatvállalást, ami a saját terveiben magabiztosan hívő vállalkozó lehetőségeit szűkíthette. A pénzintézet egyébként közleményben utasította vissza Matyi üzleti etikátlanságról szóló vádjait, és jelezte, hogy jogi lépéseket tesz jó hírnevének megóvása érdekében. Többen politikai mozgatórugókat sejtenek a háttérben, utalva arra, hogy a Széchenyi Bank kormányközeli pénzintézet. Matyi Dezső nem a Fidesz embere, nem tartozik a kormánypárti szónokok mögött tapsoló biodíszlethez.

Kevesellte a stadionpénzt?

Igaz, az MSZP-t se becsüli sokra, ugyanakkor köztudott róla, hogy Toller Lászlóval, a szocialisták 2010-ben elhunyt pécsi polgármesterével és parlamenti képviselőjével jóban volt. Ez a viszony elfogadhatatlanná teszi őt a Fidesz szemében. Pécsen sokan ezzel magyarázzák, hogy más városok lényegesen nagyobb kormányzati támogatást kaptak stadionjuk felújítására. Pécsnek egymilliárd jutott, ám ahhoz, hogy a város az UEFA előírásainak megfelelő pályát építsen, négymilliárd kell. Különösen bántó ez a Szombathelynek megítélt kilenc és fél, és a harmadosztályban focizó Szegednek nyújtott hárommilliárdhoz képest.

Az is érzékenyen érintheti Matyit – gyanítják többen –, hogy a kormány központosította a tankönyvkiadást, és ez által kizárja az ő cégeit ebből az üzletből. S ezek után jött a banki vita is. Mindezt a távozásra felszólító jelként élhette meg Matyi, de az is lehet, hogy ő akarta jelezni a focirajongó kormányfőnek: ha ilyen az adjonisten, akkor ez lesz a fogadjisten. A fideszes irányítású Pécs közleményben reagált Matyi lépésére, és a sértett hangvételű deklarációból érződik, hogy a PMFC többségi és kisebbségi tulajdonosa közt nincs tárgyalóviszony.

Pénzmosás?

A pécsi hírportálokon aktivizálódó Fidesz-hívek nekiestek Matyinak, azzal gyanúsították, hogy a klubot pénzmosásra használta és a bankkal akarta megfinanszírozni csapata működését. A „békemenetesek” felvetették, hogy Matyi majd visszaszerzi a klubba fektetett pénzét, hisz joga van eladni a játékosokat, és abból rendesen kaszálhat. Ebben van igazság, berakott pénzének azonban a felét sem remélheti. Kérdeztük Matyi Dezsőt a történtekről, de ő a tájékoztatón elmondottakon túl nem akart többet mondani. Megkérdeztük még, hogy döntésében szerepet játszott-e a tankönyvkiadás államosítása, illetve a stadionra kapott „alamizsna”.

Azt felelte, őt a tankönyvügy már nem érinti, a stadionért meg a város lobbizott, nem ő, örülni kell annak, amit adnak. Hozzátette: a bank magatartása miatt hozta a döntést, ne keressünk politikai motívumokat a háttérben. Matyi válaszát hallva a vállalkozó ismerősei csak mosolyogtak. Egyikük így reagált: „Miért, mit mondhatott volna?”

Bajban a borászat

A három-négyszázmillió forintos árbevételű Matias borászat az elmúlt években a nullszaldó környékén billegett, de tavaly már harmincmilliós veszteségbe csúszott – derül ki a Céginfo adataiból. A papíron Matyi 19 éves lánya által vezetett vállalat akkor már több mint 1,1 milliárdnyi kötelezettséget görgetett maga előtt, amiből 330 millió volt az éven belül lejáró kölcsönök összege, a pénzügyi műveleteik ráfordításai a duplájára nőttek 2012 végére, ez is komolyan hozzájárult a veszteséghez – írja a sportgeza.hu.

Idén azonban sokasodni kezdtek a problémáik, NAV-végrehajtás alá is kerültek nyár végén. Őszre már a Széchényi Bankkal közösen gondolkozhattak a megoldáson, mivel szeptember végén a pénzintézet zálogjogokat jegyzett be a cég egyes üzletrészein, pedig korábban nem álltak kapcsolatban a bankkal. Azonban nem lehetett igazán sikeres az együttműködés, ugyanis decemberre a NAV újra elrendelte a végrehajtást. Megkerestük Matyi Dezsőt is az ügyben, hogy pontosan milyen megállapodást nem tartott be a Széchenyi Bank, de azt mondta, hogy idén erről bővebben biztosan nem beszél. A Széchenyi Banknál üzleti titok miatt nem adtak több információt az ügyről, de jelezték, hogy be fogják perelni Matyit a hírnevük megsértése miatt.

A dolog azért is külön érdekes, mert a Széchenyi Bank erősen Fidesz-közelinek mondható, miután az állam gyakorlatilag a kormányváltás óta úgy érezte, hogy jó húzás lesz pont 49 százalékot vásárolniuk Töröcskei István kisbankjából.

Van tartozás, vagy nincs?

Ami a pécsi klub gazdasági helyzetét illeti, egyelőre nem fogtak új szponzorok keresgélésébe, mondván, ez a jelenlegi klubtulajdonos, Matyi Dezső feladata lenne. A pecsiujsag.hu kérdésére, hogy van-e, s ha igen, mekkora tartozása a klubot működtető gazdasági társaságnak, Feleki Attila nem kívánt nyilatkozni.

– Ebben a kérdésben egyelőre nem akarunk állást foglalni, a későbbiekben azonban természetesen megfelelünk majd tájékoztatási kötelezettségünknek – mondta a cégvezető.

Mindenesetre tény, hogy vasárnap este óta nem elérhető a klub honlapja, Feleki szerint azonban csak egy szerverhiba miatt. Az ügyvezető legközelebb az év elején ül tárgyalóasztalhoz a városvezetéssel, hogy megpróbáljanak megoldást találni a klub jövőjére vonatkozóan.

Olvasói sztorik