NB I

Matyi Dezső kivonul a fociból

Január elsejével távozik a PMFC tulajdonosa, aki egy bank üzleti etikátlanságával, hazudozásával magyarázta döntését.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szokatlan, hogy a PMFC vezetője Budapesten tart sajtótájékoztatót csapatával kapcsolatban, így mindenki azt várta, hogy mi lesz a nagy bejelentés. Eladja a csapatot? Új szponzort jelent be? Vagy csak boldog újévet kíván? Pénteken 14 órakor kezdődött a sajtótájékoztató a Párizsi Nagyáruházban.

Nos, erre talán senki nem gondolt: távozik a Matias és vele együtt Matyi Dezső a PMFC éléről, az önkormányzat dönt a folytatásról – ez hangzott el a sajtótájékoztatón. Hogy mi lesz az NB I hetedik helyén telelő klub sorsa, még nem tudni – írja a bama.hu.

Matyi Dezső döntése teljesen váratlanul ért mindenkit a klub háza táján is. A csapat gazdasági menedzsmentje és szakmai vezetése sem tudta, mire készül a nagyvállalkozó. Olyannyira nem, hogy Feleki Attilát, a PMFC ügyvezetőjét is csak péntek délelőtt hívta fel, hogy készüljön, mert Budapestre kell mennie egy sajtótájékoztatóra, de neki sem mondta meg, miről lesz szó.

Ugyanígy nem tudott Matyi döntéséről a pécsi önkormányzati vezetés sem (a vállalkozó egyik cége több mint kilencven százalékban birtokolja a PMFC Sport Kft-t, míg három százalék az önkormányzaté és ugyanennyi magánszemélyeké), így őket is váratlanul érte a kialakult helyzet – írja a pecsiujsag.hu.

A sűrű, és olykor indokolatlan edzőváltásairól elhíresült Matyi Dezső 2007 óta irányítja tulajdonosként a baranyai klubot, amely 2011 nyarán jutott vissza az élvonalba.

Matyi Dezső nyilatkozata:

Életem legnehezebb döntését kényszerültem meghozni az utóbbi napokban. A PMFC-Matias főtámogatója működésének biztosítója az Alexandra cégcsoport, illetve azon belül a Matias Borászat.

A Matias Borászat a hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött, hangsúlyozom kötött, a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt-vel. A bank számomra eddig ismeretlen okból, általam nem ismert motiváció miatt, hazudott és meghiúsította az érvényes szerződésünket. Ezáltal szükségszerű döntést kellett hoznom felelős vezetőként, és a jövőbeli terveinket átírni mind a cégcsoport, mint a PMFC-Matias érdekében.

A PMFC az elmúlt években a szívemhez, sőt a gyermekeim szívéhez is hozzánőtt, ezért kimondottan fájdalmas, hogy azt a hírt kell közöljem önökkel, hogy 2014. január 1-től a cégcsoport megszünteti a finanszírozást a pécsi futballban. Azt tartom tisztességesnek, ha felajánlom a lehetőséget az ebben érdekelteknek, hogy a pécsi polgárok még sokáig szurkolhassanak ennek a szép sportágnak.

Bízom benne, hogy Pécs város vezetői megtalálják a módját a csapat a jövőbeni üzemeltetésének. Bízom felelős döntésükben és futball iránti elkötelezettségükben. Sajnálom, de a Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem voltam felkészülve. Természetesen a jogi lépéseket az ügyben megtettük.

Bízom benne, hogy az idén őszi dicsőséges szereplés után a jövőben is sok örömet fognak a futballisták okozni a futballt szerető vezetők felelősségteljes munkája okán. Köszönöm a pécsi futball klub vezetőinek, ügyvezetőjének áldozatos, felelősségteljes munkáját!

Az ügyvezető marad

A bama.hu érdeklődésére Feleki Attila ügyvezető elmondta: most megtehetné, hogy felteszi a kezét és ő is félreáll, ám nem ez a célja.

– A sajtótájékoztatón én is ott ültem a média képviselői között, és gyakorlatilag akkor értesültem mindenről, amikor ők. Persze, amikor délelőtt autóba ültem, és elindultam Budapest felé, ott motoszkált a fejemben, hogy nyilván nem véletlenül kérte a tulajdonos, hogy személyesen ott legyek, ám ettől függetlenül természetesen meglepett a bejelentése – mondta Feleki Attila. – Amióta a sajtótájékoztatóról eljöttem, folyamatosan a fülemen van a telefon. Az biztos, hogy hosszú távon nem működhet így a klub. A tulajdonos a nyáron már erősen megvonta a támogatás mértékét, ezért racionális költségvetést dolgoztunk ki annak érdekében, hogy kisebb hozzájárulás mellett is működjön a klub. Ez sikerült is. Aztán októbertől már olyan forgatókönyvön dolgoztunk, hogy ezt megtartva tovább tudjunk lépni: mindez némi átalakítást vont volna maga után az utánpótlásban, és az átigazolásokban is költséghatékony koncepcióra törekedtünk. A mai bejelentés azonban felülírta a forgatókönyvet. A továbbiakban is minden eszközzel segíteni fogom a klubot, hogy fennmaradjon.

A PMFC a többi hazai futballklubhoz hasonlóan három lábon áll a finanszírozás tekintetében. Egyrészt a szövetségtől érkeznek a televíziós- és reklámjogdíjak, másrészt a TAO-n keresztül is jelentős bevételhez jutnak, harmadrészt pedig szinte mindenhol ott van egy-egy tulajdonos anyagi hozzájárulása. E mellé jönnek még a jegyeladásokból és más szponzoroktól befolyó összegek, de ezek a teljes költségvetéshez képest nem jelentősek.

Eddig gyakorlatilag mindent a tulajdonos finanszírozott a pécsi klubnál, a városi önkormányzat az utóbbi két évben húsz-húsz millió forintot adott az élvonalban szereplő együttesnek, ami a többi, hasonló labdarúgócsapattal rendelkező város által nyújtott támogatáshoz képest minimális összeg. A PMFC stadionját sem az önkormányzat, hanem Matyi Dezső tartotta fenn, vagyis minden ezzel kapcsolatos költséget ő állt.

A pécsi Polgármesteri Kabinetiroda az alábbi közleménnyel reagált Matyi Dezső bejelentésére:

Váratlanul ért minket Matyi Dezső bejelentése, miszerint január elsejétől távozik a futballcsapattól, erről ugyanis semmiféle előzetes jelzést, tájékoztatást nem kaptunk tőle, mi is csak a sajtóból értesültünk a döntéséről. Ez a tény annál is inkább meglepő, mivel két héttel ezelőtt Páva Zsolt polgármesterrel történt személyes egyeztetése során, amikor a további tervek is szóba kerültek, Matyi Dezső egyetlen szóval sem említette ilyen irányú szándékát.

Bár Pécs városának szinte csak jelképes, néhány százalékos tulajdonrésze van a klubot működtető PMFC Sport Kft-ben, számos kérdésre várjuk a választ Matyi Dezsőtől, és elvártuk volna, hogy előzetesen tájékoztassa a várost terveiről és kilépési szándékáról.

Szeretnénk tudni – a többi közt –, hogy mi a szándéka a cégben lévő többségi tulajdonrészével. Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, hogy bejelentése, és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és ingatlanra vonatkozó ötvenéves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel. Szeretnénk tudni, pontosan hogyan is áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

Nem szeretnénk semmiféle felelőtlen ígéretet tenni a csapattal és a klubot működtető céggel kapcsolatban, ezért haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményezünk az érintett felekkel, hogy mielőbb megismerhessük hivatalos álláspontjaikat.

Olvasói sztorik