NB I

Nem jelentik a bundázást

A HLSZ kutatást végezett a fogadási csalások témakörében, 321 játékos részvételével.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete idén novemberben a fogadási csalásokkal kapcsolatos kutatást végzett a magyar NB I-ben, NB II-ben és NB III-ban szerződtetett 321 játékos részvételével. A labdarúgók nevük rögzítése nélkül válaszolhattak a kérdőíven található 17 kérdésre. Az anonimitásnak köszönhetően a megszokott, sablonos reakciók helyett még a legrázósabb kérdésekre is érkeztek olyan válaszok, amelyeket névvel valószínűleg senki, vagy sokkal kevesebb labdarúgó vállalt volna.

A HLSZ a sorozat első részében a bundameccsen való részvétellel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat ismertette.

Játszottál-e már fogadási csalásban érintett mérkőzésen?

Igen: 24 fő (7%)

Nem: 199 fő (62%)

Nem tudom: 98 fő (31%)

Ha a válaszod igen (vagy nem tudom), akkor tisztában voltál-e a bundázás tényével az adott mérkőzés közben, vagy volt-e valamiféle gyanúd arról, hogy a meccset esetleg megbundázták?

Igen: 4 fő (5%)

Nem: 79 fő (95%)

A kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy azok közül, akik vélhetően már játszottak bundameccsen, általában nem tudtak róla, tehát nem voltak részesei a csalásnak: a 321 válaszoló közül mindössze négy lépett pályára abban a tudatban, hogy a csapata bundameccset játszik. Ugyanakkor soknak mondható a bizonytalanok száma (98 fő), akik nem tudják egyértelműen kijelenteni, hogy nem játszottak bundameccsen. Ennek okát nem tudjuk, de a nagyszámú bizonytalan válasz azt is jelentheti, hogy utólag, a nyilvánosságra került esetek ismeretében még azok a játékosok is elbizonytalanodtak a mérkőzések tisztaságát illetően, akik nem rendelkeztek információval egyetlen bunda meccsről sem.

A bizonytalan válaszok oka az is lehet, hogy a fogadóirodák kínálta lehetőségek között számtalan olyan esemény található, ami egyáltalán nem kötődik a találkozó kimeneteléhez. Például: melyik csapat végzi el az első szögletrúgást, lesz-e kiállítás a mérkőzésen, melyik csapat kapja az első sárga lapot, melyik csapat rúgja az első vagy az utolsó gólt, stb. Az ilyen eseményekre való fogadási kínálat lehetővé teszi, hogy adott esetben a beavatott játékosok a nyilvánvaló bunda látszata nélkül teljesítsék a megbízó kívánságát. Éppen ezért lehetséges, hogy a fogadási csalás kapcsán be nem avatott labdarúgók abban a tudatban játsszák végig a meccset, hogy nem történt bundázás.

Az elmúlt 12 hónap során megkeresett-e bárki azzal, hogy arra kérjen, bundázz meg egy mérkőzést (beleértve a meccs eredményének manipulálását és a belső információk megosztását is)?

Igen: 5 fő (2%)

Nem: 315 fő (98%)

Ha a válaszod igen (vagy nem válaszoltál), akkor jelentetted-e ezt a megkeresést?

Igen: 3 fő (8%)

Nem: 37 fő (98%)

A kérdés válaszadóinak nem egészen két százaléka nyilatkozott úgy, hogy megkeresték bundázás-ügyben, ami arra utal, hogy elenyésző a megkeresettek száma. Ugyanakkor a második kérdésre adott válaszokból az derül ki, hogy nem mertek a játékosok őszinte választ adni ezekre a kérdésekre, hiszen a bundázás céljából megkeresett öt játékos helyett 37 fő jelölte be azt, hogy tudott a megkeresésről, de nem jelentette azt. Ebből következően biztosak lehetünk abban, hogy ötnél több játékost (megbecsülhetetlen számút) kerestek meg, akik viszont jellemzően nem jelentették a megkeresést.

Volt-e olyan eset az elmúlt 12 hónap során, amely arra engedett következtetni, hogy volt olyan mérkőzés a bajnokságban, amely fogadási csalásban érintett?

Igen: 18 fő (6%)

Nem: 300 fő (94%)

Ha a válaszod igen (vagy nem válaszoltál), akkor hány alkalommal gondoltad ezt?

Egy esetben: 13 fő (65%)

Kettő-öt esetben: 6 fő (30%)

Öt-tíz esetben: 1 fő (5%)

A kérdések nem a labdarúgók által ismert fogadási csalások eseteire, hanem arra vonatkoznak, hogy a megkérdezettek szerint voltak-e olyan esetek, amelyek alapján lehetett következtetni egy-egy mérkőzés fogadási csalással való érintettségére.

A válaszadók hat százaléka gondolja úgy, hogy lehetett fogadási csalással érintett mérkőzés, közülük a többség (65%) pedig egyedi esetnek véli azt. A fogadási csalások jelenlétét több alkalommal valószínűsítők 35 százalékos aránya arra int, hogy a válaszadó labdarúgók közül sokan feltételezik a fogadási csalások ismétlődő jelenlétét a magyar bajnokságban.

Olvasói sztorik