NB I

Más szelek fújnak

Simon Krisztián szerint a negyedik-hatodik hely még összejöhet, de az éremszerzés már távol van.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Jó formában zárta az őszi idényt az Újpest, amely a bajnokságban fontos pontokat szerzett, a Magyar Kupában pedig elbúcsúztatta a Ferencvárost. A feltámadás nagy mértékben köszönhető az edzőváltásnak, hiszen a szerb Nebojsa Vignjevics némileg gatyába rázta a lilákat.

A bajnokságban hétszer, a Magyar Kupában és a Ligakupában egy-egy alkalommal szerzett gólt ősszel Simon Krisztián, aki így összesen kilenc találattal zárta a szezon első felét, és már most biztossá vált, hogy ezzel eddigi karrierje legeredményesebb idényét futja. A 22 éves játékos a SportKlub televízió Dodzsem plusz című műsorában megjegyezte, hogy a jelenlegi tizedik helyezésük még mindig nem az igazi, de a kiesést jelentő 15. pozícióhoz képest mindenképp némi előrelépést jelent.

– Úgy érzem, az új edző érkezésével új impulzus érte a csapatot, azóta jobban teljesítünk, stabilabbak vagyunk. A felsőház is elérhető közelségben van. Az új edző időszakában egy rövidzárlatunk volt, a Debrecen ellen, amikor három gólt kaptunk rövid idő alatt, és vereséget is szenvedtünk. Azon kívül teljesen megújult a csapat, új arcunkat mutatjuk – mondta Simon Krisztián.

A szélső középpályás hozzátette: Vignjevics sikerének titka az, hogy nagyon határozott kiállású ember, és nagyon felkészült edző.

– Az első pillanatban, amikor kinevezték, éreztük, hogy itt más szelek fújnak. Nagyon felkészült volt az Újpestből, egy évre visszamenőleg megnézte a meccseinket. Nagyon kemény, határozott, és mindenkinek kiadta a feladatát, és úgy néz ki, hogy mindenki meg is értette azt – magyarázta Simon.

A szezon elején az Újpest játékosai úgy ítélték meg, hogy bravúros szereplés esetén elérhető lenne számukra a dobogó, de realitásként a negyedik-hatodik hely között szeretnének végezni. A fiatal játékos szerint ez még összejöhet nekik, de az éremszerzés már távol van.

– Nagyon mélyről indultunk, de remélem, hogy magasra jutunk. A játékosállomány alkalmas lehetett volna a dobogóra, vannak minőségi játékosok a keretben – folytatta Simon Krisztián. – Huszonöten vagyunk, de nagyon sok a sérültünk, ezért a létszám tizennyolcra csökkent, és így nagyon nehéz lejátszani egy szezont, mert a bajnokság mellett van Ligakupa és Magyar Kupa is. Ha csak tizennyolc ember cserélgeti egymást, az nagyon sokat kivesz belőlünk. Szerintem minőségben rendben vagyunk, de sok új játékos érkezett, és össze kell szokni. Újpesten az a baj, hogy már tendencia, hogy félévente jönnek új játékosok, és nem egy-kettő, hanem négy-öt. Nehéz alkalmazkodni, ha mindig új impulzusok vannak és új edző jön.

Amikor egészséges, Simon teljesítményére nem lehet panasz, ennek ellenére a csapat tagjaként neki is el kell viselnie a kellemetlenségeket, amikor a szurkolók számon kérik kedvenceiken a gyenge szereplést.

– Én is a csapat tagja vagyok, nekem is ugyanúgy el kell viselnem ezeket a dolgokat, de Újpesten ez a nyomás mindig jellemző volt. Nagyon sok játékos nem tudott ennek megfelelni, de amikor eligazolt, szárnyra kapott, és hétről-hétre rugdosta a gólokat, vagy húzóember volt új csapatában – magyarázta a 22 éves támadó középpályás. – Az Újpest és a Ferencváros más közeg, de meg kell felelni ennek. Én már nyolc éve itt focizom, és az alapján, amit belém neveltek, már tudtam, mire számíthatok. Ezt tudni kell elviselni. Valamikor nekem is nehezebb. Volt, hogy egy-egyet játszottunk, és én rúgtam a gólt, de amikor a csapatot előveszik, akkor engem is elővesznek. Ezt kezelni kell, és úgy gondolom, hogy akkor félre lehet tenni.

Bár Simon végigjárta a korosztályos válogatottakat, játszott Angliában és Hollandiában is, az NB I-ben pedig 75 alkalommal lépett pályára, az újpesti öltözőben a tapasztalt külföldiek és a rutinos magyarok mellett még mindig „zöldfülűnek” számít. Ennek ellenére úgy érzi, abszolút elfogadták az idősebbek, illetve a régebbi újpestiek. Úgy érzi, a külföldiek is tisztelik, és elismerik a tudását, de ugyanez igaz fordítva is, hiszen ő is tisztelettel néz az idősebbekre.

Bárki legyen is a magyar válogatott új szövetségi kapitánya, nyilván új csapatot kell építenie, és a fiatal játékosokra kell támaszkodnia. Simon ennek ellenére sem várja még a meghívót.

– Érzem belülről, hogy mire vagyok képes, és hogy mit nyújtok jelenleg. Az elmúlt években reálisan néztem a szereplésünket, és nekem is sérülések nehezítették a dolgomat – magyarázta Simon. – Ez eléggé összetett dolog. Két-három éve jól ment a játék, szezononként rúgtam egy-két gólt és adtam egy-két gólpasszt, de a több gól és gólpassz hiányzott. Most ott tartok, hogy rúgom a gólokat, jönnek a gólpasszok, de az a játék hiányzik. Ha ez a kettő össze fog érni, akkor lehet válogatottságban gondolkodni.

A három hónapos téli szünettel kapcsolatban a fiatal játékos úgy vélekedett, hogy a stadionépítéseknek, létesítményfejlesztéseknek köszönhetően ezt a rendkívül hosszú kihagyást három-négy éven belül át lehet és át kell gondolni.

Olvasói sztorik