NB I

Miért nincs balhé a Fradinál?

Elemzésünkből kiderül, miért nem tüntetnek, miért nem lázadnak kedvenceik gyenge szereplése miatt a Ferencváros szurkolói.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kimondottan jól kezdte a szezont a Ferencváros, az elmúlt évekhez képest pláne! Bár a Videoton és a Debrecen elleni vereségek megmutatták, hogy a tökéletestől még messze van a csapat, de az Újpest elleni diadalt követően, a nyolcadik forduló után mindenki (klubvezető, edző, játékos, szurkoló) boldog volt, hiszen az FTC a tabella második helyén állt, mindössze egy ponttal lemaradva a székesfehérváriaktól.

Néhány nappal később, szeptember 25-én este a trinidadi védő, Akeem Adams szívinfarktust kapott. A tragikus esemény megtörte a csapat remek szereplését, és mély, tartós hullámvölgybe sodorta a Fradit. Azóta a zöld-fehérek hat bajnoki mérkőzést játszottak, de csak egyszer nyertek, két döntetlent értek el, és háromszor kikaptak. A lehetséges 18 pontból csak ötöt szereztek meg, ezért a hatodik helyre csúsztak vissza, s a listavezetőhöz képest nyolcpontos hátrányban vannak.

Kedvenc csapatuk gyengélkedését a Fradi-szurkolók korábban szinte soha nem hagyták szó nélkül. Az volt a minimum, hogy verbálisan megtalálták a játékosokat, a vezetőket és az edzőt a mérkőzések közben. Előfordult, hogy ultimátumot intéztek a klubvezetőkhöz, transzparensekkel üzentek, vagy tüntettek a székház előtt, összecsaptak a rendőrökkel, kukákat gyújtottak fel. A Rangadó.hu legújabb összeállításában arra kerestük a választ, milyen összetevőknek köszönhető, hogy a drukkerek mostanság – kis túlzással – békésen tűrik a Ferencváros mélyrepülését.

A szövetség

Az MLSZ minden korábbinál erőteljesebb és radikálisabb hadjáratot indított a lelátói magatartás megreformálásáért. A törekvés érthetően nem nyerte el a Ferencváros drukkereinek szimpátiáját. Olyan energiákat emészt fel részükről a kötelező regisztráció miatti ellenállás, illetve az örökös büntetések elleni demonstrálás, hogy a saját csapatukkal kapcsolatos elégedetlenkedésre már nem is fordítanak annyi figyelmet, mint régen.

Az Albert-stadion

Villámsebességgel épül az új Albert-stadion. A szurkolók sem tudják nem elismerni, hogy a tervekből valóság lett, és már csak néhány hónap választja el őket, hogy kedvenc csapatukkal együtt birtokba vehessék Európa egyik legmodernebb létesítményét. Talán ez is közrejátszik abban, hogy mostanság nem szidják a klubvezetőket a gyenge szereplés miatt.

A Puskás-stadion

Amíg az FTC a régi Üllői úti stadionban játszotta a hazai meccseit, a szurkolók egy vereséget követően azonnal tüntetni kezdhettek. Könnyedén tehették, hiszen csak kiléptek a kapun, és máris a klubház előtt találták magukat. Ennek az albérletben gyakorlati akadálya van, hiszen a toronyépület előtti területet rácsok, biztonsági emberek és rendőrök választják el a nézők által használt útvonaltól. Persze, a Fradi-drukkerek élelmes emberek, ha nagyon akarnának, bizonyára a Puskás-stadionban is képesek lennének balhét csinálni… De eddig nem akartak. Kaposvárról hazafelé megvárták a játékosokat, és elbeszélgettek velük, de atrocitás nem történt. Ezt az egy esetet kivéve nem is juttatták kifejezésre elégedetlenségüket.

Az edző

Kétségtelen tény, hogy Ricardo Moniz szellemisége és fanatizmusa elismerésre méltó. A Ferencváros hívei számára nyilván hatványozottan szimpatikus a lelkesedése, elhivatottsága. Nyilatkozataival, gesztusaival képes megnyugtatni a szurkolótábort. A szakmaiságáról sokáig azt lehetett hallani, hogy kifogástalan, mostanság viszont egyre többen vélekednek úgy, hogy inkább utánpótlás-igazgatóként tudna hasznos, eredményes munkát végezni a klubnál, a felnőtt csapat vezetőedzőjeként kevésbé.

A klubvezetés

Rejtély, hogy a mindig mindenkivel szemben – olykor ok nélkül is – rendkívül kritikus Fradi-közönség számára miért számít hiteles figurának a festett hajat, a mellkasig kigombolt inget, és az alóla kilógó, vastag aranyláncot szériatartozéknak tekintő dzsigolóutánzat. Orosz Pál vezérigazgató valószínűleg annak köszönheti elfogadottságát, hogy egyrészt a sikertelenség ellenére is kitart Ricardo Moniz mellett, másrészt továbbra is azt sulykolja, hogy a csapat célja a bajnoki cím a mostani szezonban, harmadrészt a drukkerek inkább a politikus-klubelnök, Kubatov Gábor személyében látják megtestesülni a hatalmat képviselő „gonoszt”. Orosz Pál kommunikációs stratégiájának fontos része a kritika is, mert néha nem szégyelli beismerni, hogy szerinte is gyengén teljesít a csapat. Bár a legfrissebb pletyka szerint Kubatov és Moniz összevesztek, és a holland lemondott, eddig a háttér egységesnek, kikezdhetetlennek tűnt, ez is hozzájárul a szurkolói bizalom megtartásához.

Az Adams-tragédia

A fiatal trinidadi védő infarktusa kétségtelenül megrázta az egész magyar labdarúgó-társadalmat, és a legmélyebben a csapattársait, az edzőit érintette meg. Ez minden vitán felül áll. Ugyanakkor az is igaz, amit egyre többen hangoztatnak, miszerint az immár másfél hónapos gyengélkedés nem fogható teljes egészében Akeem Adams esetére. A kiváltó ok nyilvánvalóan ez volt, de mivel profi csapatról van szó, profi játékosokkal, ebből már ki kellene kecmeregniük, és egyenesbe kellene jönniük. Igen ám, de az elmúlt hetek bizonyították, nem biztos, hogy ez a játékosállomány morálisan és szakmailag alkalmas a legmagasabb cél, a bajnoki aranyérem megszerzésére.

A győzelmek

Vitathatatlan, hogy összességében rossz sorozatban van a Fradi, de három győzelem így is összejött. Ráadásul ezek közül kettő nem akármilyen siker volt. A szekszárdi kupameccs szakmailag értékelhetetlen volt a játékvezető téves ítélete miatt. Miután az NB III-as hazaiak igazságtalanul emberhátrányba kerültek, értelmetlen gurigázássá silányult a találkozó, viszont a tévé nyilvánossága előtt elért 10-0-s végeredmény komoly pozitívumot jelentett a drukkereknek. Mivel a Fradi összes meccsét közvetíti a televízió, a Tatabánya ellen 2-0-ra megnyert Ligakupa-meccs is látható volt, ami szintén jó hatást gyakorolhatott a hívekre. A Diósgyőr otthonában elért bajnoki siker miatt komoly elismerés illeti a csapatot, amely remekül teljesített, látványosan és eredményesen játszott. A szurkolótábora miatt mindig nagy riválisnak számító DVTK idegenbeli legyőzése nagy elégtételt jelent a Fradi-drukkereknek a gyengélkedésért cserébe.

A tabella

Nem kimondottan szívderítő, ha egy klub a bajnoki címet célozza meg, de egy fordulóval a szezon felét megelőzően csak a hatodik helyen áll. Igen ám, de a legfőbb riválisok (Videoton, Debrecen, Győr, Diósgyőr) sem gyűjtögették hangyaszorgalommal a pontokat mostanság, ezért az FTC-t csupán három pont választja el a dobogótól, és az éllovas székesfehérváriak nyolcpontos vezetése sem tűnik behozhatatlannak. Legalábbis matematikailag…

A kupasorsolás

Nem volt idejük a Haladás elleni vereség miatt dühöngeni a Fradi-híveknek, mert néhány órával később elkészült a Magyar Kupa következő fordulójának párosítása. Az FTC az ősi rivális Újpestet kapta, márpedig a lilák elleni párharc, és az azzal kapcsolatos várakozás, készülődés mindent felülír, még a kedvencek gyengélkedéséről is eltereli a figyelmet.

A Fradi közelmúltbeli meccsei

Szeptember 28. Puskás Akadémia – Ferencváros 3-1, bajnoki

Október 06. Ferencváros – Bp. Honvéd 1-2, bajnoki

Október 16. Győri ETO – Ferencváros 4-1 LK

Október 20. Kaposvár – Ferencváros 1-1, bajnoki

Október 26. Ferencváros – Mezőkövesd 1-1, bajnoki

Október 29. Szekszárd – Ferencváros 0-10 MK

November 02. Diósgyőr – Ferencváros 1-4, bajnoki

November 10. Ferencváros – Haladás 0-3, bajnoki

November 13. Ferencváros – Tatabánya 2-0 LK

Mindez a számok nyelvén…

A bajnokságban: 6 mérkőzés, 1 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség (18 pontból 5)

Összesen: 9 mérkőzés, 3 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség

A Fradi hátralévő meccsei

November 16. szombat: Ferencváros – Győri ETO, LK

November 20. szerda: Sopron – Ferencváros, LK

November 24. vasárnap: Paks – Ferencváros, bajnoki

November 27. szerda: Ferencváros – Újpest, MK

November 30. szombat: Ferencváros – Pécs, bajnoki

December 4. szerda: Újpest – Ferencváros, MK

December 8. vasárnap: Videoton – Ferencváros, bajnoki

Olvasói sztorik