NB I

Töretlen a bizalom Moniz felé

Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója elmondta, továbbra is a bajnoki cím megszerzése az első számú cél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Félórás videóinterjút adott a fradisziv.hu oldalnak Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. A klubvezető kijelentette, hogy nincs edzőkérdés, a közelmúltbeli gyengébb eredmények ellenére töretlen a bizalmuk Ricardo Moniz felé. A csapaton belüli klikkesedésről szóló pletykákat cáfolta, és kijelentette, hogy a fizetések csak nagy ritkán késnek, akkor is csak egy-két hetet.

Orosz leszögezte, hiába a nyolcpontos lemaradás a listavezetővel szemben, a Fradi célja továbbra is a bajnoki cím megszerzése. Beszélt a szponzori tárgyalásokról, az adósságállományról, a szurkolókkal való viszonyról, a játékoskeret tervezett változásairól, a téli edzőtáborról, és a stadionépítésről is.

– Van edzőkérdés a Ferencvárosnál?
– Erre határozottan azt tudom mondani, hogy nincs. Nehéz időszak ez most nekünk, ez tény. Amikor kezdődött a bajnokság, én ki is mondtam, és most is tartom, hogy a Ferencváros célja a bajnokság megnyerése – kezdte Orosz Pál. – Hogyha egy kicsit szarkasztikus akarok lenni, akkor azt mondom, hogy most hétvégén hoztunk egy pontot a Vidin, tehát most már csak nyolc ponttal vannak előttünk. Még hosszú az idény, és ez a hétvége is megmutatta, hogy a magyar bajnokságban bármilyen eredmény születhet. Én azt mondom, hogy a játékosállományunk és a szakmai munka arra jogosít minket, hogy továbbra is bízzunk abban, hogy meglesz az első hely.

– Bizonyos internetes portálokon az a szóbeszéd látott napvilágot, hogy klikkesedés van az öltözőben. Erről van tudásuk?
– Nem tudok arról, hogy klikkesedés lenne. Ricardo Monizzal rendszeres kapcsolatban vagyok, napi szinten beszélünk, nem is egyszer, és ha ő bármi ilyesmit észlelne, és szüksége lenne segítségre, biztosan szólna. Azt elég jól felosztottuk, hogy az öltöző az ő territóriumuk, tehát én csak akkor megyek oda, ha hívnak, mert valamit meg kell beszélni adott esetben. Ilyen nem történt. Úgy gondolom, Ricardónak is az lenne az érdeke, hogy segítsünk, ha azt látná, hogy klikkesedés van, és mondjuk ezen nem tudna úrrá lenni, tehát akkor szólna nekünk, de semmiféle ilyen információ nem jutott el hozzánk.

– Azok a hírek sem igazak, hogy késnek a fizetések?
– A Ferencvárosnál mindig mindenki megkapja a fizetését. Hogy egy-két hetet késik, vagy egy-két héttel korábban érkezik – mert ilyen is van –, az mindig előfordulhat. Úgy gondolom, a mai magyar labdarúgásban sajnos nincs olyan stabil háttere egy klubnak, hogy azt mondom: bemegyek a bankban, kiveszek ennyi és ennyi pénzt, és azt odaadom mindig azon az adott napon. A Ferencvárosnál az esetek kilencvenkilenc százalékában a fizetéseket napra pontosan, vagy hamarabb is megkapják az emberek. Van olyan, hogy csúszik egy-két hetet, de akkor is megkapják. Úgy érzem, hogy fizetésprobléma nincsen.

– Az eddigi eredmények hatására átértékelték a terveket?
– Nem! Az ötödik helyen vagyunk jelenleg, de abszolút elérhető közelségben van az első hely. Nyolc pont a differencia, ami szerintem nem behozhatatlan. Ha nyertünk volna hétvégén, akkor azt mondanám, hogy ideális a helyzet. Továbbra is szeretnénk megnyerni a bajnokságot, de ha nem sikerül, akkor is minimális elvárás, hogy dobogón, nemzetközi szereplésre jogosító helyen végezzünk, és a Magyar Kupát is meg kell nyernünk. Elég hosszú idő eltelt úgy, hogy a Ferencváros nem nyert bajnokságot és kupát sem. Itt az ideje.

– Orbán Viktor elejtett egy megjegyzést, hogy olyan szponzora lesz a Ferencvárosnak, mint senkinek. Ezzel kapcsolatban van-e valamilyen hír?
– Szponzorok vannak. Van egy nagy szponzor, amellyel kiemelt tárgyalásaink vannak, ez folyamatosan zajlik. Ez nem egy olyan dolog, hogy odamegy az ember, és aláír egy szerződést, hanem rengeteg mindent figyelembe kell venni. Az új stadion adta lehetőségeket is, hiszen egy ilyen szponzorszerződés nem egy évre, hanem hosszabb időre köttetik. Meg kell nézni azt is, hogy a klub milyen lehetőségeket tud nyújtani a szponzornak. Részletesen ki kell dolgoznunk, hogy milyen ellenértéket tudunk biztosítani azért a pénzért, amit adnak nekünk.

– Többször kijelentették, hogy körülbelül háromszázmillió forintos adósságállománya van még a Ferencvárosnak. Ennek a törlesztése hogyan halad?

– A törlesztés halad. Óriási érzelmi töltés van mögöttünk, mert mi vagyunk a Ferencváros, de ez egy cég. Ha egy cégnek van adósságállománya, akkor azt szép lassan le kell dolgozni, még akkor is, ha ezt nem mi halmoztuk fel, hanem úgy kaptuk a klubot, hogy volt nagyságrendileg nyolcszázmillió forint adósságállomány, tehát örököltük. Ezt dolgozgatjuk le szépen lassan. Ehhez kellett az, hogy a kereskedelmi jogok visszakerüljenek a Ferencvároshoz. Kezd kialakulni egy gazdasági stabilitás, de nagyon messze vagyunk a nyugat-európai kluboktól. Oda nagyon nehéz elérni, ahol ők tartanak. Sokat dolgozom velük, és látom, hogy egészen más költségvetésekből gazdálkodnak, hiszen egy komoly játékos egész éves fizetése annyi, mint a mi költségvetésünk. Ha belegondolunk: ezerkilencszázhatvanötben még VVK-t nyert a Fradi, és ott volt a Juventus, a Liverpool, a Manchester szintjén. Aztán elkezdtek náluk komoly üzletemberek invesztálni a klubokba. Magyarországon a kommunizmus miatt nem történhetett meg az, hogy piaci alapon működhessen egy sportklub. Ezért lépett el tőlünk a nyugat, mi pedig maradtunk ugyanazon a szinten. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet egy jó közép-európai klubot összehozni a Ferencvárosból. A sok-sok bajnoki címmel és szép eredménnyel mi egy regionális márka lettünk. Ha kimegyünk a határokon kívül, akkor mindenki tudja, hogy mi az a Ferencváros. Erre kell építenünk a jövőben, és minél több bevételt kell generálnunk, hogy tudjunk előrehaladni. Mindenképpen az a célunk, hogy minél több bevételhez jusson a Ferencváros. A mi költségvetésünk még Csehországban is nevetségesen hangzana, az ottani nagy klubok sokkal több pénzből működnek. Olyan háttérrel kell rendelkeznünk nem csak sportszakmailag, hanem anyagilag is, ami feljogosít minket arra, hogy az európai kupáknak rendszeresen szereplői legyünk. Nyilván nem nyerjük meg ezeket, de ne az legyen, hogy elmegyünk valahova, és a sorsoláson már annak örül egy másik klub, ha minket kapnak. Szeretnénk a főtáblára jutni, és akkor már lenne bevétel. Egy ilyen a menetelés a klub következő évi költségvetését fedezné magyar szinten. Ezért dolgozunk, ott vagyunk a dobogó közelében, és hosszú még a bajnokság.

– Szó volt arról, hogy jobban halad a stadionépítés a vártnál. Van-e esetleg már átadási időpont?
– Eredetileg kétezer-tizennégy szeptemberére kellett volna elkészülnie. Ha a jelenlegi fázist nézzük, és ilyen tempóban tudnak továbbdolgozni a stadionon, akkor ez júliusra készen lesz. Ez azt jelentené, hogy a következő bajnokságot már az új stadionban tudnánk elkezdeni.

– Az új stadion nyitómérkőzésére fel akarnak kérni egy sztárklubot?
– A nyitómeccset többszintű dolognak tervezzük. Fontos, hogy egy nagy név jöjjön ide, amely méltó ahhoz, hogy az új stadion első mérkőzését vele játssza a Ferencváros. Emellett viszont szeretném azt – ha már a következő bajnokságot az új stadionunkban kezdhetjük –, hogy az első egy-két fordulóban otthon játszhassunk az Újpesttel. Az nagyon jó dolog lenne, és lesz hivatalos megnyitóünnepség is. Ez a stadion nem csak egy labdarúgó-stadion lesz, ez egy ultramodern rendezvény központ. Amellett, hogy a Ferencváros hazai pályája, itt válogatott mérkőzések, koncertek, és konferenciák lesznek, tehát ez egy óriási bevételi lehetőség a klub számára. Ez a stadion sok száz kilométeres körzetben a legmodernebb stadion lesz. Ha bejön valaki, akkor az okostelefonnal vissza tudja nézni a helyzeteket, ha leül a székére, akkor egy kód alapján le tudja küldeni a rendelést a büfébe. Ez egy komoly bevételi forrás lesz a Fradinak, és erre szükségünk is van.

– Télen milyen erősítéseket terveznek?
– Természetesen mindenkinek megadtuk és megadjuk a bizalmat. Van, aki élt vele, de van, aki nem. Szerencsétlen esetek is történtek, hiszen végre felállt a védelem, és akkor történt ez a tragédia Akeem Adams-szel. De mondhatnám Kurucz Péter esetét is, aki térdszalagszakadást szenvedett az egyik edzésen, ezért hat hónapig nem tudunk rá számítani. Olyan dolgok történtek, amik nagyon hátráltatták a szakmai munkát. Hogyha ebből kijövünk, Leonardo visszatér, Buzsáky jó formába kerül, akkor úgy gondolom, rendben lesz a csapat, de mindenféleképpen kell változtatás. Hogy konkrétan ez milyen változtatás legyen, ahhoz én maximum tanácsot tudok adni, vagy a véleményemet tudom elmondani, és a szakmai stáb feladata az, hogy véglegesítse ezt.

– Pozitívnak látja a jövőképét?
– Mindenképpen pozitívnak látom, egyébként nem csinálnám. Ha azt gondolnám, hogy ez egy negatív sztori, akkor nem éreznék ebben kihívást. A Ferencvárost vissza kell helyezni oda, ahova való, az európai futballplatformra. A magyar válogatottól függetlenül a Ferencvárosnak jelen kell lennie Európában. A Ferencváros a nemzet csapata, mert több mint egymillió szurkolója van egy tízmilliós országban. Ez hatalmas szám. A Ferencváros nem csak egy klubszimpátia, hanem egy érzelmi hovatartozás is. Mindig az volt, mindig az lesz, és mindig annak is kell maradnia. Azt gondolom, hogy nekünk az a feladatunk, hogy ezt megfelelően képviseljük, és a Ferencvárost juttassuk vissza oda, ahova való.

A télre tervezett edzőtáborozásról Orosz Pál elmondta, hogy van egy marokkói lehetőségük, amely a leendő ellenfelek erősségétől is függ. A spanyolországi Valenciából is van meghívása az FTC-nek, de a végső döntést ebben a témakörben is a szakmai stábbal egyeztetve hozzák meg.

A vezérigazgató a szurkolókkal való viszonyról is beszélt, és arra a kérdésre is válaszolt, hogy megmarad-e a szurkolói kártya a klubnál?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik