NB I

„Egy aranyérem jó lenne”

Rangadó
Rangadó

2013. 11. 13. 22:21

A rutinos csatár, Kabát Péter úgy véli, vagy néhány évvel előbb, vagy később kellett volna születnie.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem szerepel valami fényesen az Újpest FC az idei bajnokságban, és ezt már a szurkolók is megelégelték. Edzőváltás is történt, de a fordulatra még várni kell. Két rutinos játékos teljesítményére nem lehet panasz: Balajcza Szabolcsról és Kabát Péterről van szó. Az Újpest csatára volt a SportKlub televízió Dodzsem plusz című műsorának vendége. A tabellán elfoglalt helyezésükön kívül szóba kerültek a hagyományok, a klub jelenlegi helyzete, saját jövője, valamint az AS Roma is.

Kabát az interjú során elmondta, továbbra sem mondott le róla, hogy pályafutása vége előtt bajnokságot nyerjen az Újpesttel.

– Milyen érzés, ha úgy dicsérik az embert, hogy hozzáteszik: egy rossz csapatból lóg ki felfelé?
– Nem mondanám, hogy rossz csapatunk van. Talán a keretünk egy kicsit soványka, de úgy érzem, januárban biztosan lesznek erősítések, és feljebb fogunk kapaszkodni a tabellán – kezdte Kabát Péter.

– Nem ért egyet azzal, amit Balajcza Szabolcs mondott a szezon elején, hogy a kiesés ellen kell harcolnia az Újpestnek?
– Volt egy ilyen nyilatkozata, megbeszéltük, de már nem foglalkozunk vele. Erősödött a csapat, de elég sok a külföldi, ezért kell egy kis idő, hogy összeszokjunk. Nagyon sok a sérültünk, de az igaz, hogy az Újpestnek nem itt kellene állnia a tabellán, hiszen a hagyományokhoz képest eléggé lent vagyunk. Sajnos most ez van, de minden nap azért dolgozunk, hogy feljebb jussunk a tabellán.

– Mit jelentenek önnek az újpesti hagyományok?
– Amikor hazajöttem hét év légióskodás után, kétezer-nyolcban, akkor egy olyan Újpestbe csöppentem, amely átalakulófélben volt, de nagyon erős keretünk volt. Sajnos másodikok lettünk, de abban az évben reális esélyünk volt, hogy megnyerjük a bajnokságot. Kicsit jobb koncentrációval meg lehetett volna nyerni, de nem lettünk aranyérmesek. Ezt nagyon sokan bánják, köztük én is. Az azóta eltelt időben nagyon átalakult a csapat és a klub. Új tulajdonosunk lett, külföldi kézben van az egész, és sok a külföldi játékos.

– Mennyire vannak tisztában azzal, hogy a háttérben mi zajlik?
– A csapat nevében mondom, hogy szerintem ezt nem nekünk kell eldöntenünk, ezzel nem kell foglalkozunk.

– Azért csak számít, hogy ki tartja az edzést, nem?
– Ott volt Kozma István és Marc Leliévre, ketten együtt tartották. Hogy kinek volt papírja, és ki volt úgymond a vezetőedző, azt nem nekünk kell eldöntenünk. Őket elküldték, és jött egy új vezetőedző Szerbiából, aki teljesen új mentalitást hozott a csapat életébe. Azt mondom, nagyon jó edzőt kaptunk, nagyon sokat erősödtünk vele, de még idő kell neki. Nagyjából már ismeri a csapatot, de nem csak az edzőn múlik, hogyan szereplünk. Ilyen kerete van, ezzel kell dolgoznia. Ő nem tudja berúgni a gólhelyzetet, ő nem tud védekezni. Elmondja, amit jónak lát, de hogy azt hogy valósítjuk meg, az már csak rajtunk múlik.

– A Debrecen ellen nagyon gyorsan kaptak három gólt. Ez azt jelzi, hogy a fejekben valami nincs rendben…
– Nem csak a védők, az egész csapat hibás ebben. Elég rosszul védekezünk, nagyon sok hibát követünk el, olyanokat, amik nemhogy NB I-ben, még a megyében sem lehetne elkövetni. A Debrecen tíz perc alatt rúgott három gólt, ezzel eldöntötte a mérkőzést, sajnos ez benne van a futballban. Nincs is szerencsénk, nagyon sok a sérült játékosunk, nagyon nehéz így a vezetőedzőnek dolgoznia, hogy alig vagyunk meg, épphogy ki tudunk állni. Nem nekem kell eldöntenem, hogy kiket hoznak és kik jönnek, de remélem, januárban bővülünk minőségi játékosokkal, mert ráfér a keretre.

– Hallottak olyan ígéreteket, hogy télen jönnek jó játékosok?
– Én mindenképpen remélem. Úgy érzem, a keretre ráfér négy-öt-hat minőségi játékos. Nem olyanok kellenek, akik a cserepadra ülnek, és ugyanolyan képességűek, mint akik itt vannak. Szerintem van rá pénz, bár nem tudom, mennyiből gazdálkodik a tulajdonos, vagy mennyit tud erre fordítani.

– Nincsenek anyagi problémák? A háttér rendben van?
– A fizetéssel minden rendben van, nem ezzel van gond. Úgy érzem, sok olyan játékos jött, aki nem biztos, hogy erősítést jelent. Remélem, januárban olyan játékosok jönnek, akik egyből bevethetők, a kezdőcsapatban kapnak lehetőséget, és mindenképpen erősítést jelentenek.

– Mi motiválja leginkább?
– Én mindig is ilyen voltam. Kiskoromban is olyan voltam, hogy ha kikaptunk, akkor sírva mentem fel a lakótelepen. Nem bírok veszteni, ha eltervezek valamit, azt megpróbálom végigcsinálni, és addig hajtok, amíg azt megvalósítom, Így vagyok ezzel most is, harminchat évesen. Nem gondoltam volna húsz-huszonöt éves koromban, hogy harminchat esztendősen is így fogok hozzáállni. Ilyen vagyok, ezen nem nagyon tudok változtatni, és nem is akarok. Ha már nem érezném ezt a motiváltságot, hogy minden meccsre úgy megyek föl, hogy kihozzam magamból a maximumot, akkor már rég abbahagytam volna. Ezt még érzem, és szerencsére nem vagyok sérülékeny típus. Amíg tudom, csinálom. Úgy érzem, még van néhány évem az NB I-ben.

– Ha visszatekint, mennyire elégedett a karrierje alakulásával?
– Lehet, hogy nem jó időben születtem. Amikor Kispesten az első csapathoz felkerültem, akkor már eléggé leszállóágban volt a Honvéd. Ha előbb születtem volna, biztosan bajnok vagyok Illés Béláékkal. Az egy nagyon jó korosztály volt, nagyon jó csapat. Én utána jöttem, de akkor már a Honvéd gyengébb volt. Ha kicsit később születek, akkor nem biztos, hogy ezekben a külföldi országokban szerepeltem volna, mert mostanság sokkal könnyebb kimenni, mint annak idején, amikor gólkirályként szabadon igazolható voltam, és Törökországba ki tudtam menni, miközben itthon mindenki fintorgott és húzta a száját…

– Önnel kapcsolatban a Honvédot és az Újpestet szokták emlegetni, pedig egyénileg talán a Vasasban volt a legjobb időszaka.
– A Vasasban két évet töltöttem. Az első szezonomban tizenhárom gólt rúgtam, de inkább a második idény volt jó, a kétezer–kétezer-egyes, amikor huszonnégy gólt rúgtam. Az tényleg nagyon jó volt. Érdekes, hogy az is egy nagyon jó keret volt, bajnokesélyes.

– Ez még hiányzik?
– Magyarországon az aranyérem hiányzik, de még nem mondtam le róla, a remény hal meg utoljára. Nem ebben az évben lesz, de mielőtt befejezem a pályafutásomat majd egyszer, az Újpesttel egy aranyérem jó lenne.

– Francesco Totti még önnél is idősebb, és lehet, hogy a mostani szezonban ismét bajnok lesz. Meg tudja nyerni az AS Roma ezt az olasz bajnokságot?
– Nagyon jól kezdtek, tizenegy forduló után vezetik a tabellát, de még messze van a vége, és az olasz bajnokság nagyon erős. A Juventusnak erősebb a játékosállománya, talán ez hosszútávon kijöhet, de nagyon bízom benne, hogy a Roma hosszú idő után megint megnyeri a bajnokságot. Ha így folytatják, szerintem ott lehetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.