NB I

Nem a keréklyukasztót tiltották ki

George F. Hemingway szélsőjobboldali politikai provokációt sejt a szurkolói mozgalomban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Bp. Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway tovább hadakozik a szurkolói csoportokkal. A közelmúltban szektorbezárásról és kitiltásról szóltak a hírek, válaszlépésként felhasogatták a VIP-páholyban található székét, amelyen üzenetet hagytak neki, majd kilyukasztották az autója egyik gumiját. A kispesti klubvezető a Digi Sport televízió kedd reggeli műsorában beszélt a rendcsinálás fázisairól.

– Nem bánta meg, hogy belevágott ebbe a rendcsinálásba?
– Ez igazából egy kényszerdolog volt. A magyar futballban, a magyar kluboknál rendnek kell lennie. Van még olyan klub Magyarországon, ahol jobban szeretik a vezetőket, mert még lehet olyan dolgokat csinálni, amit nálunk nem. Azt gondolom, ez hamarosan véget ér, csak idő kérdése. A világ megváltozott, és aki ezt nem veszi tudomásul, az pórul jár – mondta George F. Hemingway.

– Mennyivel csökkent a rendszabályok miatt a nézőszám Kispesten?

– Körülbelül ezer fővel. Ez természetesen nem jelentéktelen szám, de sok minden közrejátszott ebben. Ha ezt a programot befejeztük, akkor nekilátunk annak, hogy vagy az ultrákkal, vagy az ultrák nélkül, de megtöltjük a stadiont. Addig nem akarok különböző marketingprogramokba belefolyni, amíg nincs teljes rend a stadionban, és idegenben is. Az ideális dolog az lenne, ha a szurkolócsoportok vezetői látnák, hogy partnerek vagyunk mindenben, azokon a dolgokon kívül, amiket nem tolerálhatunk egy stadionban. Szeretnénk megoldást találni, nagyon szívesen kinyitnánk a stadiont. Legyenek ott, érezzék jól magukat, kiabáljanak, hiszen értékes szurkolók ők. Ha ez nem megy, akkor meg kell oldanunk nélkülük.

– Nem jutott még eszébe, hogy idegenbeli meccsekre vonattal kellene járnia? A vonatkereket nem lehet kiszúrni…
– Egy vandál miatt nem lehet következtetéseket levonni csoportokról, vagy emberekről. Könnyű azt mondani, hogy ilyeneket csinálnak, de nem csinálnak, hanem egy ember odament egy késsel, és kiszúrta a kereket. Van tippem, de nem tudom pontosan, hogy ki volt az.

– Mégis találtak egy embert, akit kitiltottak a mérkőzésekről…
– Ő nem a kerékfúrós személy. Neki más bűnei voltak, verbális erőszak és támadás volt a problémája. A mérkőzés után olyan típusú dolgokat kiabált, amit civilizált emberek nem fogadnak el. Nem idézem, mert sípolna a stúdió.

– Milyen elképzelésük van arra, hogy a Honvéd idegenbeli fellépésein se legyenek ott azok az ultrák, akiknek úgy gondolja, hogy a viselkedésük nem megfelelő?
– Az MLSZ-ben most dolgoznak ki egy programot, de erről egyelőre nem kívánok beszélni. Annyit mondok, hogy ez egy hathatós program lesz, és amikor elkészül, akkor mi is alkalmazni fogjuk, és meg fogja oldani a problémákat. Ezek általános szabályok lesznek, amelyeket a csapatok alkalmazni tudnak annak érdekében, hogy civilizált, emberi viselkedés legyen a vendégszektorban is. Szerintem ezen a héten el is készül ez a program.

– Megoldás lehet az, hogy ha valaki idegenbeli meccsre akar menni, akkor a jegyét a Bozsik-stadionban kell megváltania?
– Igen. Ez is lehet a megoldás egyik kulcsa.

– Hány emberről van szó, akikkel probléma van?
– Ezt nagyon nehéz megállapítani. Egy és öt tucat közé teszem ezt a számot, akiknek ez alapvető problémát jelent. A legtöbb ultra teljesen normális ember, csak amikor egy csoport elkezdi az ocsmányságot, akkor a többiek, a gyerekek is elkezdik velük énekelni ezt a rigmust. Ez a gond, ha nem kezdenék el, akkor a többinek eszébe se jutna.

– Hány embert kell évekre vagy örökre kitiltani a stadionból ahhoz, hogy legyenek olyanok közöttük, akik majd leteszik a verbális fegyvert?
– A kitiltás egy nagyon rossz eszköz. Én hét éve vagyok a Honvédnál, ezalatt összesen öt embert tiltottam ki. Van köztük olyan, aki már visszatérhetett, és utána már nem volt baj vele. Nem szeretek élni a kitiltás eszközével, mert rossz az embernek, rossz a klubnak, rossz a játékosoknak, és bajt kavar. Néha azonban nincs más választás. Az igazi megoldás a szeretet. Az ultrák szeretete a futball és a Honvéd iránt, az én szeretetem a Honvéd és a szurkolók iránt. Én nem igénylem, hogy bárki szeressen engem, csak azt kérem, hogy tiszteljék a szabályokat. Ha tisztelik a szabályokat, én teljesen rendben vagyok. Én szeretem az ultrákat, mert nagyon jó hangulatot csinálnak, ami segít a csapatnak. Ebben a tekintetben abszolút az ő pártjukon állok, csak vannak bizonyos dolgok, amiket nem tudok megengedni. Amikor ők csinálnak valamit, és én erre reagálok, akkor ők erre borzalmasan reagálnak, mintha egy ellenséges aktus lenne a részemről. Mindenki így reagálna, ha milliókat kellene fizetni bizonyos viselkedések miatt.

– Szokta mondani, hogy nem szereti szórni a pénzét…
– Elsődleges célom, hogy ne kelljen büntetéseket fizetni. Nem gondolom, hogy az aljas gondolatoknak a stadionban van a helye. Azoknak a csoportoknak, amelyek beépültek politikai provokáció során a szurkolók közé, ez a céljuk, nem pedig, hogy szurkoljanak. Ez egy nevetséges dolog. Ez nem szurkolók és a tulajdonos közötti harc. Vannak aljas szándékkal beépített csoportok, akik elkövetnek bizonyos dolgokat.

– Ki építi be őket?
– Azt gondolom, hogy mindenképpen vannak olyan csoportok, amelyeket a szélsőjobb különböző erői építenek be. Ez nem kérdés. Ők mindent megtesznek annak érdekében, és olyan hangulatot generáljanak, ami nehézzé teszi a mostani kormánynak azt, hogy végigvigye a sport és labdarúgó programot, stadionépítéseket, és a többit. Ismerem ezeket az embereket, látom őket, tudom, hogy mit tesznek.

– Ha rend lesz, hogyan fogja a nézők tömegét kicsalogatni a stadionba?
– Vannak marketingprogramok, marketingfogások, amiket erőteljesen elfogunk indítani. Sok minden attól függ, hogy megegyezésre jutunk-e a szurkolói csoportokkal. Ezalatt azt értem, hogy bejönnek, megnyitjuk nekik a szektort, és arra is építhetünk. Ha ez nem történik meg, akkor azt a szektort is átalakítjuk, és ülőhelyeket csinálunk, és teljesen más koncepcióval fogjuk a Honvédot üzemeltetni.

– Mi a módja a megállapodásnak a szurkolókkal?
– Ha az ultracsoportok vezetői azt mondják, ha meg fogják akadályozni a verbális rendbontásokat, akkor én azt elfogadom, mert ők tudják a csoportot vezetni. A másik dolog, hogy senki nem fog elkezdeni cigányozni, ha a csoport vezetői szólnak, hogy ne csinálja. Én rendet tudok tartani a tribünön, vagy a családi szektorba, ők rendet tudnak tartani a saját szektorukba. Ha ők úgy gondolják, hogy szeretik a Honvédot, és szeretnének meccsre járni a szektorukban, akkor ez kivitelezhető.

– Érdemes lenne, mert a csapat is jól szerepel…
– Jól szerepel, és még jobban is fog. Megkezdtük a felzárkózást, nagyon szeretném, ha ismét a nemzetközi porondon szerepelhetnénk. Most összeállt a csapatunk, reméljük, hogy hamarosan mindenki játszani fog, és akkor ezt elérhetőnek tartom.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik