NB I

A siker titkai

Ismét nyertek a miskolciak, így már hét mérkőzés óta veretlenek; utánajártunk a sikersorozat okainak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Három döntetlennel, valamint egy kiábrándító debreceni vereséggel (0-4) kezdte a szezont a Diósgyőr. Az új edző, Tomiszlav Szivics a sikertelenséget látva radikálisnak tűnő döntést hozott: eltávolított a keretből két csatárt, a rendkívül ellentmondásos megítélésű Rudolf Gergelyt, valamint a közönség egyik kedvencét, Seydit.

Az ötödik fordulóban Pápára látogatott a DVTK. A játék továbbra is harmatos volt, de egy komikus öngóllal végül mégis nyertek a borsodiak. És láss csodát: azóta folyamatosan győz a csapat, ráadásul gólt sem kap, a játéka pedig élvezetes, hovatovább időnként látványos.

Ahogy a mondás is tartja, végy egy jó kapust. A DVTK-nál ezt igen komolyan veszik, a horvát Ivan Rados visszakerült a kezdőcsapatba, és már 557 perce nem kapott gólt. Augusztus 17-én a Kecskemét talált be legutóbb a diósgyőri kapuba, amit akkoriban még Nenad Rajics védett.

A kezdeti gyengélkedés ellenére úgy tűnik, Tomiszlav Szivics személyében megtalálták a megfelelő edzőt a klubnál. A vajdasági származású, ám magyarul jól beszélő tréner már bizonyított Kecskeméten, így nem meglepő, hogy kezei alatt szárnyra kapott a borsodi csapat.

Nem elég a jó kapus és a védelem, ha nincsenek jó csatárok! Diósgyőrben jelenleg a támadószekció is kiválóan üzemel, a saját nevelésű Bacsa Patrik négy, az utánpótlás-válogatottal világbajnoki bronzérmet nyerő Futács Márkó három gólnál jár, mögöttük pedig a középpályán Nikházi Márk is remekel, és ne feledkezzünk meg Barczi Dávid, illetve Gosztonyi András hasznos, látványos játékáról.

Diósgyőrben biztos az anyagi háttér, ez is egy fontos tényező lehet a siker kapcsán, fizetések csúszásáról, elmaradásáról nem lehet hallani, a játékosoknak kizárólag a futballra kell koncentrálniuk.

A 11 kezdőjátékos mögött fontos szerepe van a tizenkettediknek, a szurkolótábornak. Diósgyőr híres a remek drukkereiről, a Mezőkövesd elleni borsodi rangadón 5700 néző volt a lelátókon, valószínűleg ez tovább fog emelkedni a közeljövőben, ilyen hangulatban pedig egyik csapatnak sem könnyű játszania vendégként. A miskolci publikum utoljára az 1978–1979-es szezonban látott egymás után hat győzelmet, akkor a csapat a harmadik helyen végzett. Könnyen lehet, hogy ezzel most is elégedettek lennének a szurkolók.

34 éves klubrekordot állítottak be

Harmincnégy éves klubrekordot állított be a Diósgyőri VTK azzal, hogy sorozatban hat élvonalbeli mérkőzésen győzött. A hét találkozó óta veretlen gárda legutóbb szombaton a Mezőkövesd együttesét győzte le 5-0-ra.

Abban a bizonyos 1978–1979-es bajnokságban a Salgótarján (otthon 1-0), a Vasas Izzó (idegenben 3-1), a Haladás (otthon 6-1), a Dunaújváros (idegenben 2-1), a Csepel (otthon 2-0), és az ezüstérmes Ferencváros (otthon 1-0) ellen sikerült egymás után hatszor győznie a miskolci együttesnek.

Az első osztályban 1979. március 24-én győzött utoljára 5-0-ra a DVTK, akkor a Békéscsaba volt az ellenfél. Veretlenül viszont az elmúlt bajnokságban is sikerült hét mérkőzést hozni, akkor két győzelem mellett öt döntetlen alkotta a sorozatot. A góltalansági sorozat is rekord a klub történetében, így a kapus Ivan Rados is beírta magát az egyesület történelmébe, igaz, mivel a Kecskemét ellen Nenad Rajics védett, előbbi 540 perccel csúcstartó.

Érdekesség, hogy a Diósgyőr sorozata európai szinten is figyelemre méltó, a kontinensen csak öt együttesnek van ennél hosszabb, jelenleg is tartó győzelmi szériája (például a Barcelonának vagy az AS Romának), és másik háromnak hat összecsapást számláló ilyen sorozata.

Az említett nyolc alakulat között azonban egy sem akad, amely kapott gól nélkül húzott volna be hat találkozót zsinórban.

Olvasói sztorik