NB I

Fradi–Újpest, országszerte

A szombati Diósgyőr–Mezőkövesd meccs ismét a megyei rangadókra irányította a figyelmet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ha azt mondjuk, derbi, mindenki tudja, hogy a Fradi–Újpest meccsről van szó. Ha az örökrangadót említjük, világos, hogy az MTK–Ferencváros összecsapásra gondolunk. Mindkettő fontos és tradicionális párosításnak számít a magyar labdarúgásban, de vidéken még fontosabb a megyei rivalizálás!

A szombati, borsodi összecsapás kapcsán a Rangadó.hu kiterítette a futballtérképet, és összeállítást készített az élvonal valaha volt megyei rangadóiról.

Borsod

A Diósgyőr–Mezőkövesd csak az élvonalban számít újdonságnak, hiszen az NB II-ben már találkoztak a közelmúltban. A 2010–2011-es idényben a kövesdiek 3-1-re győztek Miskolcon, aztán hazai környezetben is jobbnak bizonyultak (1-0), mégis a DVTK jutott fel az első osztályba.

A diósgyőriek kétfajta megyei (városi) összecsapáson vettek részt korábban. Az egyik a Miskolci VSC elleni párharc volt az 1958–1959-es évadban, amely egyszer 0-0-t, aztán 2-1-es DVTK-sikert hozott. Az Ózd négy idényt töltött a legjobbak között, de a diósgyőriekkel csak két szezonban találkozott 1966-ban 3-3 és 2-2 lett a két találkozójuk végeredménye, az 1981–1982-es bajnokságban pedig 5-1 és 5-0, mindkétszer az aktuális házigazda nyert ilyen nagy fölénnyel, ahogyan most szombaton, a Mezőkövesd ellen is…

Fejér

Hamarosan megrendezik a Videoton és a Puskás Akadémia első élvonalbeli meccsét, ami az előzmények ismeretében rendkívül pikáns lesz. A két klub korábban szerves egységet alkotott, a közelmúltban csak azért vált – látszólag – külön, hogy a felcsútiak is elindulhassanak az NB II-ben, majd az első osztályban.

Fejérben korábban is volt megyei rangadó, gondoljunk csak a Gázszer csapatára, amely az 1997–1998-as bajnokságban játszott először a Videotonnal az élvonalban. A fehérváriak 4-2-re győztek, a másik meccs pedig 1-1 lett, végül mégis az albérletbe kényszerülő agárdiak végeztek előkelőbb helyen: a 18 csapatos liga nyolcadik helyén zártak, a Vidi viszont csak a 16. lett, és osztályozón maradt benn, ráadásul a Gázszer csatára, Tiber Krisztián 20 találattal gólkirály lett.

A következő szezonban 0-0-t játszottak egymással, majd jött az első Gázszer-siker (2-0). Ebben az évben három csapat szerepelt a legmagasabb osztályban Fejér megyéből, hiszen a Dunaferr is feljutott, és újoncként mindkét riválisát megelőzve az ötödik lett, az agárdiak a 11., a Videoton pedig a 16. helyen végzett, és kiesett. A dunaújvárosiak a Gázszer ellen 2-1-re nyertek, majd 3-0-ra kikaptak, a Videoton ellen 3-1-re győztek, és játszottak egy emlékezetes 4-4-et.

A dunaújvárosi és a székesfehérvári csapat élvonalbeli rivalizálása sokkal régebben kezdődött, hiszen először 1968-ban találkoztak az NB I-ben: a Vidi 1-0-ra nyert, a Kohász 3-0-val vágott vissza. A 2001–2002-es idényben találkoztak újra. Dunaújvárosban 2-0-ra és 3-1-re nyertek a hazaiak, Székesfehérváron pedig mindkétszer 2-1-re a Videoton. Bár napjainkban osztálykülönbség van a két együttes között, a Ligakupában azonos csoportban szerepelnek.

A Vidi egyébként már sokkal korábban, az 1977–1978-as szezonban is játszott megyei (sőt városi) rangadót, méghozzá a MÁV Előre ellen. Természetesen a „nagy testvér” megfelelő komolysággal állt a rivalizáláshoz, és oda-vissza győzött (5-2, 2-1). A következő bajnokságban azonos eredmény született, fordított előjellel (0-3, 3-0), majd a MÁV Előre felé billent a mérleg nyelve (3-0, 0-0), a kis csapat mégis kiesett az első osztályból.

Zala

Régebben zalai rangadó is volt, amikor még a ZTE és a Nagykanizsa is a legjobbak között szerepelt! A kanizsaiak legutóbb 1999-ben jutottak fel az NB I-be. A következő évadban mindkét meccsük 0-0 lett, és azután is csak döntetlenek születtek (2-2, 0-0)

Győr-Moson-Sopron

Már a megye elnevezésében is benne van Győr és Sopron városa. A Soproni LC (ismertebb nevén: Soproni FAC) 1993-ban találkozott először az ETO-val, nem sok sikerrel, hiszen kettős győri sikert hozott a párharc. A következő idény is ilyen eredménnyel zárult, ráadásul a soproniak kiestek. 1996-ban ez a két város csapat egymás ellen játszotta az osztályozót, amelyet a megyeszékhely együttese abszolvált sikerrel (2-0 és 1-2). Sopront ezúttal már a másik klub, a Matáv-Sopron (korábban Soproni Postás) képviselte.

A 2000–2001-es idényben ismét bajnoki meccseket játszhattak egymás ellen: a 2-0 és a 2-1 maradt, de immár mindkétszer a soproniak győztek. A lebonyolítási rendszer sajátosságai miatt a bajnokág második felében is megmérkőztek, akkor viszont már az ETO bizonyult jobbnak (4-2, 2-0). A következő évadban is négyszer játszottak, de a Győr egyszer sem tudott nyerni (soproni szemszögből: 4-0, 2-2, 3-1, 0-0). A két csapat élvonalbeli rivalizálása egészen a 2007–2008-as idényig tartott.

Ebben a párosításban gyakori az ellenségeskedés. 2012 márciusában például bombariadó volt a Győri ETO – Paks első osztályú meccs előtt. A telefonhívás állítólag egy 99-es körzethez tartozó telefonról érkezett, ami feltételezi, hogy köze lehet az egy héttel korábban történtekhez: Sopronban tömegverekedés alakult ki a másodosztályú SVSE mérkőzése előtt a stadion melletti kocsmában. A Sopron a győriek második csapatát fogadta, a nézeteltérésben vélhetően a két csapat drukkerei kerültek összetűzésbe egymással. A két együttes a jelenlegi idényben szintén azonos csoportba került a Ligakupában.

Bács-Kiskun

Itt is játszottak megyei rangadót, de a Kecskemét ekkor még a fasorban sem volt! Az 1997–1998-as idényben a Tiszakécske és az akasztói Stadler FC találkozott egymással. A vége 1-0 és 1-1 lett a Tiszakécske szempontjából, de a bajnokság végén mindketten kiestek.

Somogy

Az elmúlt évtizedben számos alkalommal rendeztek Kaposvár–Siófok rangadót. A jelenlegi idényben ez az NB I-ben nem lehetséges, de a Ligakupában most is egy csoportban vannak. 2009. április 25-én a megyeszékhely csapata 5-2-re győzött a Balaton partján, erről a találkozóról a Központi Nyomozó Főügyészség mostanság próbálja bizonyítani, hogy bunda volt. A közelmúltból emlékezetes még a 2011. augusztus 20-án játszott siófoki találkozó, amelyet Melczer Vilmos három tizenegyes-góljával nyertek meg a hazaiak, a vendégeket ráadásul két kiállítás is sújtotta.

Komárom-Esztergom

Talán már kevesen emlékeznek a Dorog–Tatabánya rangadókra, pedig a két bányászváros a negyvenes évek végétől ádáz csatákat vívott egymással. Először 1950-ben találkoztak az NB I-ben, a dorogiak mindkétszer 2-1-re győztek, az újonc Tatabánya pedig a szezon végén kiesett az élvonalból. 1956-ban játszottak egymás ellen ismét, az első tatabányai siker pedig 1957 szeptemberében született meg. Utoljára az 1976–1977-es idényben mérkőztek, a tatabányaiak 2-0-ra és 1-0-ra győztek, a Dorog pedig a bajnokság végén búcsúzni kényszerült.

Baranya

Nem mehetünk el szó nélkül a Komló–Pécs rangadók mellett! Az 1957–1958-as szezonban volt az első NB I-es párharcuk, egyszer a Dózsa, aztán a Bányász nyert 1-0-ra. Az 1961–1962-es idényben mindkét meccsük 1-0-s komlói sikert hozott. 1969-ben mindkétszer 3-0 lett a vége, egyszer a pécsiek, aztán a komlóiak javára. Utoljára az 1972–1973-as bajnokságban találkoztak, amikor kettős pécsi siker született. A szezon végén A Komló búcsúzott az első osztálytól.

Csongrád

Szegedi csapatokból sosem volt hiány, és kétszer is előfordult, hogy egyszerre ketten szerepeltek az élvonalban. 1941–1942-ben a Szeged FC 8-1-re és 4-1-re verte a Tisza Szegedi VSE-t. 1951-ben a Szegedi Petőfi 2-0-ra győzött a Szegedi Honvéd ellen, majd 2-2-es döntetlent játszottak.

Olvasói sztorik