NB I

Moyes jobb, mint Ferguson

A nyugati sztárklubok frissen kinevezett szakvezetőit hasonlítottuk össze elődjeikkel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Előző összeállításunkban azt néztük meg, hogyan teljesítenek a nyáron kinevezett edzők az OTP Bank Liga mostani szezonjában. Most nemzetközi vizekre evezünk, és annak járunk utána, vajon az edzőváltáson átesett nyugat-európai sztárkluboknál miként teljesítenek az újdonsült szakvezetők.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában arra voltunk kíváncsiak, vajon méltó utódja-e David Moyes a sikert sikerre halmozó Sir Alex Fergusonnak, vagy éppen a szintén temérdek elismeréssel rendelkező Josep Guardiola az előző szezonban mindent megnyerő Jupp Heynckesnek.

Moyes jobb, mint Ferguson

David Moyes váltotta az angol Manchester United kispadján a legendás szakvezetőt, Sir Alex Fergusont. Az elvárás nem kicsi az új trénerrel szemben, és úgy tűnik, nehezen veszi fel a ritmust az Old Traffordon. Győzelemmel kezdett a kispadon, de utána csak 0-0-s döntetlent ért el a csapat a Chelsea elleni rangadón, majd Liverpoolban 1-0-s vereséget szenvedett. Egy győzelem következett a bajnokságban, és közben a Bajnokok Ligájában is sikerrel mutatkozott be, de a legutóbbi két bajnokiját ismét elveszítette: a Manchester City elleni rangadón súlyos, 4-1-es vereségbe szaladt bele, és óriási meglepetésre hazai pályán a West Bromwich Albiontól is kikapott 2-1-re. Közben a Ligakupában legyőzték a Liverpoolt, legutóbb pedig ismét a BL-ben bizonyíthatott az együttes, de csak 1-1-es döntetlenre volt jó az ukrán Sahtar Donyeck otthonában. Moyes-szel eddig hat bajnokit futott az United, és csupán hét pontot gyűjtött, amivel a 12. helyen áll a Premier League-ben.

Az előd: Sir Alex Fergusont talán senkinek nem kell bemutatni. Összesen 38 nagyobb trófeát zsebelt be a csapattal, köztük 13 angol bajnoki címet, öt FA-Kupa elsőséget, négy Ligakupa- és két Bajnokok Ligája-győzelmet. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a skót zseni vereséggel mutatkozott be a csapat kispadján: az Oxfordtól kapott ki az MU 2-0-ra, még 1986. november 11-én. Négy nappal később sem lőtt gólt az United a Norwich ellen, 0-0-val zárult a második találkozó. A harmadik összecsapáson szerezte meg első győzelmét a bajnokságban Ferguson, a Queens Park Rangerst győzték le 1-0-ra. Az összehasonlításból kiderül, nem könnyű Manchesterben belelendülni: Ferguson az első hat bajnokija alatt csupán hat pontot zsebelt be (akkoriban még két pont járt a győzelemért, de átszámítottuk).

Bajnoki Gy D V P
Mostani vezetőedző David Moyes 6 2 1 3 7
Korábbi vezetőedző Alex Ferguson 6 1 3 2 6

Mourinho visszatért

Ismét José Mourinho dirigálja a Chelsea együttesét. Az előzőleg Madridban dolgozó szakvezető hat bajnoki után az ötödik helyen áll csapatával, 11 ponttal. Jól kezdték az évadot a londoni kékek, legyőzték a Hull City-t és az Aston Villát is, a Manchester United ellen pedig idegenben értek el 0-0-s döntetlent. Az Európai Szuperkupát büntetők után elbukta a csapat. A válogatott meccsek miatt szünetet követően nehezen lendültek formába, az Everton otthonában el is szenvedték első bajnoki vereségüket. A pechszéria folytatódott, a BL-ben a svájci FC Basel vitte el a három pontot Londonból. Azóta veretlen a csapat, a bajnokságban a Fulhamet legyőzte, a Tottenham ellen ikszelt, a Ligakupában és a Bajnokok Ligájában pedig magabiztos győzelmeket aratott.

Az előd: Rafa Benítezt tavaly októberben nevezték ki a Chelsea menedzserének. A spanyol szakember az első hat meccse alatt hasonló produkcióra volt képes, mint Mourinho: három győzelmet, két döntetlent szerzett, és egy vereséget szenvedett el az együttes, ami ugyanúgy 11 pontot ér.

Bajnoki Gy D V P
Mostani vezetőedző José Mourinho 6 3 2 1 11
Korábbi vezetőedző Rafa Benitez 6 3 2 1 11

Pellegrini elmarad Mancinitől

Manuel Pellegrinivel a kispadon vágott neki a szezonnak a szintén angol Manchester City. A csapat eddig tíz pontot gyűjtött, de teljesítménye felemásra sikeredett: magabiztos, 4-0-s győzelemmel debütált a bajnokságban a Newcastle ellen, majd Cardiffban 3-2-re kikapott. A Hull City-t legyőzte, a Stoke otthonában döntetlent játszott. A BL-ben idegenben verte a cseh Plzent, és a hazai bajnokságban is nagy lendületet vett, hiszen először négyet lőtt a városi rivális Unitednek, majd egy ötössel küldte haza a Wigant a Ligakupában. Az Aston Villa ellen idegenben megint pont nélkül maradt, és szerda este a BL-ben sem bírt hazai pályán a címvédő Bayern Münchennel. Pellegrini hat bajnokin három győzelmet, egy döntetlent és két vereséget könyvelhetett el ezidáig.

Az előd: Roberto Mancini 2009 decemberében vette át a csapat irányítását. Első hat bajnokija alatt 12 pontot zsebelt be a City, eggyel többet, mint a mostani szakvezetővel.

Bajnoki Gy D V P
Mostani vezetőedző Manuel Pellegrini 6 3 1 2 10
Korábbi vezetőedző Roberto Mancini 6 4 0 2 12

Guardiola is egy pontot ver Heynckesre

Nem kis fába vágta a fejszéjét a tavaly még szabadságát töltő Josep Guardiola. A Barcelona legendás szakvezetője egy év szünet után ismét leült a kispadra, ráadásul rögtön a Bajnokok Ligája-győztes, német bajnok és kupagyőztes Bayern München irányítását vette át. A szezon picit talán döcögősen indult, hiszen az egy-kétgólos győzelmek mellett például „csak” tizenegyesekkel tudta legyőzni a Chelsea-t az Európai Szuperkupa-meccsen, ráadásul a Freiburg ellen még a bajnokságban is elveszített két pontot. Ezeken a megingásokon kívül azonban nem hibázott a brutálisan erős kerettel rendelkező bajor alakulat, mind a BL-ben, mind a bajnokságban hozta a győzelmeket. Hat bajnokin van túl a Bayern az idei bajnokságban, és 19 pontjával holtversenyben áll a tabella élén.

Az előd: Jupp Heynckes magasra tette a lécet utódjának, hiszen amint már írtuk, az előző szezonban mindent megnyert a csapattal. 2011 nyarán nevezték ki a Bayern mesterének, és vele is hasonlóan erős rajtot produkált a München: első hét bajnokijából hatot megnyert, egyet pedig elveszített.

Bajnoki Gy D V P
Mostani vezetőedző Josep Guardiola 7 6 1 0 19
Korábbi vezetőedző Jupp Heynckes 7 6 0 1 18

Egy pont a különbség Ancelotti és Mourinho között is

Carlo Ancelotti lett a távozó Mourinho utódja a spanyol sztárklub, a Real Madrid kispadján. A csapat eddig öt győzelmet aratott, és egy-egy döntetlen, illetve vereség áll még a neve mellett, így 16 ponttal a harmadik helyen áll a bajnokságban. Három győzelemmel kezdte a szezont, az első pontjait a negyedik fordulóban, a Villareal elleni 2-2-es döntetlen alkalmával veszítette. Azóta minden meccsét megnyerte (a Bajnokok Ligájában például 10-1-es gólkülönbséggel vezeti a csoportját) egyetlen találkozó kivételével: szeptember végén több mint egy évtized után elveszítette a városi derbit a bajnokságban azóta is hibátlan Atletico ellen, 1-0 arányban.

Az előd: José Mourinho 2010 nyarán, az olasz Interrel aratott BL-győzelem után ült le a királyi gárda kispadjára. Első hét bajnokiján veretlen maradt újdonsült csapatával: szintén öt győzelmet aratott, emellett pedig két döntetlen állt még a Real neve mellett a 2010-es rajt alkalmával.

Bajnoki Gy D V P
Mostani vezetőedző Carlo Ancelotti 7 5 1 1 16
Korábbi vezetőedző José Mourinho 7 5 2 0 17

Garciával hibátlan a Roma

Nyáron vette át az ideiglenesen kinevezett vezetőedző helyét Rudi Garcia az AS Roma kispadján. A szakember bizonyítványát nem kell különösebben magyarázni: hat bajnoki, hat győzelem a mérlege eddig. Az olasz főváros sztárcsapata lőtte az eddigi hat forduló alatt a legtöbb gólt a Serie A-ban, és a legkevesebbet kapta, mindössze egyet. Garcia alighanem azon fanatikusoknak is belopta magát a szívébe, akik talán elsőre még legyintenének a 6/6-os mutatóra, hiszen a többi között a városi derbit is magabiztosan nyerte a csapat a Lazio ellen.

Az előd: februárban nevezték ki az addigi másodedzőt, Aurelio Andreazollit a csapat élére, miután Zdenek Zeman távozott a vezetőedzői posztról. Az ideiglenes szakvezető sem szégyenkezhet teljesítménye miatt: első hat meccsén négy győzelmet aratott a gödörben lévő Roma, emellett egy döntetlent ért el, és csupán egyszer talált legyőzőre.

Bajnoki Gy D V P
Mostani vezetőedző Rudi Garcia 6 6 0 0 18
Korábbi vezetőedző Aurelio Andreazolli 6 4 1 1 13
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik