NB I

Európai derbikörkép

Megnéztük, hogy állnak a legnagyobb múlttal rendelkező városi rangadók örökmérlegei.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szeptember hónap több komoly rangadót is hozott szerte Európában. Idehaza 23 ezer néző tekintette meg a Fradi–Újpestet, emellett pedig Angliában, Olaszországban és Spanyolországban is rendeztek kiemelt érdeklődéssel várt városi találkozókat. A Rangadó.hu legújabb összeállításában összegyűjtöttük a leghíresebb derbiket, és megnéztük, hogyan áll az örökmérleg ezekben a párharcokban.

Magyarországon a Fradi–Újpestnek nincsen párja

Ferencváros–Újpest

Az első összecsapásra 1905. február 19-én került sor a Soroksári úton. A találkozó 2-0-s Fradi-győzelemmel zárult. Az első újpesti sikerre több mint tíz évet kellett várni, 1917. június 14-én 4-1-re nyertek a lilák. Az örökmérleg a Fradi oldalára billen, 261 meccsből 124-et nyert meg, míg az Újpest 74-szer diadalmaskodott, 63 alkalommal pedig döntetlen lett a párharc. A bajnokságban 213-szor találkoztak a felek, 93 Ferencváros-győzelem és 59 újpesti siker mellett 57 döntetlen született. Legutóbb szeptember 22-én csaptak össze a csapatok, a Puskás Ferenc Stadionban 3-1-re nyert a Fradi.

Történelmi derbik Angliában

Manchester City – Manchester United

1881-ben csapott össze első alkalommal a Manchester United és a Manchester City. West Gorton (Man. City) – Newton Heath (Man. United) rangadóként indult a párharc története. Az első összecsapást a Heath, vagyis az United nyerte 3-0-ra. Összesen 166-szor rendeztek manchesteri derbit. Ebből 69-et nyert meg az United, 47-et a City, és ötven döntetlen született. A bajnokságban is az United van fölényben, 59 siker mellett 49 meccs ért véget döntetlennel, és 41-szer nyert a City. Legutóbb szeptember 22-én találkoztak a csapatok, a Manchester City sima, 4-1-es sikert aratott.

https://www.youtube.com/watch?v=5cUg4N4k9OM

Arsenal–Tottenham

Az észak-londoni derbi szintén igazi kuriózumnak számít Angliában. Az első bajnokit 1909-ben vívta egymással a két csapat: az Arsenal nyert 1-0-ra. A rivalizálás 1913-ban kezdődött igazán, amikor az ágyúsok a mostani helyükre, a Highbury-be költöztek. Csupán néhány utca választja el a stadiont a White Hart Lane-től, így az Arsenal lett a Tottenham legközelebbi szomszédja a brit fővároson belül. Az örökmérleg Arsenal-fölényt vetíti elénk: 176 meccsből 75-öt nyert meg, 54-en a Spurs szerzett három pontot, míg 47-szer osztozkodtak a pontokon a felek. A bajnokságban 65 Arsenal-siker, 49 Tottenham-győzelem és 43 döntetlen lett eddig elkönyvelve. Legutóbb szeptember 1-jén találkoztak a csapatok: az Arsenal 1-0-ra nyert hazai pályáján.

Everton–Liverpool

Az úgynevezett Merseyside derby (Mersey-parti derbi) Liverpool két patinás csapata, a Liverpool és az Everton találkozójának elnevezése. 1894 óta vívnak harcot egymással. A rangadót sok helyi a „barátságos derbi” jelzővel illeti, hiszen nem ritka, hogy liverpooli családokon belül is található Everton, illetve Liverpool-szimpatizáns egyaránt. A két csapat 220-szor mérkőzött meg eddig egymással. 88 Liverpool-győzelem született, és 66-66 döntetlen, illetve Everton-siker. A bajnokságban 188-szor csaptak össze, itt sem nagy a Liverpool fölénye: 73-szor tudtak nyerni a vörösök, 57-szer a kékek, és 58 meccs ért véget döntetlennel. Legutóbb májusban találkozott egymással a két együttes, 0-0-lal ért véget a mérkőzés.

Olaszország: a városi rangadók hazája

Torino–Juventus

Derby della Mole, avagy a torinói derbi. A Juventus és a Torino összecsapása a legnagyobb történelemmel rendelkező városi derbi Olaszországban. 1907-ben rendezték az elsőt, melyet a Torino nyert 2-1-re. A két csapat szurkolótábora nem ápol jó viszonyt egymással, rendszeresek az összetűzések a találkozók előtt és után. Eddig 227 alkalommal feszültek egymásnak a felek, 93-szor a Juventus, 72-szer a Torino győzött, és 62 alkalommal végeztek döntetlenre. A bajnokságban 163 derbit rendeztek az elmúlt több mint száz év alatt, 68 Juve-siker mellett 49 Torino-győzelem született, és 46-szor osztozkodtak a pontokon. Legutóbb szeptember 29-én találkoztak a csapatok, a Juventus idegenben nyert 1-0-ra.

Roma–Lazio

Az olasz főváros is igazi kuriózumot tartogat a fanatikus szurkolók számára. A Derby della Capitale-t, vagyis a fővárosi rangadót a Roma és a Lazio vívja egymással évről-évre. A csata több mint húsz évvel fiatalabb, mint az előbb bemutatott torinói derbi: 1929 decemberében rendezték az első összecsapást, melyet a Roma idegenben nyert 1-0-ra. Az első Lazio-sikerre 1932-ig kellett várni, ekkor idegenben nyert a csapat 3-0-ra. 159 tétmeccset vívtak egymással, 58-58 alkalommal nyert a Roma, illetve született döntetlen, míg 43-szor a Lazio járt sikerrel. A bajnokságban a döntetlenek dominálnak, 55-ször osztozkodtak a pontokon, emellett pedig 49-37 az állás a Roma javára. Legutóbb szeptember 22-én feszült egymásnak a két alakulat: hazai pályán nyert a Roma 2-0-ra.

https://www.youtube.com/watch?v=av7ZiHFdeKU

Sampdoria–Genoa

A két genovai együttes találkozója a város világítótornya után (Lanterna) kapta a Derby della Lanterna elnevezést. 1935 októberében rendezték az első mérkőzést, melyen a Genoa idegenben diadalmaskodott 2-1-re. Itt is eltelt egy kis idő, míg megrázta magát az ellenfél, a Sampdoria először 1938 tavaszán tudott visszavágni városi riválisának – ekkor a csapat egyébként Liguria néven szerepelt a Serie A-ban. A két együttes mostani nevén összesen 107-szer vívott harcot egymással, igazi olaszos mentalitással: 43 döntetlen mellett 36 Samp-sikert jegyeztek fel, és 28-szor bizonyult jobbnak a Genoa. Legutóbb szeptember 15-én néztek farkasszemet egymással a felek, és nem kis meglepetésre a Genoa nagyon sima, 3-0-s győzelmet aratott idegenben.

Internazionale–AC Milan

1908-ban rendezték az első Derby della Madonnina-t a Milan és az Inter között. A két patinás olasz klub 210 alkalommal szerepelt eddig egymás ellen, a mérlegük pedig igazán szorosnak mondható: 75 győzelme van az Internek, 73 a Milannak, és 62-szer végeztek döntetlenre. A bajnokságban némileg nagyobb fölényben van az Internazionale: a 180 meccsen 67-szer diadalmaskodott a Milan hatvan győzelmével szemben, valamint 53 döntetlen született. Kuriózum a derbi abban a tekintetben, hogy mindkét fél a San Siro stadionban vívja hazai találkozóit, így a derbit gyakorlatilag mindig hazai pályán játsszák a felek. Legutóbb februárban találkoztak, ekkor 1-1-re végeztek a csapatok.

Madrid és Barcelona a spanyol derbik otthona

Real Madrid–Atletico Madrid

El derbi madrinelo, így nevezik a Real és az Atletico összecsapását Spanyolországban. A két fővárosi alakulat 1906 decemberében találkozott egymással először, azóta pedig 261-szer csapott össze. A Real fölénye nem kérdéses, 141 győzelem mellett 56 döntetlen született, és 64-szer tudott nyerni a kisebbik madridi együttes. A bajnokságban 153 derbit rendeztek, 85 Real-siker, 36 Atletiko-győzelem és 32 döntetlen született. Legutóbb szeptember 28-án csaptak össze a felek, idegenben tudott 1-0-ra nyerni az Atletico.


Espanyol 0-2 Barcelona Highlights by goalsandsoccer

FC Barcelona–Espanyol

A végére maradt a barcelonai derbi. A két katalán csapat 1906 óta vívja városi harcát a spanyol bajnokságban. Eddig 191 tétmeccsen találkoztak, és magabiztos fölényt mutat a nevesebb együttes: 107 alkalommal nyert a Barcelona, 43-szor az Espanyol, 41-szer pedig döntetlenre végeztek. A bajnokságban 156 mérkőzésen vannak túl, 87 Barcelona-siker mellett 35 döntetlen és 34 Espanyol győzelem született. Legutóbb májusban találkoztak a csapatok, ekkor idegenben nyert 2-0-ra a Barcelona.

Olvasói sztorik