NB I

Megúszta a szektorbezárást a Fradi

Figyelembe vették, hogy a vezetőség mindent megtesz a rendbontók felkutatásáért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Október 4-én, pénteken ülésezett a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Fellebbviteli Bizottsága. Az alábbi határozatok jelentek meg a szövetség hivatalos honlapján:

Az FVB tárgyalta a Ferencváros fellebbezését a Ferencváros–Újpest bajnoki mérkőzésen történt események után hozott elsőfokú fegyelmi döntéssel kapcsolatban. Emlékezetes, hogy a nevezett mérkőzés alatt a hazai szurkolók nagy mennyiségben használtak, és dobáltak be a pályára pirotechnikai eszközöket, megbotránkoztató, sértő rigmusokat skandáltak, valamint a mérkőzés közben és után is beléptek a pálya területére – áttörve a biztonsági korláton –, ezért a Fegyelmi Bizottság a mérkőzést követően 2 millió forintos pénzbüntetést és szektorbezárást szabott ki a szervező Ferencvárosra.

A Ferencváros fellebbviteli beadványában kérte a szektorbezárás mellőzését, törlését, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a Ferencváros a mérkőzést követően a széles nyilvánosság előtt kijelentette, mindent elkövet a rendbontók azonosítása és felelősségre vonása érdekében. Az FVB a másodfokú döntés meghozatalakor figyelembe vette azt a tényt, hogy a klub – amennyiben e vállalásának eleget tesz – egyértelmű példáját adja annak, hogy felelőssége és rendezői kötelezettségei tudatában van.

Az FVB az első fokon eljáró FEB-hez hasonlóan enyhítő körülménynek tekinti bármely érintett klub ilyen irányú erőfeszítéseit. A jelen esetben az FVB döntése szerint a pénzbüntetés és a szektorbezárás szankciója is hatályban marad, ám ez utóbbi végrehajtását a testület 2014. január 4-ig felfüggesztette azzal, hogy a klubnak e határidőig kell igazolnia a szövetség felé, hogy a sajtóban megjelent és a fellebbezési beadványában szereplő vállalásának megfelelően járt el. Ez tehát a gyakorlatban azt jelenti, a klubnak tételesen, írásban kell lépéseiről számot adnia ahhoz, hogy a szankció törlésére vonatkozó kérelme kedvező elbírálásban részesülhessen.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a szurkolók, illetve futballisták, játékvezetők és edzők a mérkőzéseken (legyenek amatőr, vagy a legnagyobb érdeklődést kiváltó professzionális meccsek) biztonságos és kulturált körülmények között vehessenek részt. Ebben a folyamatban a jövőben is számít a klubok felelős előkészítő munkájára (jegyértékesítés, szurkolókkal való kapcsolattartás, szurkolói szolgáltatások folyamatos bővítése), magas színvonalú rendezői tevékenységére, és szükség esetén a hatóságokkal történő gyors együttműködésre.

Egy klub utólagos intézkedései enyhítő körülménynek tekintendők, de – rendezői hiányosság esetén – nem mentesítik a szervező klubot a fegyelmi eljárás alól, hiszen az óvintézkedések helyes végrehajtása esetén nem törtéhet meg súlyos, a futballpályára nem való rendbontás. A szövetség egyértelműsíti azt is, hogy a jövőben hasonló súlyú, komoly rendbontás esetén az arányosság és a fokozatosság elvét alkalmazva, az eddiginél is szigorúbb szankciókat alkalmazhat azon klubokkal szemben, amelyek nem teremtik meg a meccseken a kulturált szórakozás alapvető feltételeit.

Olvasói sztorik