NB I

A vereségnél van jobb eredmény…

Burcsa Győző szerint a Videoton az egyik legfelkészültebb csapat arra, hogy bajnok legyen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ha Győr–Videoton, akkor Burcsa Győző! Naná, hiszen a kaposvári születésű klasszis karrierje annak idején ebben a két klubban teljesedett ki. Az egykori kiváló középpályás 1976 és 1981 között játszott először Székesfehérváron, és onnan került be a válogatottban is. A Verebes József-féle Rába ETO legendás aranycsapatának 1981 és 1984 között volt tagja, s három szezon alatt két bajnoki címet ünnepelhetett. A Videotonhoz a legjobbkor tért vissza, hiszen az UEFA Kupa döntőjéig menetelő együttesnek is alapembere volt. 1985-ben igazolt Franciaországba, és első edzői megbízatását is ott kapta, a kilencvenes évek elején a fehérváriak kispadján is megfordult.

Vasárnap ismét Győr–Videoton rangadót rendeznek az élvonalban. A Rangadó.hu érdeklődésére Burcsa Győző elmondta, számára a döntetlen lenne a legjobb…

– Meglepte a Videoton tökéletes szezonkezdése, illetve a Győr gyenge rajta?
– A Videoton kezdése nem lepett meg, mert évek óta a legjobb játékosállománnyal, a legjobb anyagi háttérrel rendelkezik a hazai mezőnyben, és az edzőkre, stábtagokra sem sajnálja a pénzt. Az egyik legfelkészültebb csapat arra, hogy bajnok legyen – vélekedett Burcsa Győző. – A Győrt nem tartom olyan acélos szerkezetű csapatnak, nincs annyi képzett, jó játékosa. A csapat túl van egy olyan éven, amikor nagyon meg kellett feszülnie, hogy megnyerje a bajnokságot, s ebben szerintem mentálisan és fizikálisan is kifáradt. Teniszhasonlattal élve: a nagy nehezen megnyerünk egy szettet hét-hatra, képesek lehetünk a következőt elveszteni akár hat-nullra, de a harmadikban ismét győzhetünk, mondjuk hat-négyre. A győriek megfáradtak. Hogy volt-e elég vérfrissítés a keretben, azt majd az idő eldönti. Minden siker után törvényszerű némi visszaesés. Volt olyan időszak, amikor minden bepattant, és az ellenféltől állítottak ki játékosokat, de most ez megfordult. A sport ilyen.

– Ezek szerint fehérvári sikert jósol a hétvégi rangadóra?
– A vasárnapi mérkőzésen elég éles küzdelem lesz. Pintér Attila minden bizonnyal felhívja a játékosai figyelmét, hogy ezúttal nem fér bele egy kiállítás. Oda kell figyelni, és komolyan játszani már az első perctől, mind a tizenegy embernek. Hogy ki nyeri a meccset, azt nehéz megmondani. Mindkét csapatnak van esélye, ezért szerintem döntetlenre van kilátás. Ez a győrieknek sem lenne rossz, mert mindig azt szoktam mondani, hogy a vereségnél van jobb eredmény… Persze, a hazaiak nyerni akarnak, de más az óhaj, és más a realitás.

– Könnyen elképzelhető, hogy a két együttes kezdőjében összesen nem lesz egy csapatra való magyar játékos. Ez nem zavarja?
– Ha a piacról élünk, és azt mondjuk, hogy külföldieket kell venni, hogy egy csapat bajnok legyen, akkor tudomásul kell venni, hogy igenis onnan kell játékosokat hozni. Már elmúlt az a világ, hogy be vagyunk szűkülve, és csak magyarokat szerepeltetünk. Nagyobb bajnak tartom, hogy nem jönnek azok a fiatalok, akik kiszorítanák a légiósokat, tehát nem hiszem, hogy csak az edzőkben van a hiba. Az a magyar fiatal, aki bizonyítja a tehetségét és a rátermettségét, az játszik, lásd a szombathelyi Radó András esetét. Ha a klubok meg tudnák oldani a csapatépítést kizárólag magyarokkal, szerintem megoldanák. Számomra a jelenlegi helyzet nem probléma, az lenne jó, ha színvonalasabb volna a bajnokság.

– Hazai vagy vendégsikernek örülne jobban vasárnap?
– Nekem mindkét egyesülettel jó a kapcsolatom, mindkét csapatban jó eredményeket értem el, mindkét klubot szeretem, tehát nekem a legjobb a döntetlen!

címlapkép: vidi.hu

Olvasói sztorik