NB I

Mi lesz veled, Újpest?

A klub legendás játékosai szerint is a belga tulajdonos hibáztatható a kialakult problémákért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A csalódást keltő tavalyi szezon után a bajnoki nyitány sem sikerült túl jól az Újpest csapatának, amely 2-1-re kikapott hazai környezetben a Pakstól. Az eredménytelenség csak egy szeletet tesz ki az újpesti gondok közül, hiszen a szurkolók elpártoltak a csapattól, és az elküldött, illetve nélkülözött labdarúgók helyére sem sikerült egyelőre minőségi játékosokat igazolniuk. Az egész klubot érintő probléma forrásáról, és a lehetséges megoldásról kérdeztünk több korábbi labdarúgót, illetve szakembert, akik ezer szállal kötődnek az Újpesthez.

A Rangadó.hu állandója szakértője, Herédi Attila több mint kétszáz bajnoki mérkőzésen szerepelt az Újpest színeiben, és úgy gondolja, a belga tulajdonos nincs tisztában azzal, hogy valójában milyen tradicionális klubot vezet.

– A tulajdonosnak el kellene döntenie, hogy mi a célja ezzel a klubbal. Úgy érzem, ott van tévedésben, hogy nem tudja, milyen klubot vásárolt, hogy ennek a csapatnak milyenek a tradíciói, és milyen a múltja – magyarázta a Jászapáti jelenlegi edzője, Herédi Attila. – Ha már egy ilyen klubot vásárolt, akkor kutyakötelessége lenne ennek szellemében építkeznie, és működtetnie a csapatot. Ha valaki becsapta őt, és nem tudja, milyen klubot vásárolt, akkor nézzen utána, szívesen adok neki felvilágosítást az Újpest hagyományairól. Úgy gondolom, a tulajdonos kezében van a megoldás kulcsa, mert jelen pillanatban azt lehet látni, hogy ő valóban működteti ezt a klubot, teszi bele a pénzt, de valószínűleg a szakmai oldalhoz abszolút nem ért. Azt gondolom, Magyarországon az Újpest nevével nem szerencsés így visszaélni. Azzal kéne kiállni a szurkolók elé, hogy neki ezzel a klubbal mi a célja, mert én még nem tudtam ezt megfejteni. A klub létezik, mostanában negatív pénzügyi dolgokról sem hallani, gazdaságilag jól csinálja a dolgát, de az Újpest egy tradicionális klub. Ha tulajdonjogot szerzett benne, akkor ezt normálisan kellene működtetnie.

Két ezüstérmet is begyűjtött az Újpest vezetőedzőjeként Mészöly Géza, aki szerint egy olyan minőségi csapatot kellene kialakítani, amely illik az Újpest miliőjéhez.

– Nagyon nehéz így külső szemlélőként bármit mondani. Sajnálom, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, mert azért bármennyire is el kellett jönnöm az Újpesttől, mégis nagyon közel áll hozzám a csapat és a klub – szögezte az utánpótlás-válogatott szövetségi edzője, Mészöly Géza. – Szorítok azért, hogy jó csapatuk legyen a liláknak ebben a szezonban is. Sok játékos közel áll hozzám, és vannak olyan drukkerek is, akik jó barátaim, ráadásul az Újpest öregfiúkba futballozom, tehát abszolút kötődöm a csapathoz. Nem sikerült jól a szezonkezdés, de bízom benne, hogy lényegesen jobb lesz a folytatás a későbbiekben. Örültem, hogy a rutinos játékosok mellé visszahozták Ahjuperát, mert akkor is nagyszerű teljesítményt nyújtott, amikor én voltam az edző. Fontos lenne, hogy a rutinos játékosok mellé még több fiatalt tudjanak beépíteni, és meglegyen az egyensúly az idősebbek és a fiatal, tehetséges labdarúgók között. Úgy tudom, a háttér adott, és jó lenne, ha olyan játékosok lennének a keretben, akik alkalmasak az Újpest színvonalához. Ahogy hallottam, a tulajdonos nem akart már túl sokat játékosokra költeni a különböző tartozások miatt. Becsületes dolog, hogy a felhalmozódott tartozásokat rendezte, de egy kis plusz kellene még arra, hogy egy minőségi csapat alakuljon ki. Ez eddig még nem történt meg. Az Újpestről van szó, nem pedig egy magyar középcsapatról. Lényeges lenne, hogy ezt átérezze a tulajdonos is, úgyhogy kíváncsian várom a fejleményeket.

A Rangadó.hu megkereste Göröcs Jánost is, aki 1957 és 1972 között több mint száz gólt szerzett a lila-fehérek színeiben, és később edzőként is dolgozott az Újpestnél. A 74 éves szakember manapság is rendszeresen kijár a stadionba, és a helyszínen szurkol egykori csapatának. Érdeklődésünkre azt mondta, ha ez így megy tovább, lassan bezárhatják a Szusza Ferenc-stadion kapuit…

– Úgy látom, hogy a közönség és a vezetőség között nincs meg az összhang, és ez óriási baj. Ha a közönséget is elveszíti az Újpest, akkor sajnos bezárhatják a stadion kapuit – magyarázta a klub legendás alakja, Göröcs János. – A szurkolók nem fogadták el a vezetőséget annak dacára, hogy ők mentették meg a klubot. Sajnos az eredmények is elszomorítóak. Elküldenek 10-12 játékost, és nem hoznak a helyükre senkit, ilyen a világon nincs. Nem csak ígérgetni kellene, hogy megerősítjük a keretet, hanem cselekedni! Az edzői felállást sem értem, egyszer azt mondják, hogy Kozma István a vezetőedző, utána pedig, hogy nem ő csinálja a csapatot, hanem a belga edző, és Kozmának csak a neve meg licence kell. Így nem lehet dolgozni! Sajnálom, hogy így kezdi újpesti pályafutását Kozma Pisti, aki a volt játékosom, és ragyogó futballista volt. Nem tudom, mi lehet a megoldás, mert ezt a klubot ennyi adóssággal senki nem fogja átvenni. Nem mondom, hogy ez a mostani tulajdonos hibája, hiszen az előző vezetőség csinálta a nagy hiányt. Sajnos, valahogy nem áll össze a csapat, a vezetés és a közönség sem. Itt az a legnagyobb baj, hogy a szurkolókat el fogja veszíteni az Újpest. Még egy vereség, és senki nem fog meccsre menni.

Az Újpest hálóőre, Balajcza Szabolcs a szezon előtt úgy nyilatkozott, az sem kizárt, hogy az új idényben a kiesés ellen kell majd harcolniuk, de a klub korábbi válogatott védője, Kardos József szerint a sok probléma ellenére sincs ekkora baj.

– Meggyőződésem, hogy az Újpest azért nem a kiesés ellen fog harcolni. Az első forduló után nem akarok jóslatokba bocsátkozni, de úgy érzem, hogy a csapat a nyolcadik-tízedik hely valamelyikére érhet oda. Ez a klub hagyományait figyelembe véve természetesen nem jó, de jelen pillanatban ennyire tartom képesnek ezt a gárdát – szögezte le Kardos József. – Nem látok a tulajdonos fejébe, de évek óta látom azt a tendenciát, hogy a csapat nem harcol azokért a célokért, amiket a szurkolók és a volt játékosok elvárnak. Néhány fiatal tehetséget illene azért kitermelni. Csak az a baj, hogy fiatal játékost csak jól menő csapatba lehet zökkenőmentesen beépíteni. A saját példámat tudnám felhozni, én 18 évesen kerültem az Újpest felnőtt keretébe, ez azért volt lehetséges, mert volt körülöttem hét-nyolc válogatott futballista, és jól ment a szekér. Ha fiatal focistának kell a hátán vinni az együttest, az nem igazán működik.

Olvasói sztorik