NB I

Huszonnégy év után Újvidéken a Honvéd

A kispestiek csütörtöki Európa Liga-selejtezőjét is a helyszínen tekinti meg Roberto Mancini.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európa Liga selejtezőjének második fordulójában 39 mérkőzést rendeznek csütörtökön, de a magyarországi és a vajdasági média is az újvidéki Vojvodina és a Bp. Honvéd mérkőzésének szentelte a legnagyobb figyelmet. A meccs 20.30-kor kezdődik a székvárosi Karadjordje Stadionban – írja a magyarszo.com.

Ez lesz a két csapat második párharca, hiszen 1989-ben, a BEK első fordulójában már játszottak egymással, akkor a kispestiek jutottak tovább, idegenben szerzett góllal, miután hazai pályán 1-0-ra győztek, idegenben pedig 2-1-re kikaptak.

A kispestiek önbizalom-növelő sikerrel a hátuk mögött találkoznak a szerb bajnokság harmadik helyezettjével, hiszen a montenegrói bronzérmes Cselik Niksics gárdáját kettős győzelemmel, 13-1-es összesítéssel búcsúztatták. A Vojvodina az első körben a máltai Hibernians együttesén jutott túl szintén kettős győzelemmel (4-1, 3-2). Az újvidéki győzelem nem volt éppen meggyőző, hiszen a máltaiak 2-1-re vezettek, s talán emiatt a Vojvodina már másnap, pénteken edzőmérkőzést játszott a Novi Sad csapatával, amelyet 6-0-ra legyőzött.

A montenegrói rivális fölényes búcsúztatása azért is jött jól a Honvédnak, mert ennek köszönhetően sok szurkoló kíséri el a gárdát Újvidékre: már öt darab ötvenszemélyes és egy húszszemélyes busz is megtelt, de rengetegen lesznek olyanok is, akik autóval teszik majd meg az utat.

Újvidéken még mindig az a fő téma, hogy sikerül-e az idény végéig megtartaniuk a kameruni Oumarout, akire a Crvena zvezda és a török Galatasaray is kivetette a hálóját. A klub néhány napja leigazolta a 28 éves Janko Tumbasevicset, aki biztos, hogy nem kap szerepet a Honvéd elleni mérkőzésen, ám a védekező középpályás bízik abban, hogy a visszavágón már ő is pályára léphet, mivel addigra már elrendezik a szükséges papírokat.

A Vojvodina az átigazolási időszakban két kapust szerződtetett: Zoran Popovicsot és a szlovén Matej Delacsot, ez utóbbit a Chelsea adta kölcsön a piros-fehéreknek, valamint a védelembe Vladimir Kovacsevicset és Mario Baricsot.

Az újvidéki klub is bízik a saját szurkolóinak a támogatásában, s mindent meg is tesz, hogy minél többen eljöjjenek a mérkőzésre. Kedden és szerdán a város központjában több helyen is információs pultokat állítottak fel, ahol népszerűsítették a csapatot, s a klubbal kapcsolatos emléktárgyakat is lehetett vásárolni. Kedden a felnőttcsapat és a szakmai stáb is a helyszínen köszöntötte az arra járókat, s aki igényt tartott rá, az autogramot is kaphatott.

Mihajlovics kézzel szerzett gólt

A 24 évvel ezelőtt lejátszott Vojvodina – Bp. Honvéd mérkőzésen pályára lépett Szinisa Mihajlovics is, aki jelenleg a szerb válogatott szövetségi kapitánya. Az újvidéki mérkőzésen Mihajlovics és esküvői tanúja, Miroslav Tanjga is eredményes volt, azonban az idegenben lőtt gólnak köszönhetően a Bp. Honvéd jutott tovább.

– Emlékszem a Honvéd elleni mérkőzésre. Szerencsétlenül estünk ki, mivel félve mentünk bele a mérkőzésbe, túlságosan is tisztelve az ellenfelet, mintha a Real Madrid ellen játszanánk. Fiatalok voltunk még, nem volt nemzetközi tapasztalatunk. Amikor elkezdődött a mérkőzés, akkor láttuk, hogy nem kellett volna annyira tartanunk tőlük – mondta Mihajlovics a Sportski zurnal sportnapilapnak, s hozzátette, arra is emlékszik, hogy ő kézzel szerezte a gólt. – Emlékszem, hogy kézzel értem a labdához, s úgy szereztem a gólt. Nagyon gyorsan kettő-nullás vezetésre tettünk szert, s tovább is kellett volna jutnunk, azonban Gacesa öngólt lőtt, a Vojvodina pedig kiesett.

A ma esti mérkőzésről Mihajlovics azt nyilatkozta, hogy Marco Rossi, a Honvéd edzője a jó barátja, hiszen együtt játszottak a Sampdoriában.

– A budapesti klubban játszik Roberto Mancini fia, s úgy terveztük, hogy Robertóval együtt nézzük majd a meccset, de a fia biztosan nem lép pályára, mert eltiltását tölti. A Honvéd egy fiatalokból álló csapat, de az a véleményem, hogy a Vojvodinának van esélye a továbbjutásra – vélekedett Mihajlovics.

Olvasói sztorik