NB I

Kijöttek a gödörből

Diósgyőr–Kecskemét 2-1; egy sárga lap is kiállítást ért, volt kihagyott és belőtt tizenegyes, valamint vészkapus is...

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 28. forduló
Diósgyőri VTK – Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 2-1 (0-1)
Diósgyőr, 3500 néző. Játékvezető: Németh Á.
DVTK: Ribánszki – Vági, Vadász, Kádár, Gohér – Gallardo (Nagy T., 86.), Takács P., Fernando, Elek Á. (Rudolf G., 62.), Luque – Seydi (Bacsa, 88.). Edző: Kovac Zoltán
KTE: Antal B. – Mogyorósi, Póti, Vaskó, Forró – Nagy P., Hullám (Pekár, 65.), Diaz, Mohl – Rajczi (Burgos, 68.), Salami (Balázs Zs., 78.). Edző: Horváth Ferenc
Gólszerzők: Gohér (77.), Luque (tizenegyesből 82.), illetve Rajczi (24.)
Kiállítva: Antal B. (80.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindkét oldalon akadtak hiányzók. A miskolciaknál Abdouraman, Csirszki Martin, Gosztonyi András, Tajti Norbert, Hanek és Tisza Tibor, a vendégeknél pedig Ebala, Sós Márkó, Vukaszovics és Szavics nem játszhatott. Érdekesség, hogy a tavaly nyáron igazolt középpályás, Nagy Patrik most játszott először a KTE élvonalbeli csapatában. A jelenlegi szezonban egyszer lépett pályára az első osztályban, még előző klubja, az Újpest színeiben, július végén, szintén a Diósgyőr otthonában.

Élénk kezdés jellemezte a játékot, a DVTK sorra vezette támadásait. A 11. percben Forró Gyula passzában Vaskó Tamás teljesen ártalmatlan szituációban kézzel belekapott a tizenhatoson belül, ezért a játékvezető megítélte a jogos büntetőt. Luque állt a labda mögé, de eleinte nem akart nekifutni, mert a tizenegyes-ponton egy kisebb gödör éktelenkedett. A bíró ragaszkodott hozzá, hogy márpedig onnan kell ellőnie, félarasznyival sem viheti előrébb vagy hátrébb. Ahogy sejteni lehetett, a gyengére sikeredett lövést Antal Botond védeni tudta.

A huszadik percben Luque bedobása után Seydi középre passzolt, a kapu előterében érkezett Fernando, de egy méterről nem tudott a kapuba találni, mert Mogyorósi felszabadított. Ez még a tizenegyesnél is nagyobb lehetőség volt. A 23. percben Hullám Attila passzát Forró a lécre bombázta. A kipattanót Mohl Dávid ívelte a kapu elé, ott Hullám a felkarjával tette maga elé a labdát, de a játékvezető nem fújt, az üresen helyezkedő Rajczi Péter pedig egy lépésről a hálóba lőtt (0-1). A folytatásban mindkét oldalon akadtak lehetőségek, de tartósan egyik csapat sem tudott fölénybe kerülni.

Az 55. percben Luque szabadrúgása megpattant a sorfalon, még így is veszélyes volt, de végül szöglet lett belőle. A sarokrúgás után Fernando fejelt közelről, de Antal nagy bravúrral védett. Ebben az időszakban ismét a Diósgyőr volt aktívabb előrefelé, a 73. percben Gohér lövését védte Antal. Néhány perccel később már nem tudott hárítani az alföldiek kapusa, ezúttal is a hazaiak védője, Gohér merészkedett előre, és a Luquétól kapott labdát a kapus lábai között a hálóba lőtte (1-1).

A nyolcvanadik percben Antal Botond és Seydi összeütközött a tizenhatoson belül, ezért a bíró tizenegyes ítélt, és előbb sárga, majd piros lapot adott a vendégek hálóőrének, ami azért érthetetlen, mert korábban Antalnak nem volt sárgája… Mivel a tizenegyest most nem a gödrös oldalról végezte el Luque, ezúttal nem hibázott. Mivel a Kecskemétnek már nem volt cserelehetősége, vészkapusként Póti Krisztián állt a gólvonal elé, érzi is az irányt, de védeni nem tudott (2-1).

A kilencvenedik percben Rudolf Gergely nagy szólót mutatott be, majd lőtt, de a labda lepattant Forróról, az ellenakció végén pedig Balázs Zsolt lövését védte Ribánszki. Egy perccel később Rudolf kísérletét Póti védte lábbal. Több gól nem esett, így a DVTK hosszú nyeretlensége és a KTE hosszú veretlensége is véget ért, de ez a találkozó aligha ezekről a sorozatszakításokról marad emlékezetes…

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Diósgyőr, a Nyíregyháza, a Kispest-Honvéd és a BVSC egykori edzője elemezte:

Két olyan csapat lépett pályára, amely igazándiból nyugodtan, felszabadultan játszhatott. A Kecskemétnek matematikailag még volt esélye a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyezés elérésére, de ahhoz a többieknek is gyengén kellett volna teljesíteni, illetve nekik azért több dolog hiányzik a nemzetközi szinthez… A KTE túlteljesítette az előzetes elvárásokat, a DVTK viszont már nem tudja elérni az előzetes célokat, ezért volt tét nélküli a meccs, ami nem baj, hiszen egy nézhető találkozó kerekedett ki belőle, amelyen a csapatok felszabadultan játszhattak.

A szabály az szabály, de… Tudjuk, hogy a büntetőt a tizenegyes-pontról kell elvégezni, akkor is, ha előtte egy akna járt arrafelé. Ha mondjuk a háló lukas, akkor a kezdés előtt a játékvezetőnek szólnia kell, de mi van, ha egy ilyen kulcsfontosságú ponttal van probléma? A szabálykönyv talán azt is tartalmazza, milyen állapotban kell lennie a pályának.

Az egyenlítőgól előtt Seydi egyértelműen nem ért bele a labdába, hiába reklamáltak a kecskemétiek. Ami a harmadik találatot illeti, Horváth Ferenc a meccs után láthatatlanná tevő mellényről beszélt. Én úgy tudom, ha a tizenhatoson belül szabálytalankodnak, és játékban van a labda, az tizenegyes. Azt el tudom fogadni, hogy a fizika törvényszerűségeit Antal Botond nem tudta meghazudtolni, a Seydivel való ütközés előtt nem tudott a levegőben megállni.

Minden egyes gólnál voltak szabályértelmezési kérdések, de úgy érzem, mindegyiknél jó döntést hozott a játékvezető, talán a harmadik gólnál nem kellett volna sárga lapot adnia Antalnak. Ez azért is lehet fontos, mert Luque rendkívül gyengén rúgta a második büntetőt is, talán egy kapus azt is kivédte volna. A Kecskemét üde színfoltja a bajnokságnak, bár sok minden hiányzik a klubnál, Horváth Ferenc azzal robbant be az élvonalbeli edzők közé, hogy remekül tud motiválni olyan játékosokat, akik máshol nem alkottak maradandót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik