NB I

Csonttörők Ligája

Súlyos sérülések a magyar focipályákon napjainkban és régebben: Véber, Csertői és Romanek esete emlékezetes, de Törőcsik sem úszta meg...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Történt néhány súlyos sérülés az élvonalban mostanság. Ezek között akadt egy-kettő, amely sokkal nagyobb visszhangot váltott ki, mint a többi, ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy a Rangadó.hu legújabb összeállításában bemutassuk őket, és néhány múltbeli példával kiegészítve illusztráljuk: sajnos ilyesmi bármikor előfordulhat, a sztárokkal és a kevésbé ismert játékosokkal egyaránt.

Strestík kontra Leonardo

A vasárnapi bajnokavatás a győriek – magyarul egyébként tökéletesen beszélő – cseh légiósa számára nem volt felhőtlen, és ennek a lefújás után, a televízió nyilvánossága előtt hangot is adott. „Nem tudok ünnepelni, mert hallom, hogy mi lett Leandróval. Bocsánatot, elnézést kérek. Sajnálom” – nyilatkozta az egyébként rendkívül szimpatikus játékos, aki később igyekezett felvenni a kapcsolatot a brazillal, egyelőre azonban nem járt sikerrel. A tévéfelvételek is arról tanúskodnak, hogy nem volt szándékos a sérülésokozás, bár a Fradi-szurkolókat ez a legkevésbé sem érdekli.

Leonardo elkeseredésében közölte, hogy szerinte ezzel véget ért a pályafutása. Ricardo Moniz is többször megszólalt, a meccs után a játékvezetők felelősségét emlegette, és a holland lapokban is elmondta a véleményét. Még a Videoton fiatal játékosa, Kovács István is véleményt nyilvánított az esettel kapcsolatban. A Ferencváros állítólag a sérülés ellenére szerződéshosszabbítást kínál légiósának, aki ősszel ismét pályára léphet.

Csukics kontra Gosztonyi András

A Fradinál azért nem kellene nagyon hangosan vádolniuk Strestíket, mert mindenki élénken emlékszik a néhány héttel ezelőtti, diósgyőri esetre, amikor éppen az FTC légiósa rúgta szét a DVTK magyar játékosának lábát. A meccs után Dr. Forgács Alfréd csapatorvos és Kovac Zoltán vezetőedző is szándékosnak ítélte a szerb belépőjét, de hozzátették: nem vádolják a Ferencváros játékosát.

A műtét során összeillesztették a törött szárkapocscsontot és csavarral rögzítették a sípcsont és a szárkapocscsont közti elszakadt membránt. A 22 éves játékos rendkívül kulturáltan nyilatkozott, amikor úgy fogalmazott: egyáltalán nem haragszik ellenfelére: „Úgy gondolom, a sérülés kapcsán szándékosságról nem lehet beszélni, fociról van szó, amit nem kisasszonyok játszanak. Megtoltam a labdát, éreztem, hogy akár meg is rúghat Csukics, de senki sem gondolhatta, hogy ez lesz a vége. Nincs harag, hiszen ez is benne van a fociban. Az viszont sajnos gyorsan kiderült, hogy nem szimuláltam…” – mondta klubja honlapján Gosztonyi András.

Tandia kontra Csirszki Martin

A diósgyőri fiataloknak nincs szerencséjük ebben a szezonban. Tavaly decemberben rendkívül csúnya jelenet játszódott le a DVTK–Honvéd (3-1) találkozó nyolcvanadik percében: a fővárosiak szenegáli légiósa, Souleymane Tandia rossz ütemű, elkésett becsúszással próbálta szerelni Csirszki Martint, a hazaiak csereként pályára lépett játékosát. A fiatal diósgyőri a földön maradt, Tandia pedig dührohamot kapott, amiért a játékvezető lefújta a megmozdulást.

Az eset után a miskolci játékost le kellett cserélni, és azonnal kórházba szállították. Ott aztán az első vizsgálat kiderítette, hogy eltört a sípcsontja, úgyhogy a műtétet követően a felépülése több hónapot vett igénybe. A Honvéd részéről Marco Rossi vezetőedző a találkozó után sajnálatát fejezte ki Csirszki sérülése miatt. A 17 éves középpályás a közelmúltban kezdhetett újra edzeni, ezért Tandia egyedi bemelegítőpólóval köszöntötte „áldozatát” a legutóbbi, Újpest elleni meccsen.

Debreceni András kontra Somalia

Ennek a párosításnak a sértett volt a ferencvárosi tagja. Tavaly márciusban gól nélküli döntetlennel ért véget a Ferencváros és a Honvéd bajnoki meccse. A 29. percben Debreceni András elkaszálta Somaliát, a brazil légiós nem tudta folytatni a játékot, a pálya mellett parkoló mentőautóban ápolták, szalagszakadást szenvedett a lapockájánál, ezért neki is hónapokat kellett kihagynia.

Andics kontra Ahjupera

A 2009 márciusában rendezett Videoton – Győri ETO Ligakupa-meccs 65. percében Andics és Ahjupera összecsúszott a vizes talajon. A levegőben lévő lábukkal összerúgtak, amelynek következtében a győri légiós rendkívül súlyos, kettős lábtörést szenvedett.

Regedei Csaba kontra Kiss György

És akkor lássunk néhány példát a távolabbi múltból: még fél óra sem telt el a 2005–2006-os bajnoki szezonból, amikor egy július végi meccsen a Vasas játékosa, Kiss György súlyosan megsérült. A vétkes a győri Regedei Csaba volt, aki nyújtott lábbal szállt bele a válogatott játékosba. Kissnek elszakadt a térdszalagja. Regedeit ki kellett volna állítani, de a játékvezető sárga lappal figyelmeztette csupán, a Magyar Labdarúgó Szövetség viszont szeptember 20-ig eltiltotta.

Regedei elismerte: lelkileg nagyon megviselte az eset, még a szünetben elnézést kért a sértettől, és éreztette, nem szándékosan rúgta meg. A Vasasnál többen úgy vélekedtek, véletlenül nem lehet ilyen komoly fájdalmat és sérülést okozni.

Torghelle Sándor kontra Somorjai Tamás

2003-ban, egy MTK–Ferencváros örökrangadón Torghelle úgy elkaszálta ellenfelét, hogy a húszéves játékos porc- és szalagsérülését hónapokig kellett kezelni. A válogatott csatár a feltűnő sportszerűtlenség ellenére sem kapott lapot, igaz, később Lipcsei Péterrel köpködték egymást, és így végül mégiscsak a kiállították.

Liviu Bonchis kontra Árki Gábor

A 2002–2003-as NB I/B-ben történt az eset, a Lombard FC Haladás – Bük meccsen. A júniusi találkozón a szombathelyi játékos síp- és szárkapocscsontja bánta az esetet, a vétkez a fegyelmi bizottság 2003. december 7-ig eltiltotta a játéktól. Mihalecz István volt a Bük edzője, és az eset után rutinosan le is cserélte Bonchist… Akkoriban Détári Lajos volt a Haladás edzője, és úgy nyilatkozott, szerinte szándékosan volt a sérülésokozás!

„Nagyon sajnáljuk Árki Gábort, de aki látta az eseményt, aki futballozott, nem nyilatkozhat így! Nem sok kellett volna ahhoz, hogy a büki játékos kerüljön ilyen helyzetbe, mert Árki páros lábbal repült a végül sérülést okozó, de inkább magát védő játékosba. Néhány nap pihenés, vagy a videó megtekintése után bízunk abban, hogy Détári Lajos nem hergeli tovább a közvéleményt” – fogalmazott korabeli nyilatkozatában Kajtár Péter, a Büki FC ügyvezetője.

Bajzát Péter kontra Medgyesi László

2002 áprilisában a Debrecenben szereplő Bajzát Péter úgy rúgta meg Medgyesi Lászlót, hogy ellenfele porc- és keresztszalag-sérülést szenvedett. Az újpesti védő kártérítési pert indított, de a polgári bíróság előtt nem tudta bizonyítani a szándékosságot. A pályára viszont már nem térhetett vissza.

Halmai Gábor kontra Jensen és Wukovics

Rövid időn belül két súlyos sérülést is okozott Halmai Gábor. Előbb a dánok elleni válogatott meccsen eltalálta az Európa-bajnok John Jensen támaszkodó lábának térdét, majd a válogatott edzőtáborában Wukovics Lászlóval ütközött, akinek bevérzett a veséje, és két hónapos kényszerszünet következett számára.

Nagy Sándor kontra Véber György

A mai napig ez az egyik legemlékezetesebb magyar focisérülés. 1998-ban, az Újpest–Diósgyőr mérkőzésen Nagy Sándor ütemet tévesztett, Véber György pedig nyílt lábtörést szenvedett. A diósgyőri szurkolókat együttérzés helyett megihlette Dobó Kata egyik korabeli reklámszerepe, ezért a következő egymás elleni találkozón még üzentek is Vébernek: „Szia Gyuri, Kata vagyok! Nincs még egy lábad?”.

Vébert csak az vigasztalhatta, hogy már ugyanabban a szezonban pályára biceghetett a Kispest elleni bajnoki ünneplés alkalmával. A diósgyőri játékos tett egy tétova kísérletet, hogy találkozzon kórházi ágyánál a sértettel, de erről a bosszúszomjas szurkolók miatt lebeszélték, köztük maga Véber is így látta jónak. „Ügyelni kellett arra, hogy néhány elvakult szurkoló ne fogjon bosszúhadjáratba” – elevenítette fel az eseményeket az újpesti közönség kedvence.

A kettős nyílt törést szenvedő Véber így emlékezett vissza a történtekre: „Annak ellenére, hogy még a lábam is veszélyben volt, jelenleg semmi problémám sincs, még az időváltozásoknál sem fáj. Ezúton is szeretném megköszönni az orvosoknak. A törésemet igazán lelkileg volt nehéz feldolgozni, ebben nagyon sokat segített, hogy az ország minden pontjáról érkeztek táviratok, telefonok, együttérzésükről biztosítottak az emberek, és akkor tapasztaltam, micsoda nagy szeretet vesz körül. Még a fradisták is jobbulást kívántak. Eleinte a klubomtól is minden segítséget megkaptam, később viszont lehet, hogy megrettentek, amikor látták, hogy visszatérek. Vígan játszhattam volna még Újpesten öt évet – a sérülés után csak húsz meccs jött össze –, ha el nem küldenek. Az Újpest után végül még négy csapatban játszottam, a legjobb időszakom Tatabányán volt. Akkor Nagy Sanyival is együtt játszottam, bizonyítva, hogy soha nem vetettem meg, nem haragudtam rá.”

Mátyus János kontra Csertői Aurél

A Fradi balhátvédje, Mátyus János a vonal mellett játékba avatkozó Csertői Aurél elől becsúszva akarta elrúgni a labdát az 1998-as Kispest-meccsen. Meglehetősen szerencsétlenül végződött a kísérlet, a kispesti csatár ugyanis nyílt bokatörést szenvedett. Mátyus az eset után rosszul lett, cserét kért, és úgy emlékezett vissza a történtekre, hogy „elfogyott köröttem a levegő”.

Szűcs Lajos kontra Borsos Vilmos

A kapusok sem szentek! 1995-ben még az Újpest hálóját őrizte Szűcs Lajos. A kezdő státusz Borsos Vilmos és közte dőlt el, mert a szlovák Roland Praj hibát hibára halmozott. Szűcs az egyik edzésen akaratlanul okozott sérülést riválisának, akinek lábtörése után már nem sikerült visszatérnie az élvonalba.

Keller József kontra Romanek János

Már megint a Fradi… 1992 tavaszán, a Ferencváros–Vác meccsen az amúgy végtelenül sportszerű és szerény, de kőkemény védő, Keller József alighanem örökre emlékezetes sérülést okozott, amikor balettmozdulattal akarta megszerezni a labdát a váci Romanek János elől, de eltalálta a középpályás fejét, akinek eltört az állkapocscsontja.

Meksz Gyula kontra Szekula Ferenc

A BVSC és a Siófok meccsén Meksz szabálytalansága nyomán Szekula hónapokig derékig gipszben feküdt, mert eltört a combcsontja.

Udvardi Endre kontra Törőcsik András

A tatabányai Udvardi Endre belépőjét a már levezető Törőcsik András sínylette meg 1989-ben, amikor az MTK színeiben játszott. A vétkes később egy rádiós nyilatkozatban elismerte, hogy mozdulata csak egy szerencsétlen belépő volt, de sokáig viselte a neve mellé ragasztott mészáros jelzőt – derül ki az index.hu korábbi múltidézőjéből.

Olvasói sztorik