NB I

Bajnok a Győr!

A listavezető ETO 1-0-ra nyert a Fradi ellen, ezzel behozhatatlan előnyre tett szert a tabellán.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 27. forduló
Győri ETO FC – Ferencvárosi TC 1-0 (0-0)
Győr, 13 700 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Győr: Sztevanovics (Molnár P., a szünetben) – Svec, Takács Á., Lipták, Völgyi – Kronaveter (Andrics, a szünetben), Kamber, Pátkai – Trajkovics (Dinjar, 65.), Varga R., Strestík. Edző: Pintér Attila
FTC: Jova – Somália, Gyömbér, Besics, Bönig (Sváb, 56.) – Alempijevics, Csukics, Leonardo (Ionescu, 82.), Józsi, Martinus (Perics, 63.) – Böde. Edző: Ricardo Moniz
Gólszerzők: Völgyi (tizenegyesből 60.)
Kiállítva: Völgyi (61.), Strestík (79.), illetve Alempijevics (60.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Győri ETO FC ötven, illetve harminc évvel ezelőtt bajnoki címet szerzett csapatainak tagjait köszöntötték vasárnap délután. A jubiláló legendák először nyitott autók fedélzetén köröztek a város utcáin. Mindenütt integető szurkolók, tapsoló nézelődők kísérték útjukat – nemhiába, a női kézilabdázók szombati Bajnokok Ligája-sikere megalapozta a helyiek jókedvét.

Ezt követően a jubileumok jegyében kiállítás nyílt a stadionban lévő ETO Shopban, ahol a hatvanas és a nyolcvanas évek aranycsapatának tárgyi emlékeit, fotóit, tablóit, a róluk szóló újságokat, könyveket állították ki. A kiállítás egész évben látogatható lesz.

Az ETO Park Hotelben ünnepi díszvacsorán vettek részt a csapatok tagjai, akiket itt köszöntött, illetve megajándékozott Tarsoly Csaba, a futballklub elnöke, illetve Borkai Zsolt, Győr polgármestere és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Az ünneplés a centerpályán is folytatódott a Ferencváros elleni meccs előtt, ugyanis a Győri Ovifoci Klub fiataljai alkottak sorfalat, a legendák közöttük futottak, sétáltak ki a zöld gyepre.

A hazaiak közül Koltai Tamás, a Fradi részéről pedig Jovanovics és Jenner volt kénytelen kihagyni a meccset. A várakozásoknak megfelelően nagyon sokan voltak kíváncsiak a rangadóra, 13 700 volt a hivatalos nézőszám.

Vehemensen kezdett a Ferencváros, a bajnokjelölt ETO-nak eleinte a védekezésre kell koncentrálnia. Az ötödik percben Somália passzolt Csukicshoz, aki egy igazítás után 14 méterről lőtt, a labda a jobb felső sarok mellett suhant el. A tízedik percben Martinus középre ívelését Böde Dániel közvetlen közelről fejelhette kapura, de Sztevanovics védett. A 21. percben Varga Roland helyzetig cselezte magát, de a lövést nagyon elrontotta, a másik oldalon Böde kísérlete arasznyival célt tévesztett.

A 26. percben Takács Ákos volt kissé könnyelmű: saját alapvonalánál az ötösön belül ki akarta engedni a labdát, Somália azonban ballal elpöckölte a kapu elé, de Lipták kivágta az érkező Böde elől. Három perccel később egy nagy győri bedobás után Trajkovics fejelt a kapu fölé az ötösről. A 34. percben Böde gólját teljesen egyértelmű lesállás miatt nem adta meg a bíró. A Fradi sokkal aktívabban és sokkal inkább támadószellemben futballozott, a hazaiak türelmesen játszottak és várták a lehetőséget…

A szünetben a szombaton Bajnokok Ligáját nyerő Győri ETO női kézilabdázói vonultak a pályára, kezükben a hatalmas serleggel. A hazaiak kapust cseréltek, mert Sztevanovics megsérült, és nem tudta folytatni a játékot.

Az 54. percben Svec passzával Varga Roland került nagy ziccerbe, már csak a kapussal állt szemben, de Jova Levente eszén nem tudott túljárni. Bönig néhány perccel korábban, egy ütközés során megsérült, de továbbra is a pályán maradt, ám látszott, hogy képtelen érdemi teljesítményt nyújtani, mégis lecserélték. A második félidőben nagyot változott a játék képe, az ETO rohamozott, a Fradi pedig próbált védekezni. A hatvanadik percben Andrics elesett a tizenhatoson belül Alempijevics mellett, a játékvezető büntetőt adott és kiállította a Fradi játékosát. Az idény során sok tizenegyest elrontottak a győriek, Völgyi Dániel azonban nem hibázott (1-0). Egy perccel később a gólszerző könyöklés miatt megkapta második sárga lapját, tehát ő is kiállni kényszerült.

A 68. percben Andrics lőtt tíz méterről az oldalhálóba Gyömbér szorításában, majd Strestík 17 méterről eleresztett szabadrúgása kipattant Jováról, de másodjára felkapta a berobbanó Lipták elől. A 72. percben Böde passzát Besics 16 méterről a kapufára lőtte, majdnem egyenlített a Fradi! A hajrában Strestík buktatta Leonardót, akinek eltört a bokája, ezért a cseh játékos is piros lapot kapott, tehát az FTC emberhátrányból emberelőnybe került!

A fővárosiaknak több lehetőségük volt a lefújásig, de egyikből sem lett gól. Nyert a listavezető Győri ETO, amelynek így behozhatatlanná vált az előnye a tabellán, ami azt jelenti, hogy fennállása során negyedszer is bajnok lett!

A lefújás után a szurkolók a pályára özönlöttek, és hosszú-hosszú percekig ünnepelték a kedvenceket.

– Nagyon érdekes derbi volt, az ETO nem hazudtolta meg önmagát: a tutira ment, mert tudta, mennyi az eredmény Debrecenben. Nem akartak mindenképpen bajnokok lenni, azt mondták: inkább iksz legyen, minthogy kikapjanak – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO és a válogatott egykori legendás játékosa. – Egy szerencsés gól kellett a sikerhez, és az, hogy a Fradi kihagyja a helyzeteit. Ott dőlt el a meccs. Jogos volt mindegyik kiállítás, pláne az utolsó. A győriek okosan játszottak. Kibrusztolták a bajnoki címet, megérdemlik! Azt a töménytelen pénzmennyiséget nézve, amit Tarsoly Csaba belerakott, amivel megmentette a csapatot, megérdemelte ezt a bajnoki címet. Ha kicsit jobban odafigyelnek, korábban is összejöhetett volna.

Olvasói sztorik