NB I

Kikapott és kiesett az Eger

A házigazda Pápa bő negyedóra alatt négy gólt lőtt az első félidőben. A vége 6-1 lett.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 27. forduló
Lombard Pápa Termál FC – Egri FC 6-1 (4-0)
Pápa, 500 néző. Játékvezető: Veizer
Pápa: Szűcs L. – Tóth G., Dlusztus, Rodenbücher, Présinger – Quintero, Tajthy, Arszics (Lagator, 77.), Szabó O. (Dóczi, 72.), Griffiths (Király B., 84.) – Marics. Edző: Kovács László
Eger: Sztankó – Mecsinovics, Koné, Kabele, Kasza – Albert Á., Lasimant (Palásthy N., 77.), Zvara, Farkas Á. (Vidovics, 59.) – Németh N., Buacs (Horváth Z., 40.). Edző: Mészáros Ferenc
Gólszerzők: Griffiths (17.), Quintero (22., 76.), Marics (26.), Arszics (33.), Király B. (90.), illetve Horváth Z. (71.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Óriási dolognak számít, hogy egyáltalán lesz mérkőzés – szögezte le Mészáros Ferenc, az egriek vezetőedzője. – Ebben a helyzetben, amiben jelenleg mi vagyunk, az a legnehezebb feladat, hogy életet leheljünk a csapatba. Jó, hogy játszunk, ám a gondjaink ettől még nem oldódtak meg.”

Szavo Rakovics már nem az egri keret tagja, a sokat hibázó szerb védőtől megvált a klub. Hiányzott Preklet Csaba, Balog Zsolt, Piller József, Csedomir Pavicsevics, Szabó Bence és Koós Gábor is. A csapat – amely az elmúlt két hétben összesen háromszor edzett együtt – már egy nappal korábban elutazott a bakonyi városba.

Tóth Dénes klubmenedzser elmondta, hogy a játékosok és a szakmai stáb tagjai februárban félhavi fizetést kaptak, azóta viszont egy forintot sem. A közelmúltban mindkét tulajdonos (Kocsis Zoltán és John P. Marshall) írásban rögzítette, hogy a folytatásban nem tudja finanszírozni a klubot. A sportvezető úgy fogalmazott, közel sem biztos, hogy az egriek be tudják fejezni az idei bajnokságot, mert ilyen körülmények között ez lehetetlen. Hozzátette, az önkormányzat és az MLSZ próbál segíteni nekik, de jogi akadályok is vannak. Az NB II-es folytatás attól függ, hogy hétfőn vagy kedden hogy döntenek a szövetség illetékesei licencügyben.

A pápaiak edzője, Kovács László több játékosára nem számíthatott: az öt sárga lapos Maróti Béla mellett Nagy Sándornak kifordult a bokája, Tóth Bencének hasfalhúzódása van, Daniel Oroczo combizomhúzódással bajlódik, Balogh Balázs pedig a műtéte után lábadozik.

Támadólag lépett fel a Lombard, Sztankó Gábornak már a tízedik másodpercben védenie kellett, majd egy szögletet is elvégezhettek a hazaiak. A tízedik percben Griffiths került kecsegtető helyzetbe, de les miatt közbefújt a játékvezető. A 15. percben Arszics lőtt a kapu fölé ígéretes helyzetből. Két perccel később lendületek hazai akció futott a pályán, amelynek végén Marics remek beadását Griffiths fejelte a hálóba (1-0). A középkezdés után Lasimant passzát Németh Norbert másfél méterről nem tudta a kapuba lőni, mert ketten is őrizték.

Felpörögtek az események! A 22. percben Kabele hazafejelt labdáját Quintero elcsípte Sztankó elől, és a hálóba passzolta (2-0). Továbbra is támadásban maradt a Lombard: a 26. percben Marics volt a főszereplő, Griffiths visszapasszolta neki a labdát, ő pedig a hálóba lőtt (3-0). A 33. percben Marics remek ütemű átadását Arszics értékesítette (4-0). Az egriek úgy asszisztáltak a hazaiak gólfesztiváljához, mintha a pályán sem lettek volna… Albert Ádám szépíthetett volna, de a becsúszó Dlusztus András mentett előle.

A szünet előtt Marics, Quintero és Griffiths is veszélyeztetett, de több gól nem született. Az egrieket így is kiütötték bő negyedóra alatt.

A folytatásban Présinger hajszálpontos passzát Griffiths nagy ziccerben nem tudta értékesíteni. Az 52. percben Szabó Ottó szabadrúgását, két perccel később pedig Tóth Gábor fejesét védte Sztankó. A 62. percben Albert Ádám lövése megpattant egy hazai játékoson, Szűcs Lajos mégis védeni tudott. Kisvártatva Dlusztus öngólveszélyes megmozdulását is semlegesítette. A hetvenedik percben ismét Albert közeli próbálkozását hárította a pápaiak kapusa, a labda Horváth Zoltán elé került, aki hat méterről, egy védő szorításában az üres kapu helyett az égbe lőtt. Csakhamar Albert beadását Horváth Zoltán fejelte a hálóba, ezzel szépítettek a vendégek (4-1).

A második félidőben többnyire az egriek támadtak, de egy kontra során a 76. percben Marics hosszú beívelése üresen találta Quinterót, aki a tizenhatos vonaláról nagy gólt ragasztott a felső sarokba (5-1). A 81. percben egy egri beívelés veszélyesen csapódott a kapu felé, de Szűcs Lajos kipaskolta, éppen Albert Ádám elé, az ő lövése viszont elgurult keresztbe a kapu előtt. A másik oldalon Marics beadását Griffiths közvetlen közelről a hálóba lőtte, de a játékvezető les miatt nem adta meg. Ezután ismét az Eger próbálkozhatott, de Németh Norbert a felső lécet találta el.

A 86. percben a négy gólpasszt jegyző Marics megszerezhette volna második gólját, de az ötösről önzetlenül visszapasszolt Tajthy elé, aki a háló helyett Mecsinovicsba lőtt. A kilencvenedik percben Marics passzát a középen egyes-egyedül érkező Király Botond némi ügyetlenkedés után a kapuba lőtte (6-1).

A pápai sikerrel a Siófok bennmaradási esélyei csökkentek, az Eger sorsa pedig matematikailag is eldőlt.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Baji Tamás, a Békéscsaba és a Győri ETO egykori kiváló kapusa elemezte:

Az előzményekről is muszáj egy picit beszélni, hiszen az Eger rengeteg gonddal küszködik, és ilyenkor nehéz kiszámítani, mi várható ellene. A pápaiak valószínűleg számítottak rá, hogy olyan ellenfél érkezik, amelyet hiába térképeztek fel előre. Lehet, hogy egy nagyon jó és agresszív futball kerekedik ki belőle, de lehet, hogy egy-két gól után feladják. Nos, az utóbbi történt. A tizenötödik percig keresték a folyamatos játékot a csapatok. Ebben az időszakban a párharcok jellemezték a meccset, de elég kevés volt a sikeres összjáték. Arra figyeltek, hogy ne játsszák túl a helyzeteiket, és a párharcokat igyekeztek megnyerni. Fogtam a fejemet, hogy ebből bizony nem lesz jó meccs, nem fogjuk élvezni. Aztán nem az első gól, hanem a második változtatta meg a meccs összképét.

Az Eger feladta, a pápaiak megnyugodtak, és egyre másra vezették jobbnál jobb támadásaikat. Marics nagy kedvvel futballozott, öröm volt nézni. Bizonyította, hogy mire képes valójában. Nem tudom, eddig miért nem így játszott. Teljesen jól állt a mérkőzéshez, és ilyenek sültek ki belőle. A második félidő érdekesen kezdődött. Az Eger a szünetben nyilván kapott egy olyan töltetet, hogy bár már elveszett a dolog, de kezdjenek el futballozni, és lehetőleg kozmetikázni az eredményt. Remekül játszottak, tartották a labdát, a pápai középpályások viszont elfelejtettek ütközni. Szűcs Lajos meg tudta mutatni, hogy még mindig jó kapus. Az egri gól kellett, hogy a hazaiak észbe kapjanak. A Lombard hellyel-közzel jó játékkal, magabiztosan győzte le ellenfelét. A vendégek húsz perctől eltekintve kellemes ellenfeleknek bizonyultak.

Olvasói sztorik