NB I

A győztes gólok embere

A Honvéd-meccshez hasonlóan az OTP Bank Liga 27. fordulójában a Paks ellen is Pölöskei Zsolt volt az MTK nyerőembere.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 27. forduló
MTK – MVM Paks 1-0
Hidegkuti-stadion, 250 néző. Játékvezető: Kassai
MTK: Groppioni – Hidvégi, Kálnoki Kis, Vadnai (Pölöskei Zs., 66.), Wolfe – Kanta J., Ladányi (Rácz F., 77.), Vukmir, Zsidai – Balajti (Tischler, 81.), Vass P. Edző: Garami József
Paks: Németh G. – Éger, Fiola, Kovács G., Szabó J. – Heffler N. (Vayer, 73.), Heffler T., Mészáros I. – Bartha, Könyves (Eppel, 58.), Tököli (Lázok, 35.). Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerző: Pölöskei Zs. (87.)
Kiállítva: Mészáros I. (76.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A fővárosiaknál Pölöskei Zsolt és Tischler Patrik ismét a kispadra szorult, viszont Nikházi Márk hosszú sérülése után visszatért a cserék közé. A paksiaknál ismét Németh Gábor védett, Mészáros István a szezon során először volt kezdő, Eppel Márton és Lázok János viszont csak a kispadon kezdett.

A paksiak edzője, Tomiszlav Szivics jubilált, hiszen századik NB I-es mérkőzésén ült a kispadon. Tököli Attila is jubileumhoz érkezett: a négyszázadik élvonalbeli bajnoki meccsét játszotta. A jelenleg is aktív első osztályú játékosok közül csak Dombi Tibor előzi meg (427), de az NB II-es Zalaegerszeg emblematikus játékosa, Kocsárdi Gergely (458) is előtte jár.

A veterán csatár góllal ünnepelhetett volna! A 13. percben Fiola Attila lépett be a tizenhatoson belülre, megtolta a labdát, majd átesett a kivetődő Groppioni kezein. Kassai játékvezető tévesen büntetőt ítélt, de Tököli lövését az olasz kapus kivédte. A kipattanóra Heffler Norbert érkezett, de hat méteres lövését ugyancsak nagy bravúrral fogta a hálóőr.

A másik oldalon is hatalmas helyzet alakult ki: Balajti Ádám nyargalt, amikor a tizenhatoshoz ért, lőhetett volna, de inkább passzolt, Ladányi Tibor azonban nem érte el a labdát, így az végül átgurult a kapu előtt, és odalett a nagy lehetőség. A 24. percben Kanta József lövése okozott veszélyt, majd Heffler Norbert elől kellett mentenie Groppioninak. A 35. percben Tököli lovaglóizom-húzódás miatt cserét kért, így Könyves Norbert mellett a beálló Lázok János személyében még egy korábbi MTK-játékos volt a pályán paksi színekben. A 42. percben Vass Patrik passzolt középre, de a becsúszó Vadnai Dániel nem érte el a labdát, úgyhogy gól nélkül ért véget az első félidő.

A második felvonás legelején Bartha László passzát Könyves nagy helyzetben a kapu mellé lőtte. A másik oldalon Kovács Gábor mentett a gólvonalról Balajti lövése után. A 61. percben Hidvégi Sándor beadása után Balajti egyből lőtt, de Németh Gábor szögletre tolta a léc alá tartó labdát. A hetvenedik percben Heffler Norbert középre passzolt labdája Groppioniról pattant ki, pedig Eppel Márton remek ütemben érkezett középen. Mészáros István a 76. percben szándékos kezezésért megkapta második sárga lapját, tehát negyed órával a lefújás előtt emberelőnybe került az MTK!

A nyolcvanadik percben Balajti lövése levágódott Kovács Gáborról, majd Kanta József próbálkozását védte Németh Gábor. A 87. percben a csereként beállt Pölöskei Zsolt a tizenhatosról ellőtte a labdát, amely a léc alá vágódott (1-0). A fővárosiak a DVTK elleni siker után megint győztek hazai pályán, a paksiak viszont ebben a szezonban először kaptak ki kétszer egymás után.

A mérkőzésről a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán készített részletes elemzést:

Minden tiszteletem a két csapaté, hiszen az MTK az egyik legpatinásabb klub, és a Paks is évek óta az NB I-ben vitézkedik, de egyik sem a magas nézőszámáról híres. Kíváncsi voltam, hogyan töltik meg a lelátót péntek délután, amikor az embereknek meglehetősen nehéz a munkából odaérniük. Sejthető volt, hogy ezt a mérkőzést tízezer néző távollétében rendezik, de csupán tíz paksi szurkolót számoltam meg, és a hazaiak sem voltak sokkal többen, és ennél azért mindenképpen többre számítottam.

A Paks egy vereség után érkezett a harmadik helyre hajtó MTK otthonába. Valószínűleg Szivics elégedetlen volt néhány játékosával, hiszen Lázok János és Eppel Márton is kikerült a kezdőből, Kovács Gábornak, Mészáros Istvánnak és Könyves Norbertnek viszont bizalmat szavazott a Fradi elleni vereség után. Az MTK-ból már korábban kiszorult Tischler, helyette Balajti a csúcsék, és a hazaiak a múlt hétvégéhez képest változatlan kezdővel álltak fel. A négy-három-hármas játékrendszerük sokszor változott a régi négy-kettő-három-egyes felállásra. A Paks a megszokott négy-kettő-három-egyet játszotta, Tökölivel a csúcsék pozíciójában, illetve sok támadó szellemű futballistával.

Eleinte itt is, ott is voltak lehetőségek, de alapvetően a Paks uralta a játékot, fölényben volt. Egyik csapat sem merte vállalni a letámadást, szűken védekeztek, hiszen mindkét oldalon sok a játszó labdarúgó. Nem véletlenül kerülhetett volna előnybe a vendégcsapat, de Tököli elhibázta a tizenegyest. Nem ez volt élete meccse, a jubileum ellenére, ráadásul kényszerűségből le is kellett cserélni. Jó színvonal nem alakult ki az első félidőben, a játék minősége nem mindenkit elégített ki.

A második felvonás úgy kezdődött, hogy azt hittem, változik a helyzet. Két komoly lehetőséget láthattunk, de aztán ugyanabba a mederbe esett vissza a játék. Többet birtokolta a labdát a Paks, de az MTK kontrái veszélyesek voltak, elég, ha csak Vass Patrik, Balajti és Ladányi lehetőségeit említjük. A vendégcsapat tolta, darálta ellenfelét. Feltűnőek voltak a távoli lövések. Amelyek után a New York Giants megfigyelői azonnal telefonáltak, hiszen Rácz Ferenc és Lázok János lövése mintegy negyven méterrel szállt a kapu fölé.

A meleg láthatóan fárasztotta a csapatokat. Mészáros István sokat futott, labdákat szerzett, bár igazán nem játszott jól, majd jött a kezezés miatti jogos kiállítása. Érezhető volt, hogy a fürgébb MTK fölényt alakíthat ki. A Paks átadta a területet a hazaiaknak, és futószalagon jöttek is a lehetőségek. Végül egy csodagól döntött. Pölöskei Zsolt jól szállt be a védekező középpályás posztjára, és teljesítményét megkoronázta egy olyan találattal, amelyet nem csak magyar pályán, de Spanyolországban is megtapsolnának. Utána Vass elszórakozott egy ziccert, és talán erősnek tűnik, de a fővárosi együtt kiüthette volna hitehagyott, elfáradó ellenfelét.

A péntek délutáni meccseken általában hajtanak a csapatok, de a színvonal nem kiemelkedő. Most is ezt láthattuk. Az MTK nem érdemtelenül nyert, bár a vendégek többet birtokolták a labdát, ám senki nem nyújtott átlagon felülit közülük, így pedig nem lehet megverni az MTK-t saját otthonában.

Olvasói sztorik