NB I

Csak semmi izgalom!

Az Újpestnek nem volt elég egy erős negyedóra a győzelemhez, mert az MTK a legvégén egyenlített.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 20. forduló
Újpest FC – MTK 1-1 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2600 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Újpest: Balajcza – Szélesi, Vermes, Antón, Iandoli – Simon K. (Litauszki, 87.), Vasziljevics, Balogh B., Christ (Erős R., 79.), Remili (Lázár B., a szünetben) – Kabát. Edző: Marc Leliévre
MTK: Groppioni – Wolfe, Kálnoki Kis, Vukmir, Hidvégi – Kanta J., Zsidai (Pölöskei Zs., 40.), Vadnai – Vass P. (Tischler, 76.), Balajti, Ladányi (Bese, 65.). Edző: Garami József
Gólszerzők: Vasziljevics (11., Illetve Kanta J. (90.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rendőrök sehol. Nézők sehol. Lesz itt egyáltalán meccs?

Délután öt órakor a Szusza Ferenc Stadion környéke pontosan úgy festett, mintha a környék keddi csúcseseménye az öregfiúk jéghokicsapat félórás esti edzése lenne, és tömegjelenetekről a kezdéskor sem lehetett beszélni…

Bár a csapatok már a 26. fordulóra készülnek, a huszadik kört csak most, ezzel a meccsel tekinthetjük lezártnak. Először 108 évvel ezelőtt találkozott egymással ez a két csapat, amelynek párharca a második legjelentősebb hagyományokkal rendelkezik a magyar labdarúgás történetében. A vendégeknél a kezdőcsapatba jelölt Tischler Patrik végül kimaradt, és a szezon során először bekerült Balajti Ádám.

Két-három perc mezőnyjáték után az Újpest került fölénybe, és a helyetekre sem kellett sokáig várni, de Groppioni kapusnak komoly dolga nem akadt. Az egyre fokozódó nyomást nem sokáig bírta az MTK, hiszen a 11. percben Remili passza után Vasziljevics nem túl erős, ám jól helyezett lövésére hiába vetődött az olasz kapus, a labda a hálóban kötött ki. A gól után nem változott a játék képe, támadásban maradt az Újpest, de csak néhány percig, mert utána átvette az irányítást a látogató. A 19. percben Balajti Ádám egyenlíthetett volna, de nagy nehezen el tudták választani a labdától a tizenhatoson belül.

Érdekes volt látni, hogy pillanatok alatt tovatűnt a hazaiak nyomása, az MTK-nak viszont nem ment a támadás felállt védelem ellen. A 32. percben Vass Patrik lövése suhant el Balajcza keze, majd a kapufa mellett is. Az első félidő hajrájában az újpestiek visszatértek ellenfelük kapuja elé: a 36. percben Kabát Péter lövése suhant el keresztbe, de a másik oldalon Kanta került nagy helyzetbe, ám hét méterről a léc fölé lőtt. A 44. percben egy veszélyesen hazaadott labdát Groppioni felrúgta az égbe, Kálnoki Kis Dávid megpróbálta levenni, de elpattant tőle, pont Remili elé, aki viszont addig szerencsétlenkedett, míg végül szerelni tudták.

A második félidő elején Hídvégi Sándor beadását a becsúszó Balajti a gólvonal előtt nem érte el, ezért a labda elpattogott keresztbe. A 68. percben Kabát szabadrúgása után Vasziljevics fejelt a kapu mellé és fölé. Nem volt ordítóan nagy helyzet, de az újrakezdést követő ingerszegény játék közepette ez is említésre méltó… A 74. percben Kabát éles szögből leadott lövését védte Groppioni – ez már sokkal nagyobb lehetőség volt! Négy perccel később elképesztő helyzetet hagyott ki az MTK: a kapu előterében Iandoliról éppen Kanta elé pattant a labda, aki túlságosan jól akarta helyezni, és nem csak Balajcza, de a kapufa mellett is ellőtte.

Az utolsó percekben fokozta a nyomást a vendégcsapat, amely meg is mentett egy pontot, mivel Kanta József pontos szabadrúgása a kilencvenedik percben a kapufáról pattant a hálóba (1-1).

A Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kaposvár, a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza és a Diósgyőr egykori vezetőedzője, a helyszínen tekintette meg a mérkőzést, majd megosztotta velünk észrevételeit:

Mindkét csapat számára volt bizonyos tétje ennek a mérkőzésnek: az MTK-nak a nemzetközi szereplés kiharcolásához, az Újpestnek pedig a felzárkózáshoz kellettek a pontok. A vendéggól az utolsó pillanatokban esett, amikor már-már úgy tűnt, hogy nyer az Újpest, de az egész mérkőzést figyelembe véve az egy-egy reálisnak mondható, sőt az MTK talán közelebb állt a sikerhez, mert labdabirtoklásban, összjátékban sokkal többet nyújtott, mint a hazaiak.

Meglepett, hogy az Újpest tompán játszott. Az első húsz percet meghajtották, de utána nem volt bennük igazán ritmus. Nem éreztem bennük azt a kirobbanó sprintet, ami a frissesség jele. Nem tudom, mi lehet ennek az oka. Amikor Marc Leliévre edző átvette a csapatot, akkor tartott egy pótalapozást, de az már régebben volt. Úgy tűnt, hogy nem voltak frissek, és talán ez volt az oka, hogy az utolsó húsz percre teljesen felülkerekedett az MTK, beszorította a házigazdákat, és a saját játékát nyújtotta. Az egy pontot okvetlenül megérdemli a vendégcsapat, mert játékban többet nyújtott.

Érdekes volt, hogy az Újpest nem igazán tudott kontrát vezetni, éppen azért, mert a frissesség, a gyorsaság, a robbanékonyság hiányzott. Hogy a hazaiak az első félidőben nem tudtak még jobban játszani, annak a rendkívül gyenge csatárteljesítmény volt az oka: Remili is Kabát sem játszott jól. Az Újpest tulajdonosa télen azt nyilatkozta, azért nem igazolnak, mert ez egy jó játékosállomány. Ezzel én maximálisan egyetértek, és éppen ezért várok többet a csapattól.

Olvasói sztorik