NB I

Visszakerült a tejszínhab a somlói galuskára

A Debrecen hazai pályán 3-0-ra győzött az Egri FC ellen az OTP Bank Liga 23. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 23. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Egri FC 3-0 (1-0)
Debrecen, 2000 néző. Játékvezető: Szilasi
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Máté II P., Mészáros N., Korhut – Bódi (Szécsi M., 75.), Ramos, Szakály P. (Czvitkovics, a szünetben), Selim Bouadla (Ferenczi J., 78.) – Sidibe, Coulibaly. Edző: Kondás Elemér
Eger: Sztankó – Balog Zs., Mecinovics, Koné, Preklet – Koós, Cs. Pavicsevics (Kabele, 57.), Buacs, Farkas Á. – Németh N. (Szabó B., 64.), Horváth Z. (Lasimant, 71.). Edző: Mészáros Ferenc
Gólszerzők: Sidibe (33.), Boualda (74.), Coulibaly (80.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tavaly tavasszal mindkét csapat emlékezetes sorozatot produkált, és végül mindkettő bajnok lett. A DVSC az élvonalban, az egriek pedig a másodosztály Keleti-csoportjában. A jelenlegi idény mindkét együttesnek rosszul sikerül, hiszen a hajdúságiak távol kerültek a címvédéstől, de immár a dobogótól is, a hevesiek pedig hontalanul vergődnek, de nem kerülhetik el a kiesést. A hazaiaknál Novakovics és Rezes László, a vendégeknél Dobrics, Katona Attila, Kasza Dániel, Piller József és Vidovics hiányzott sérülés miatt.

Az első perc rögtön hazai helyzettel kezdődött: Szakály Péter ugratta ki Sidibét, aki öt-hat méterről lőtt, ám a jó ütemben kivetődő Sztankó Gábor védett. A hatodik percben Selim Bouadla húsz méterről a felső sarok fölé lőtt. Négy perc elteltével Sidibe esett el Palásthy Norbert szorításában a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ette meg, és nem adott büntetőt. Nem sokkal később Bouadla küldött kapura egy szabadrúgást, Sztankó kiöklözte a labdát. A szöglet után három debreceni előtt is elsuhant a labda az ötösön belül.

A 26. perc hozta az első egri helyzetet: Koós Gábor az ötös magasságából lőtt, de a kivetődő Verpecz István reflexmozdulattal hárított. A 32. percben Balog Zsolt beadása után a felszabadítani szándékozó Máté Péter az ötösnél Ramos kezére pattintotta a labdát, de a bírónál ezt sem merítette ki a büntető fogalomkörét. A másik oldalon megszületett a meccs első gólja: Coulibaly játszott össze Sidibével a tizenhatos előtt, majd középre passzolt, a becsúszó Sidibe pedig a kapuba csúsztatott (1-0).

A negyvenedik percben Németh Norbert 18 méterről nem sokkal lőtt a léc fölé. A lefújás előtt Korhut lőtt a jobb alsó sarok mellé egy arasznyival, szintén 18 méterről, majd Szakály szöglete után Sidibe megelőzte a kapust, de a bal sarok mellé csúsztatott.

A szünet után, az 56. percben Bódi lőtt jobbról, nyolc méterről, de Sztankó Gábor leért a túlsó sarokhoz, és ismét védett. Két perccel később Coulibaly ment el a szélen, már az ötös magasságában járt, amikor lőtt, de az egyri kapus vetődve védett. A hatvanadik percben Ramos ad kitűnő labdát Sidibének, aki az ötös sarkáról középre adott volna az érkező Mészáros Norbertnek, de Sztankó egy gyors vetődéssel elcsípte a labdát.

A 65. percben Czvitkovics beadását Coulibaly öt méterről a háló helyett Sztankó kezébe fejelte. Öt perccel később Coulibaly szép szóló után az oldalhálóba lőtt. A 74. percben Bouadla szépen tekerte el a szabadrúgást az egri sorfal mellett, és megszerezte együttese második gólját. A nyolcvanadik percben Coulibaly egy szöglet után volt eredményes (3-0).

A debreceniek tehát megtörték a hetek óta tartó rossz, nyeretlen sorozatukat, egyben visszavágtak az egrieknek az őszi 1-0-s vereségért, amelyet Diósgyőrben szenvedtek el. Bár akkor sem játszottak jobban, de rosszabbul sem, mint most…

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán készített elemzést a mérkőzésről.

A kezdés előtt nagyjából elképzeltem magamban a mérkőzés koreográfiáját, kíváncsi voltam, hogy a meccs végén azt kapom-e, amire számítottam. Úgy érzem, azt kaptam. Feltettem a kérdést, vajon jó színvonalú lesz ez a találkozó délután kettőkor? Éreztem, hogy kevés néző lesz, és ez is bejött, ami a Debrecen utóbbi időben mutatott szereplésének köszönhető. Az Eger ellen egyébként is nehéz jó mérkőzést játszani, mert olyan a taktikája. A színvonal sajnos a közepeset sem érte el. A DVSC játéka az első félórában nagyon tetszett, hiszen a hangulat és a körítés hiánya ellenére agresszív csapatot láttam. A közpéppályán és a támadósorban nagyon akaratosan visszatámadták az egri védőket, középpályásokat, akik emiatt alig tudták megtartani a labdákat. Érdekesség, hogy az első nagy helyzet mégis az egriek előtt adódott. Az agresszív, támadófelfogásban játszó Debrecen végül megszerezte a vezetést a védekező, és kontrákra berendezkedő Eger ellen.

Úgy néz ki, most már rájöhettek Debrecenben arra, hogy ha Coulibaly minden nap később érkezne az edzésre, akkor is játszatni kell, mert nagyságrendekkel jobb Pölöskeynél, de Sidibénél is. Támadójátékban fejjel szinte verhetetlen, és lábbal is sok szép dolgot láttam tőle, Sidibe gólja előtt is ő volt az előkészítő. Nem azt mondom, hogy a DVSC nem létezik Coulibaly nélkül, inkább úgy vélem, hogy a Loki nélküle olyan, mint a somlói galuska tejszínhab nélkül. Mészáros Ferenc a hetvenedik percre meghúzta az összes támadócseréjét, ettől függetlenül egyetlen helyzetet sem sikerült kialakítaniuk a vendégeknek. A halovány Szakály Péter helyett Czvitkovics érkezett a hazaiaknál, de elég nagy hibaszázalékkal játszott. Látszott, hogy semmilyen veszély nem fenyegeti a Debrecen vezetését, sőt a levegőben lógott a második gól.

Boualda találatánál roppantak meg az egriek, de minden tiszteletem az övék, hiszen komoly anyagi gondokról hallani az utóbbi hetekben, a hetvenedik percig mégis olyan csapatot láttam, amely megszakadt az előző tulajdonosi körért, illetve a városért. Egyértelmű, hogy a hetvenedik perctől NB II-es színvonalra süllyedt az együttes. A DVSC nem játszott jól, az utóbbi hetek formáját hozta, viszont agresszivitása, mindenáron való győzni akarása elég volt az Eger ellen.

Olvasói sztorik