NB I

Coulibaly pro és kontra

Összegyűjtöttük a játékos elmúlt években aratott legnagyobb sikereit és legnagyobb botrányait.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Szerdán látott napvilágot a hír, miszerint Adamo Coulibaly, az OTP Bank Liga góllövőlistájának éllovasa elhagyta Magyarországot. A DVSC és közte már hetek óta tart a vita, hiszen a téli felkészülést késve kezdte el a francia légiós, aminek köszönhetően állítólag fizikális lemaradásai vannak a csapattársaival szemben. Ezzel ellentétben a játékos állítja, semmilyen problémája nincs, csupán a debreceni vezetők akarják „kicsinálni”. A vita odáig fajult, hogy Coulibaly elhagyta az országot, s erről csupán egy smst küldött a vezetőknek.

Coulibaly megosztó személyiség. Nagyon mélyről, a francia hetedosztályból küzdötte fel magát egészen a Bajnokok Ligájáig, és bár az elmúlt években rendre a Loki elsőszámú gólfelelősének számított, mégsem zengte nevét a népes debreceni szurkolótábor. Főleg negatív hírek érkeztek felőle, különc magatartásával hívta fel magára a figyelmet. Cikkünkben az elmúlt években aratott sikereiről, illetve nevéhez kapcsolódó negatív eseményekből szemezgetünk.

Adamo Coulibaly Párizsban született, 1981-ben. Debrecenbe igazolása előtt alacsonyabb osztályú francia csapatokban futballozott, és elmondása szerint karrierje kezdetén volt, hogy jövedelmét – éjszakai műszakban – targoncázással egészítette ki. A francia évek után Belgiumban próbált szerencsét: játszott az élvonalbeli Sint-Truiden csapatában és a Royal Antwerpben is. Utóbbitól igazolt Debrecenbe. Érdekesség, hogy utolsó belga évében csupán három gólt szerzett a 32 bajnokiján, ennek ellenére bízott benne a debreceni vezetőség, és 2009 nyarán szerződtették.

2009–2010-es szezon

Pro: Első évében a bajnoki címvédővel részt vehetett a Bajnokok Ligája csoportkörében, ahol olyan csapatok ellen léphettek pályára, mint a Liverpool, a Lyon és a Fiorentina. Coulibaly csakúgy, mint a selejtezők során, a csoportkörben is gólokkal segítette a Debrecent (mindkét Fiorentina elleni mérkőzésen), és Rudolf Gergellyel holtversenyben a csapat házi gólkirálya lett a főtáblán. Az NB I-ben is jól ment a szekér, harminc mérkőzésen lépett pályára, 14 gólt rúgott, és megnyerték a bajnokságot. A Magyar Kupát is a Debrecen hódította el ebben az évben, és itt is főszerepet vállalt: a döntőben két góljával 3-2-re diadalmaskodtak a ZTE ellen.

Kontra: Már az első évben is megtalálták a légióst. A BL-mérkőzések alatt mind a nemzetközi sajtó, mind a hazai média külön figyelmet szentelt az átlagnál is több lesállásának a BL-ben. Az élvonalbeli teljesítménye sem feltétlenül nyerte el a szurkolók tetszését, a fórumokon rengeteg magánvélemény fogalmazódott meg azzal kapcsolatban, hogy bár a csatár megrúgja a maga góljait, de emellett társainál jóval hanyagabb munkát végez a pályán töltött ideje alatt.

2010–2011-es szezon

Pro: A Bajnokok Ligájában a svájci FC Basel jelentette a végállomást, az 5-1-es összesített vereségből Coulibaly egy góllal vette ki a részét. Az Európa Ligában fontos gólt szerzett a csoportkörbe jutásért vívott Liteksz Lovecs elleni párharc első mérkőzésén. A főtáblán viszont már nem tudott eredményes lenni. A bajnokságban 26 alkalommal lépett pályára, és tartotta a körülbelül ötvenszázalékos eredményét, minden második mérkőzésén gólt szerzett, így 13 találattal zárta az évadot. A bajnokságról lecsúszott a csapat, csak ötödik lett a Debrecen.

Kontra: Talán sokaknál – szurkolók, vezetők, csapattársak – a 2010 végén adott nyilatkozata tette be a kaput. Coulibaly őszintén elmondta, reméli, lesznek érdeklődők iránta, és télen távozhat a csapattól. Ráadásul társait is kritizálta, véleménye szerint az akkori keret nem ütötte meg a kellő szintet.

„Sokan elmentek a csapattól tavaly, így ez az eredmény is szépnek mondható – idézi a nyilatkozatot az nb1.hu az Európa Liga-szereplés kapcsán. – Engem is vitt volna a többi között a Lens, a Brest és az Arles-Avignon is, de a Loki vezetői nem engedtek el. Mindegy, az EL-nek hamarosan vége, és nem látom, mi tudna Debrecenben tartani. Remélem, a téli átigazolási időszak során lesznek érdeklődők irányomban. Nem félek attól, hogy visszaesek a névtelenségbe, ugyanúgy játszom, ha reflektorfényben vagyunk, mintha nem. Egyedül azonban nem tudok eldönteni minden meccset, ha a csapat nem üti meg a kellő szintet.”

A nyilatkozat nem múlt el szankció nélkül, pénzbüntetéssel sújtotta a vezetőség a játékost. Azonban még a szezon második fele is tartogatott fegyelmi vétséget, hiszen 2011 márciusában Coulibaly egyszerűen indoklás nélkül hagyott ki edzéseket, amiért az akkori vezetőedző, Zdenek Scasny – csakúgy, mint most Kondás Elemér – még a keretbe sem nevezte a Honvéd elleni bajnokin.

2011–2012-es szezon

Pro: Tavaly ismét magára talált az elmúlt évek legsikeresebb magyar csapata, és Coulibaly is szárnyalni kezdett. 27 bajnoki mérkőzésen keserítette az ellenfelek védelmét, és húsz találattal zárt. Gólkirály lett, a csapat pedig bajnoki- és kupagyőzelmet ünnepelhetett.

Kontra: Hasonló probléma vetődött fel a nyári felkészülés alatt, mint amilyen a mostani alapozásánál: Coulibaly nem jelent meg az előre egyeztetett időpontban, jó ideig még a vezetők sem tudták, vajon merre lehet a csapat egyik legértékesebb játékosa. Napokig elérhetetlen volt, csak találgatni lehetett a hollétét, miközben a csapatársak már lejátszották első felkészülési mérkőzésüket. Előtte nem sokkal egy francia internetes lapnak is nyilatkozott, abban újfent hangot adott távozási szándékának:

„Eddig Budapesten játszottuk a nemzetközi meccseink nagy részét, de 2012-re elkészülhet az új stadion a városban. Remélem, hogy annak a felavatásán már nem leszek ott.”

2012–2013-as szezon

Pro: A mostani szezon sem indult rosszul, bár az eredmények elmaradtak az elvártaktól. A BL-ből és az EL-ből is kiesett a csoportkör előtt a csapat, és a bajnokságban is csak a harmadik helyről várta a folytatást. Coulibaly azonban ismét kitett magáért, az OTP Bank Liga őszi fordulói alatt 16 alkalommal kapott játéklehetőséget, és 11-szer volt eredményes, amivel jelenleg is vezeti a góllövőlistát.

Kontra: Az alapozásra ismét késve érkezett, kéthetes kihagyása pedig sokba került, hiszen Kondás Elemér vezetőedző – fizikai lemaradásaira hivatkozva – kihagyta a keretből. Válaszul újfent a médián keresztül üzent a csapatnak, ráadásul az edzések kihagyásáról is csak egy smsben értesítette a szakmai stábot. Oda-vissza mennek a játékos és a klub közötti üzengetések a médián keresztül.

A klub türelme alighanem elfogyott, és bár a Debrecen elmúlt éveinek egyik leggólerősebb támadójáról van szó, immár egyik fél sem kívánja szignózni a nyáron lejáró szerződés meghosszabbításáról szóló papírokat.

Olvasói sztorik