NB I

Itt a piros, három piros!

A Videoton 1-0-ran nyert Újpesten az OTP Bank Liga második fordulójának „legszínesebb” meccsén.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 2. forduló
Újpest FC – Videoton FC 0-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3500 néző. Játékvezető: Iványi
Újpest: Balajcza – Proesmans, Antón, Mihajlovics, Pollák (Sztaniszavljevics, 64.) – Balogh B., Vasziljevics – Remili (Kovács D., 78.), Kabát, Christ – Zaris (Zamostny, 62.). Edző: Jos Daerden
Videoton: M. Bozovics – Szolnoki, Vinicius, Szekeres A., Cabrera – Tóth I B. (Mitrovics, 64.), Sándor Gy. (N. Nikolics, 64.), Haraszti (Cardoso, a szünetben), Kovács I. – Fernandez, Torghelle. Edző: Paulo Sousa
Gólszerző: Torghelle (66.)
Kiállítva: Kabát (45.), illetve Vinicius (42.), Szolnoki (82.)

Fogadj pénz nélkül a londoni olimpia eseményeire, és nyerd meg a legújabb iPhone-t a Rangadó.hu Facebook játékán!

A hőség miatt vasárnapra az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mindez azt jelenti, hogy az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken nulla órától jövő kedd éjfélig hőségriasztást rendelt el. Az egészség nem játék, természetesen az élsportolók, a labdarúgók esetében sem, a közvetítési jogért milliárdokat fizető tévécsatornák kénye-kedve miatt az újpestiek és a székesfehérváriak mégis kénytelenek voltak pályára lépni vasárnap délután, a trópusi forróságban.

A 35 fok fölötti hőmérséklet és a tévéközvetítés a nézőszámnak sem tett jót, de a játék a várakozásoknál eseménydúsabbra sikeredett! Eleinte kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, tíz perc elteltével pedig jöttek a veszélyes újpesti helyzetek, amelyek azonban kimaradtak. A 31. percben aztán büntetőhöz jutott a Videoton, mert Mihajlovics szabálytalankodott Torghelle Sándorral szemben a tizenhatoson belül. A büntetőt Sándor György végezte el, Balajcza Szabolcs azonban hárított! Sok volt a szabálytalanság mindkét oldalon, a 42. percben Vinícius megkapta második sárgáját, tehát kiállította a játékvezető. Nem játszhatott sokáig emberelőnyben a házigazda, mert a 44. percben Kabát Péter is kiállni kényszerült második sárgája miatt.

A második félidőben folytatódott az eseménydús, izgalmas játék, s Nemanja Nikolics beállásával még veszélyesebbé vált a Videoton. A hazai szurkolók hatalmas ünneplésben törtek ki, amikor megtudták, hogy az újpesti tornász, Berki Krisztián lólengésben aranyérmet nyert a londoni olimpián. Aztán megszületett a meccs egyetlen gólja: a 66. percben Nemanja Nikolics iramodott meg a jobb szélen, középre adását Torghelle juttatta csukafejessel Balajcza kapujába. Iványi játékvezető úgy dobálta a lapokat, mintha egy pókerparti kellős közepén lenne: a 82. percben Szolnoki Rolandnak kellett elhagynia a pályát második sárgája miatt. Közben az újpestiek változatlan iramban rohamoztak, de nem jártak sikerrel, mert a látogatók foggal-körömmel őrizték előnyüket.

– Az eleje úgy indult, hogy negyedóra elteltével azon gondolkodtam, mit fogok mondani erről a meccsről?! A csapatok, illetve a játékosok előtt azonban le a kalappal, hogy ezt a klímát ki tudták küszöbölni, hiszen a játékon végül szint egyáltalán nem látszott, milyen meleg volt. Pedig a hideg szobán kívül másra ilyenkor nem vágyik az ember, pláne nem arra, hogy szaladgáljon a tűző napon – vélekedett a Rangadó.hu szakértője, Herédi Attila, a Lombard Pápa másodedzője. – A játékvezető ítéletei megkérdőjelezhetetlenek voltak, egy kivétellel. Az egy kivétel pedig a tizenegyes. Szerencséje volt, hogy nem ment be! Ilyet nem illik befújni! A huszonnyolcadik tévés lassításból kiderült, hogy egy kicsit hozzáértek Torghelle lábához, aki még tette egy lépést, mert előrebukva elesett. Ez egy kacagtató büntető volt, de szintén a bíró felelőssége, hogy Balajcza kilépett a gólvonalról a lövés előtt, tehát meg kellett volna ismételtetnie. Befújt egy jogtalan tizenegyest, de a sárga lapok és a kiállítások mind jogosak voltak, sőt nálam Torghelle sem lett volna pályán! Sok olyan szabálytalansága volt, amely megért volna egy sárgát.

Herédi Attila röviden úgy foglalta össze a meccs tanulságait, hogy szerencsés az a csapat és az az edző, akinek olyan játékosai ülnek a kispadon, mint Nemanja Nikolics.

– Az döntött ezúttal a Videoton javára, hogy jobb játékosai vannak. Az Újpest sokat tett azért, hogy egyenlítsen, de egyelőre egyénileg és csapatszinten sem olyan jó, mint mai ellenfele – szögezte le az Újpest korábbi kiváló játékosa és edzője. – Egy kicsivel jobb koncentrációval és kivitelezéssel legalább ikszre lehetett volna hozni ezt a meccset. Kabát Péter felelőssége duplán felvetődik, hiszen tudjuk, mit jelentett volna, ha a fehérváriaknak emberhátrányban kell játszaniuk a teljes második félidőt, ebben a klímában. Egy pluszember ilyenkor rengeteget számít, nem is értem, hogy lehet ilyen butaságot elkövetni. Kiállíttatta magát, amikor emberelőnyben voltak, pedig ha a szünetben rendezik soraikat, s a második felvonásban alaposan megfuttatták volna a Videoton játékosait, akkor elég komoly előnyben lehettek volna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik