NB I

Visszatekintő a hetedik fordulóra

Két hónapon és hét körön van túl az OTP Bank Liga mezőnye.

Kapcsolódó cikkek

Van két hibátlan együttes, az utolsó négy helyen pedig egykori bajnokcsapatok szerénykednek…

Gólok

Végre! – mondhatjuk, azaz kiszakadt az a bizonyos gólzsák, és csúcsot döntött a hetedik forduló. Eddig az első forduló 26 gólja vezette a táblázatot, most azonban 32-szer zördültek meg a hálók, ami átlagban négy gólt jelentett. Az egy meccsre jutó gólok száma is megdőlt: a Debrecen–Vasas (5-2) a második helyre került a Kaposvár–Paks (4-4) mögé. Természetesen a gólátlag is javult: a hét forduló 56 meccse alatt 2,84-es gólátlagról számolhatunk be. A forduló leggólerősebb csapata címet megosztva a Kaposvár és a Paks kapja. A Videoton és a Ferencváros nem tudott gólt rúgni. Lőtt gólok tekintetében továbbra a DVSC és a Honvéd áll az élen tizenhattal, majd jön a Győr és a Kecskemét 13-13 góllal. A legjobb gólarány a debrecenieké (+11), az ETO a második (+10). A kapott góloknál a ZTE elhúzott a többiektől (-19), és messze a zalaiaké a legrosszabb gólarány is: -15.
https://www.youtube.com/watch?v=flgkrbX3s4c&
A Ferencváros és a ZTE rúgta a legkevesebb gólt, négyet-négyet. A DVSC-TEVA és a Győr kapta a legkevesebbet, ötöt-ötöt, de a Videoton is csak hatot.

Milan Perics (Kaposvár) legutóbbi duplájával már hét gólnál tart. Őt követi a hatodik tizenegyesét értékesítő Danilo Oliveira (Honvéd). Harmadik a siófok Melczer Vilmos öt góllal.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A hetedik fordulóban óriási fölényben voltak az otthonjátszók: hatszor nyertek, és két helyen született döntetlen. Összesítésben tovább nőtt a hazai pálya fölénye: 56 meccsen 30 hazai győzelem, 12 döntetlen és 14 idegenbeli siker született a hét forduló alatt. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (hatos gólátlaggal), szombaton négy összecsapáson volt 15 gól (átlagban 3,75), míg vasárnap a három meccsen tizenegy gól volt (átlagban 3,67). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Lapok

A sárga lapokban ráálltunk az utóbbi fordulókban egy 37-es átlagra (az utolsó öt körben: 39, 36, 38, 38, 37): ez 4,63 darab figyelmeztető kártyát jelent átlagosan és találkozónkként. Három piros lap született: egy-egy kispesti, fehérvári és zalaegerszegi mehetett előbb zuhanyozni. Nyolc lapot láttak a Bozsik-stadionban: 4-2 elosztású volt a sárga lapok száma, 1-1 a pirosaké. A legsportszerűbb meccs a Diósgyőr–Siófok és a Debrecen–Újpest volt három-három sárga lappal. A Pécs és a Honvéd 21 sárga lappal áll az élen, 20 van a Pápa neve mellett. A pirosaknál hárommal a DVTK és a Szombathely vezet. A Debrecen a legsportszerűbb nyolc sárga lappal, de a Győrnek és a Siófoknak is csak 9-9 van. Öt csapatból még nem volt kiállítás: Pécs, Siófok, FTC, Győr, Kecskemét.

Érdekességek, szériák

Zsinórban hetedik meccsén győzött a Debrecen és a Győr. Ellenpólus a Ferencváros: öt legutóbbi meccsét elvesztette. A Honvéd hetedik meccsén a hetedik büntetőjét rúgta (hatból hat Danilo mérlege, Hajdú Norbert egyet kihagyott), de a Siófok sem szégyenkezhet: két meccs alatt négy tizenegyest kaptak, Melczer mindet berúgta. A Diósgyőr és a Győr nem rúgott még büntetőt, sőt a Pápa sem, de ellenük sem ítéltek.

Az Újpestnek legalább már a góllövés megy: sorozatban harmadik meccsén talált a kapuba, de a győzelem még mindig várat magára. Két csapat továbbra is veretlen, sőt százszázalékos: Győr és DVSC. Rajtuk kívül még a Honvéd nem játszott döntetlent. Először győzött a Vasas, amely végre a saját sorozatát szakította meg pozitívan. A negyedik fordulóban ugyanis a két nullapontos, a Vasas és a Haladás találkozott, és mindkét együttes első pontját szerezte meg. A hatodik fordulóban a ZTE ellen idegenben játszott ikszet az angyalföldi gárda, ezzel akkor a zalaiak kaparintották meg első (és eddigi egyetlen) pontjukat. A mostani hétvégén az FTC ellen azonban már nyert a Vasas. Szerencsét hozott számukra a Puskás Ferenc Stadion, ám ebben a létesítményben ez volt az utolsó bajnoki találkozó.

Továbbra is nyeretlen az FTC, az Újpest és a ZTE. Utóbbi már biztosan nem Csank Jánossal kecmereghet ki a gödörből, sőt, már az FTC-nél is megtalálták a megoldást Détári Lajos személyében.

Olvasói sztorik