Magyar foci

A fénykorát élő Dzsudzsák, a gólkirályi címet kisajátító Nikolics és a Fehér Pelé – a 2000-es évek legjobb magyar góllövői külföldön

AFP, Getty Images
AFP, Getty Images
Nagyon belejött a gólszerzésbe idén a 19 éves Vancsa Zalán, aki már tíz gólnál jár a belga másodosztályú Lommel csapatában. A magyar futball egyik legnagyobb ígéretének tartott Vancsa eredményessége adta az ihletet, hogy elmerüljünk a statisztikákban, és megpróbáljuk összeszedni azokat a játékosokat, akik légiósként a kétezres években egy-egy első vagy másodosztályú bajnoki szezonban eljutottak legalább tíz gólig. Lesznek olyan nevek, akiket mindenki egyből rávágott volna, de olyanok is, akikről nagyon rég nem hallottunk.

Pályafutása első mesterhármasát szerezte március 2-án a 19 éves Vancsa Zalán, aki három góljával főszereplője lett a belga másodosztályban játszott Lommel-RFC Liége meccsnek (4-1).

A magyar futball egyik legnagyobb tehetségének tartott Vancsa játékjogát 2022-ben 3 millió euróért vette meg az MTK-tól a világszerte tizenkét klubot, köztük a Lommel mellett a Manchester Cityt és a spanyol bajnokság idei meglepetéscsapatát, a Gironát működtető City Football Group. A belgiumi időszak nem indult könnyen Vancsa számára, ahogy azt a Rangadónak adott interjúban elmondta, nemcsak a futballközeg volt új neki, hanem abba is bele kellett szoknia, hogy fiatalon egyedül él külföldön.

00:50-nél, 2:34-nél és 3:00-nál látható a három Vancsa-gól:

Az első kinti idényében is megvoltak a helyzetei, de ezek eleinte kimaradtak, és ez görcsössé tette, végül egészen a huszonegyedik bajnokijáig kellett várnia, hogy megszülessen az első gólja Lommel-játékosként. Azzal viszont átszakadt a gát, elmúlt a görcsösség is, és a jól sikerült nyári felkészülés után a mostani idénynek önbizalommal telve vághatott neki.

Az ősszel négy gól és három gólpassz került a neve mellé, majd 2024-ben egy fokozattal feljebb kapcsolt: az idei kilenc bajnokiján hétszer volt eredményes, és volt egy gólpassza is.

Tíz góljával ő a Lommel házi gólkirálya, négy gólra van a góllövőlistát vezető Beveren-csatártól, Goduine Koyalipoutól, a Lommel pedig öt fordulóval az alapszakasz vége előtt jó eséllyel pályázik a feljutásra, mert csak egy pont a hátránya a második Deinze mögött.

„Reálisan nézve tudom, hogy nyártól a szintlépést kell előrehelyezni a karrieremben” – mondta a jövőjével kapcsolatban, hozzátéve, hogy a szintlépésre a feljutás az egyik opció, a másik pedig az, hogy elviszi egy magasabban jegyzett klub. Utóbbira egészen jó esélye van, mivel már januárban is arról lehetett hallani, hogy élénken érdeklődik iránta a szintén a City Football Group kötelékébe tartozó Girona, valamint a holland bajnokság középmezőnyében található Sparta Rotterdam.

A nyárig viszont biztosan marad a belga másodosztály, amit itthon bizonyára sokan lefitymálnak, de Vancsa azt mondta, fizikális, darálós liga, amely technikailag azon a szinten van, mint az NB I. Vancsa felnőtt karrierjében a tíz gól óriási egyéni rekord, és ez adta az ötletet, hogy megnézzük, a kétezres években hány magyar focistának jött össze, hogy egy külföldi bajnokság első vagy másodosztályában kétszámjegyű góltermésig jusson.

Négy gólkirályi cím zsinórban

A sor élére kívánozik Nikolics Nemanja, aki a pályafutása során ötször volt gólkirály, és összehozta azt a bravúrt, hogy zsinórban négy idényben bizonyult a legjobb góllövőnek: 2014-ben és 2015-ben az NB I-ben (18, illetve 21 góllal), 2016-ban Lengyelországban (28 góllal a Legia színeiben), majd 2017-ben az MLS-ben (24 találattal a Chicago Fire játékosaként).

A gólkirályi címmel végződő szezonok mellett Nikolics még további három alkalommal jutott el legalábbi tíz gólig légiósként: a második lengyelországi idényében – amelyben csak július és december között lépett pályára a Legiában, mivel 2017 januárjában Chicagóba igazolt – 19 meccsen 12-szer volt eredményes, majd az MLS-ben töltött második (15 gól), illetve harmadik (12) évében sem tétlenkedett az ellenfelek kapuja előtt.

Nikolics ezeket a gólokat tartotta a legemlékezetesebbnek chicagói időszakából:

A MLS-t szokás itthon kutyázni, mondván, nem igazán erős bajnokság, hiába játszanak ott jelenleg olyan sztárok, mint Lionel Messi vagy Luis Suárez, ők már csak levezetnek a pályafutásuk végén. Ebben a témában nyugodtan adhatunk Nikolics véleményére, aki idehaza szerepelt az első és másodosztályban is, vagyis van összehasonlítási alapja, és ő azt mondja: az MLS a topbajnokságok alatti szint.

Nem Nikolics volt az egyetlen magyar, aki megbízhatóan szállította a gólokat a tengerentúli ligában, Gazdag Dániel ugyanis a 2022-es és a 2023-as alapszakaszban is a góllövőlista élmezőnyében végzett. A támadó középpályás 2021 májusában igazolt Kispestről a Philadelphia Unionba, és első tengerentúli idénye még ráment az akklimatizációra (23 meccsen 4 gól, 3 gólpassz), a másodikban viszont robbantott. 2022-ben Gazdag huszonkétszer szomorította az ellenfeleket, és ezzel az argentin Sebastián Driussival (Austin) holtversenyben második lett a góllövőlistán a német Hany Mukhtar (Nashville) mögött.

A 22 gól klubrekordnak számított a Philadelphiában, ráadásul a magyar légiós szuper formája a rájátszásban is kitartott, az elődöntőben, majd a Los Angeles FC elleni döntőben is betalált, de a hosszabbítás hosszabbításában, a 120+8. percben a pályafutása utolsó meccsét játszó Gareth Bale elintézte, hogy a bajnoki címről tizenegyesek döntsenek. Ezeket pedig a kaliforniaiak rúgták jobban, a Phillyből hárman hibáztak, köztük Gazdag is.

00:16-nál látható a Gazdag-gól a döntőben:

Tavaly kicsit visszafogottabban termelt a 23-szoros magyar válogatott Gazdag, 32 bajnokin 14 gól került a neve mellé, de a Philadelphia így is ott volt a rájátszásban, ahol a magyar légiós betalált a New England elleni párharc első meccsén is, majd csapata a következő körben, a negyeddöntőben búcsúzott a Cincinnati ellen.

Akiért az NFL egyik legnagyobb sztárja is rajong

Sallói Dániel a nyolcadik idényét kezdte a Sporting Kansas Cityben, és a támadó elmondhatja magáról, hogy nem kisebb egyéniség a rajongója, mint a város amerikaifutball-csapatával, a Chiefsszel három Super Bowlt nyerő Patrick Mahomes.

A szélsőnek eddig két olyan idénye volt a Kansasben, amikor az alapszakaszban eljutott legalább tíz bajnoki gólig: 2018 tizenegy, 2021-ben pedig tizenhat találatot jegyzett – mindkét évben ő lett csapata legeredményesebb játékosa.

Amióta Sallói a Kansasben szerepel, a csapat 2018-ban került a legközelebb ahhoz, hogy 2000 és 2013 után újra megnyerje az MLS-t: az alapszakaszban az SKC lett a Nyugati főcsoport legjobbja, de a főcsoportdöntőben 3-2-es összesítéssel alulmaradt a Portland Timbers elleni párharcban. Sallói akkor a tizenegy góljához még hármat tett hozzá a playoffban.

15 évvel ezelőtt Németh Krisztián volt a magyar futball nagy reménysége, Vancsához hasonlóan ő is az MTK-ból került külföldre, és bár Liverpoolban nem sikerült odakerülnie az első csapathoz, később megfordult Hollandiában, Görögországban, az Egyesült Arab Emírségekben, Szlovákiában, valamint az USA-ban is. A külföldi csapatai közül a Sporting Kansasben játszotta a legtöbb tétmeccset (hetvenkettőt), és a 2015-ös évben 28 mérkőzésen 10 gólt és 6 gólpasszt tett a közösbe az alapszakaszban.

Abból az idényből a legtöbben valószínűleg a Portland elleni góljára emlékeznek: Németh a félpályánál vette fel a labdát, majd három védőt megbolondítva mutatott be szenzációs szólót, és később ezt választották az Év legszebb találatának.

A Kansas akkor hatodik helyen kúszott be a rájátszásba, és az első körben a Portland volt az ellenfele, de Németh hiába szerzett gólt a hosszabbításban, a Portland a 118. percben egyenlített, majd a büntetőket jobban lőtte, és ezzel kiejtette a Kansast.

Szoboszlai Dominiknak összejött az, ami Németh Krisztiánnak nem, hiszen eljutott a Liverpool első csapatába, sőt a Ligakupa-győzelemmel folytatta a nagy sorozatát: továbbra is igaz, hogy profi pályafutása minden évében nyert legalább egy trófeát. A magyar válogatott csapatkapitányának eddig egy olyan éve volt, amikor eljutott tíz gólig: a 2017–2018-as szezonban a Salzburg fiókcsapatában, a másodosztályú Lieferingben szerepelt, és megvillantotta, mit is tud, mivel 33 bajnokin 10 góllal és 7 gólpasszal zárt. Ezzel ő lett a Liefering házi gólkirálya – 17 évesen! –, a góllövőlistán pedig a kilencedik helyen végzett, míg csapata az ötödik helyet kaparintotta meg a tízcsapatos mezőnyben.

Ha már Ausztria: Szabics Imre 18 évesen szerződött a Fraditól a Sturm Grazhoz, amelyben két időszakban összesen nyolc idényt húzott le. A gólok szempontjából az első grazi időszakának utolsó éve volt a legtermékenyebb, ekkor 27 bajnokin 11 gól került a neve mellé, és kiosztott hat gólpasszt is. Szabics a 11 góllal holtversenyben ötödik lett a góllövőlistán, úgyhogy jobb éve volt, mint a csapatának, amely csak a hatodik helyen futott be.

A Sturm abban az idényben az UEFA Kupában szerepelt, és a skót Livingstont, valamint a bolgár Levszkit is kiejtette, majd a harmadik fordulóban az olasz Lazio búcsúztatta 3-2-es összesítéssel. Szabics az UEFA Kupában hat meccsen ötször köszönt be, talán a kupagólok is hozzájárultak ahhoz, hogy 2003 nyarán elvitte a Stuttgart.

Miriuta-varázslat a Bundesligában

A celebműsorok sztárja, Kabát Péter a 2000–2001-es NB I-es idényben 24 góljával a bajnokság mesterlövésze lett, majd légiósnak állt. Két török (Göztepe, Denizlispor) és egy bolgár (Levszki) klub után 2003 nyarán kötött ki az osztrák Kärntennél, amely Kabát első évében utolsó lett az élvonalban, így kiesett. A magyar csatár hét góllal zárt a Bundesligában, majd az Erste Ligában ezt a 2004–2005-ös idényben majdnem megduplázta, 29 találkozón tizenháromszor volt eredményes, így holtversenyben a harmadik lett a góllövőlistán.

Csapata szintén harmadikként végzett, így nem jutott vissza, Kabát azonban igen, mert az első osztályú Pasching kölcsönvette, de a légiósként töltött utolsó három idényében (ebből kettőt a Paschingnál, egyet a Kärntennél húzott le) mindössze kilenc gólra futotta tőle az osztrák élvonalban.

Kabáthoz hasonlóan Waltner Róbert is volt NB I-es gólkirály, a 2007–2008-as bajnokságban 18 góllal végzett az élen a Zalaegerszeg csatára, aki egy évvel később szintén az élmezőny tagja volt, akkor 15 találattal lett a hatodik legjobb gólszerző. A 2009–2010-es idényt viszont már nem a magyar, hanem az osztrák bajnokságban kezdte, elvitte ugyanis a Mattersburg,

és Waltner új klubjában is hozta magát, 35 meccsen 14 gólt véstek be a neve mellé, ezzel ugyanúgy hatodik lett a góllövőlistán, mint csapata a tabellán.

A folytatás már nem sikerült ennyire eredményesre, a következő idényben kevesebb lehetőség jutott neki, és négy góllal zárt, majd utolsó ausztriai évében jószerivel csak perceket kapott, és 2012 nyarán visszaigazolt Magyarországra, a Kaposvár játékosa lett.

Miriuta László nagy kedvence volt a ferencvárosi szurkolóknak, 1998 nyarán mégis úgy döntött, hogy a legnagyobb hazai riválishoz, az Újpesthez igazolt. A liláknál aztán jogi vita miatt mindössze két BL-selejtezőn játszott, majd az akkor német másodosztályú Energie Cottbushoz igazolt. Ahol hatalmas szerepe volt abban, hogy a keletnémet klub története során először feljusson a Bundesligába.

De Miriuta nem állt meg itt, hanem még inkább a gázra lépett, és 11 góllal, valamint ugyanennyi gólpasszal jelentkezett az élvonalban, így a Cottbus bennmaradásának egyik kulcsfigurája volt.

A támadó középpályások rangsorában az őszi idény után az ötödik, a szezon végén a kilencedik volt a Kickernél, olyan nevek előzték meg, mint Mehmet Scholl, Michael Ballack, Sebastian Deisler, Andreas Möller vagy Tomas Rosicky. A Cottbusban abban az évben Miriuta mellett még három magyar szerepelt, Sebők Vilmos, Mátyus János, valamint a mindössze tíz tétmeccs után Izraelbe igazoló Horváth Ferenc. Miriuta, illetve Mátyus részese volt annak a történelmi meccsnek, amikor 2001. április 6-án a Cottbus – első német csapatként – tizenegy külföldivel állt fel a Wolfsburg elleni bajnokira (0-0).

Miriuta két gólja és egy gólpassza a Leverkusen elleni 3-1-es győzelemnél:

A 27-szeres válogatott középcsatár, Klausz László – a Transfermarkt adatai alapján – pályafutása során három bajnoki szezonban hozott össze kétszámjegyű góltermést, és ezek egymást követő idények voltak. Ezek közül kettő esett az általunk vizsgált időszakra: Klausz ekkor a német másodosztályú Waldhof Mannheim játékosa volt, és a 2000–2001-es bajnokságban 10, a következő idényben pedig 11 gólt ért el.

Az első évben a Vincze Ottót is foglalkoztató Mannheim csak egy ponttal maradt le a feljutásról, Klausz pedig tíz góljával a csapat legeredményesebbje volt. A következő idényben Klausz ugyan eggyel több gólt szerzett (pedig két tizenegyest is kihagyott), és ezzel ismét házi gólkirály lett, ám a Mannheim csak a 9. helyen futott be.

A Bundesliga legjobb magyar góllövője

Egy másik időszak magyar válogatott középcsatára, Szalai Ádám összesen négy Bundesliga-klubban szerepelt, és 276 mérkőzésen 54 alkalommal volt eredményes, amivel ő a német bajnokság legeredményesebb magyarja. A legjobb idénye a 2012–2013-as volt, amikor 29 meccsen 13 gólt ért el, így a 13. helyen végző Mainz – amelynek akkoriban Thomas Tuchel volt az edzője – góljainak közel egyharmadát ő szállította.

Szalai a 13 góljával Szon Hungmint (Hamburg, 12 gól), Mario Gomezt (Bayern, 11), André Schürrlét (Leverkusen, 11) és Kevin De Bruynét (Werder Bremen, 10) is megelőzte, és olyan nevek végeztek előtte, mint Marco Reus (Dortmund, 14), Mario Mandzukic (Bayern, 15), Robert Lewandowski (Dortmund, 24), valamint a gólkirályi címet besöprő Stefan Kiessling (Leverkusen, 25). Szalai legjobb meccse ebben az idényben a Hoffenheim elleni hazai bajnoki volt, amikor a Mainz az ő mesterhármasával nyert 3-0-ra, de volt egy duplája is a Greuther Fürth elleni idegenbeli 3-0 alkalmával.

Szalai mögött Huszti Szabolcs a második legjobb magyar góllövő a német élvonalban, az ötvenegyszeres válogatott középpályás 39 gólt szerzett a Hannover, illetve a Frankfurt mezében. Husztinak három kiemelkedő idénye volt a Hannoverben:

  • a 2007–2008-as, amikor Mike Hankéval holtversenyben házi gólkirály lett 10 találattal, és volt még 7 asszisztja is, így 17 kanadai pontjával a 8. helyezett csapat legeredményesebb játékosa lett,
  • a 2013–2014-es, amikor a 10. helyezett csapatból egyedül jutott el 10 gólig és volt még 9 gólpassza is, amivel ismét kisajátította magának a Hannover kanadai táblázatának első helyét,
  • valamint a 2012–2013-as, amikor 9 góllal és 11 assziszttal lett a kilencedik pozíciót megkaparintó Hannover pontkirálya, pedig csak 21 meccsen lépett pályára.

A 20 kanadai pontnál abban a szezonban csak heten termeltek többet: a gólkirály Kiessling, a hatalmas fölénnyel bajnok Bayern Arjen Robben, Franck Ribéry párosa, illetve az ezüstérmes Dortmund négy klasszisa (Lewandowski, Jakub Blaszczykowski, Reus, Mario Götze).

Egy szenzációs Huszti-gól, ami győzelmet ért (a túlzott gólöröm pedig kiállítást):

Stieber Zoltán 6 góljával nincs a magyar top10-ben a Bundesliga-légiósaink között, a német másodosztályban viszont szorgosabban termelt, ebben a ligában összesen 26 gólt jegyzett, többet, mint a német élvonalban, az NB I-ben és az MLS-ben összesen. Stieber karrierjének leggólgazdagabb külföldi idénye a 2010–2011-es volt, amikor az Alemannia Aachen mezében 34 bajnokin 10 gólt szerzett, és volt e mellett 17 gólpassza is. Utóbbi mutatóban verte az egész mezőnyt, és 27 pontjával a kanadai táblázaton a második helyen végzett, csak a cottbusi Nils Petersen előzte meg (25 gól+7 gólpassz).

A Kickernél 3,03-as átlagával (a lapnál az 1-es osztályzat világklasszis teljesítményt jelöl, a 6-os botrányos játékot) a magyar focista holtversenyben a 12. legjobb játékos lett az idényben, de volt egy honfitársa, aki még őt is megelőzte, az 1860 Münchenben védő Király Gábor 2,88-as átlaggal az ötödik lett.

Amikor Dzsudzsák miatt mindenki PSV-meccseket nézett itthon

Dzsudzsák Balázs úgy lett idehaza az egyik legmegosztóbb focista, amikor a PSV Eindhovenből a korábban szinte sosem hallott Anzsi Mahacskalához igazolt, hogy előtte a holland klubban nyújtott játéka miatt mindenki fej fölött tapsolt az országban. Ennyi év elteltével felesleges azon polemizálni, hova futhatott volna ki a szélső pályafutása, ha nem Dagensztánba igazol, hanem egy topligába, viszont azt el kell ismerni,

hogy Dzsudzsák szédületes számokat produkált a PSV-ben.

A 2008–2009-es volt az első teljes idénye Dzsudzsáknak a PSV-nél, és bár az eindhoveniek lemaradtak a dobogóról, a magyar játékost nem érhette kritika, 11 góljával második volt a házi rangsorban Ibrahim Afellay (13) mögött, és kiosztott 9 gólpasszt is. A következő szezonban a PSV egy helyezést javított, így bronzérmesként zárt, Dzsudzsák pedig 14 góljával besöpörte a házi gólkirályi címet, és a gólpasszokkal sem spórolt, ezúttal tizenötnél állt meg a számláló.

Utolsó hollandiai idényében megint ő lett csapata legeredményesebbje, saját rekordját tovább javítva tizenhatszor volt eredményes (ezzel holtversenyben negyedik lett a bajnokság góllövőlistáján), és szokása szerint gólpasszokban is kiemelkedően teljesített (13), de a PSV így is csak a harmadik helyre ért oda az Ajax és a Twente mögött.

Bár a magyar válogatottsági rekorder – aki 44 góljával az Eredivisie második legjobb magyar góllövője a Feyenoord-drukkerek nagy kedvence, Kiprich József mögött – később megfordult két orosz, egy török, valamint három egyesült arab emírségekbeli csapatnál is, tízgólos idénye már nem volt légiósként.

Priskin Tamásért 2006 nyarán 1,5 millió eurót fizetett a Premier League-ben szereplő Watford a Győrnek. A magyar csatár élete első PL-idényét két góllal zárta, csapata azonban az utolsó helyen végzett, így kipottyant az élvonalból. Második angliai idényét Priskin megosztotta a Preston North End és a Watford között, a két klubban 19 meccsen összesen három gólig jutott, de aztán a 2008–2009-es szezonban nagyon belehúzott, 12 találattal házi gólkirálya lett a 13. helyen záró Watfordnak, és volt még 8 gólpassza is.

Ő maga ezt titulálta élete szezonjának, és sokat kellett várnia, mire légiósként ismét eljutott tíz gólig, legközelebb a 2015–2016-os idényben sikerült neki, amikor a pozsonyi Slovan játékosa volt. A Slovan akkor ezüstérmes lett a Trencin mögött, Priskin pedig 26 meccsen jegyzett 12 góllal a negyedik helyet foglalta el a góllövőlistán. A következő idényben a Slovan ismét kénytelen volt beérni a második hellyel, mivel ezúttal a Zilina előzte meg, Priskin tíz góljával pedig a hatodik helyre volt jó a mesterlövészek között.

Fehér Pelé az angol másodosztályban

Priskin hat klubban (Preston, Watford, Ipswich, QPR, Swansea, Derby) 23 gólt ért el az angol másodosztályban, így ő a Championship második leggólerősebb magyar focistája Buzsáky Ákos (29) mögött. A pengés, kiváló rúgótechnikájú középpályás 2005 januárja és 2007 októbere között a Plymouth játékosaként már megszokhatta a Championship légkörét, és váratlan húzásnak tűnt, amikor a 2007–2008-as idény közben kölcsönben a kiesés ellen küzdő Queens Park Rangershöz szerződött.

A váltás azonban bejött Buzsákynak, első tíz QPR-meccsén ötször volt eredményes, végül tíz góljával házi gólkirály lett, és hat asszisztra is futotta a gólok mellett, így komoly szerepe volt abban, hogy a csapata 14. lett, vagyis gond nélkül bent maradt. A QPR-szurkolók a brazil Zico becenevét, a Fehér Pelét ragasztották Buzsákyra, aki a 2009–2010-es idényben is tett érte, hogy rászolgáljon a szurkolók szeretetére, mivel szállított 10 gólt, ezzel a 13. helyezett londoniak második legjobb góllövője lett Jay Simpson (12) mögött.

A tragikusan fiatalon, mindössze 24 évesen elhunyt Fehér Miklós 19 évesen került a Győrből Portugáliába, ahol a mai napig tisztelet övezi, és ápolják az emlékét. A csatár a portugál futball óriásai közül a Portóban és a Benficában is megfordult, de a legjobb idényét a Bragánál produkálta, amikor a 2000–2001-es bajnokságban 26 meccsen tizennégyszer talált be, ezzel a negyedik helyen végző csapat góltermésének nagyjából a negyedét ő produkálta, és a góllövőlistán csak öten előzték meg.

67 találkozón elért 24 góljával a mai napig Fehér Miklós a portugál bajnokság legeredményesebb magyar játékosa.

Két Fehér-gól (3:34-nél és 5:12-nél látható) a Braga-Sporting (3-2) meccsen:

„Mindenki tudja már, hogy Eppel a gólkirály” – harsogta a kispesti tábor a bajnoki címmel végződő 2016–2017-es idényben, amelyben ezek után ki más lehetett volna az NB I legeredményesebb játékosa, mint a Honvéd csatára?!

Az Eppel Márton, Davide Lanzafame páros nagyon jól működött a kispestieknél, az aranyévben 27, a következőben 32 gólt jegyeztek ketten együtt, és testvériesen megosztoztak a gólkirályi címeken. 2018 nyarán aztán a kazah Kajrat Almati lecsapott Eppelre, aki az első kinti évében a bajnokságban csak háromszor talált be, az Európa Liga-selejtezőben viszont hatszor, ebből négyszer az andorrai UE Engordany elleni visszavágón (7-1).

A második kazah idényében aztán a kispesti formáját idézte a nyolcszoros válogatott csatár, 28 bajnokin 16-szor szomorította a kapusokat, ezzel harmadik lett a góllövőlistán, csapata pedig úgy zárt másodikként, hogy egy ponttal maradt el a bajnok Asztanától.

A Kajrattól 2020 januárjában vitte el a Cercle Brugge, de a belga kaland mindössze fél évig tartott, azóta Eppel megfordult Kispesten és Diósgyőrben, majd újra légiósnak állt, jelenleg a lengyel Warta Poznanban focizik.

Ha már Eppelnél megemlítettük a Honvédot: Holman Dávid jelenleg az NB II-ben vergődő kispestiek játékosa, de korábban szerepelt a lengyel és a szlovák bajnokságban is. A Lech Poznan-drukkerek valószínűleg nem fogják évtizedek múltán is áhítattal kiejteni a nevét, mivel csak két kupagólra futotta tőle az ott töltött két idénye alatt (igaz, mindössze tizenegy meccs jutott neki), Pozsonyban viszont kellemesebb nyomot hagyott a Slovan-fanatikusokban.

Holman hat idény töltött a Slovanban, és bár az utolsó két szezonban súlyos sérülései miatt alig játszott, előtte azért megkapta a lehetőséget, és többnyire tudott is élni vele. A leggólerősebb idénye a 2020–2021-es volt, amikor az alapszakaszban 17 meccsen 8 gólt szerzett, majd a rájátszásban még további kettőt tett hozzá, ezzel a 14 találatig jutó brazil Rafael Ratao mögött ő volt a bajnokságot megnyerő Slovan második legeredményesebbje.

Bár a DAC a Slovantól hat ponttal lemaradva második lett a Fortuna Liga 2020–2021-es kiírásában, ez legkevésbé Kalmár Zsolton múlt. Illetve szerencsésebb, ha úgy fogalmazunk: talán minden máshogy alakult volna, ha Kalmár nem szenved súlyos térdsérülést az Andorra elleni vb-selejtezőn. A magyar válogatott középpályás fantasztikusan teljesített az alapszakaszban, 21 meccsen 12 gólt vágott, ezzel a második volt a góllövőlistán Filip Balaj (Zlaté Moravce, 13 találat) mögött.

A dunaszerdahelyiek tízpontos hátrányt szedtek össze a Slovannal szemben, úgyhogy hatalmas szükségük lett volna Kalmár gólerős játékára és okos passzaira, de ő csak a rájátszás első két körében volt bevethető (a Zlaté Moravce ellen eredményes volt, így 13 gól az egyéni rekordja egy idényen belül), majd jött a súlyos térdsérülés, ami miatt ki kellett hagynia a 2021-es, részben hazai rendezésű Eb-t is. Ahogyan egy másik sérülés miatt az idei Eb-n sem játszhat majd, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy kevés pechesebb magyar futballista van Kalmárnál.

A dunaszerdahelyi szurkolók Kalmár mellett Vida Kristophernek is tapsolhattak, főleg a 2018–2019-es idényben, amikor a korábban Hollandiában légióskodó szélső volt a DAC legjobb góllövője. Vida az alapszakaszban 21 meccsen 8 gólig jutott, majd a rájátszásban még háromszor volt eredményes, és 11 találatával ötödik lett a góllövőlistán. A DAC az alapszakaszt harmadikként zárta, majd a rájátszásban simán behúzta az ezüstérmet, igaz, a bajnok Slovantól 17 pontos távolságban volt.

Ahogy ez ebből a terjedelmes szövegtengerből is kiderül, nem sok magyar légiós mondhatta el magáról a kétezres években, hogy gólkirály tudott lenni egy külföldi bajnokságban.

Futács Márkó igen, a horvát Hajduk Split játékosaként ugyanis 18 gólig meg sem állt a 2016–2017-es idényben.

A 18 gól egyharmadát az utolsó két körben szerezte: az Inter Zapresic ellen 6-0 alkalmával ugyanis négyszer állította megoldhatatlan feladat elé a kapust, majd a záró fordulóban duplázott a Slaven Belupo ellen.

Futács a gólkirályi cím mellé egy bronzérmet is begyűjtött, az aranyérmet meglepetésre a Dinamo Zagrebet két ponttal lepipáló Rijeka szerezte meg. A 34 éves középcsatár utolsó külföldi klubja a szlovén Olimpija Ljubljana volt (2021-2022: öt bajnokin egy gól), majd az MTK-val az NB I-ben és az NB II-ben szerepelt, 2023 szeptemberében azonban szerződést bontott a klubbal, és jelenleg nincs csapata.

Sztipánovics Barnabás három idény (1994–1997) alatt mindössze öt gólt szerzett a Zalaegerszeg mezében az NB I-ben, légiósként viszont nagyon ment neki, a Rijekában például tizennégy gólt hintett az 1998–1999-es horvát bajnokságban, amivel holtversenyben a második lett a góllövőlistán, csapata pedig egy ponttal maradt le a bajnoki címről, amely végül a Dinamo Zagrebé lett.

Sztipánovics-gól a Hajduk-Rijeka (1-3) meccsen 8:54-nél:

Mivel csak a kétezres éveket vizsgáljuk, így ez a rijekai remeklés kiesik, de Sztipánovics a szlovén Maribornál is érezte a kaput, ezt bizonyította 11 gólja a 2001–2002-es szezonban. A Maribor akkor hatpontos előnnyel lett bajnok a Primorje előtt, és a csapat 64 góljából negyvenet szállított a Sztipánovics (11), Damir Pekic (14), Samir Duro (15) triumvirátus. Egy évvel korábban a Maribor úgy lett bajnok, hogy az idény második felében becsatlakozó Sztipánovics öt góljából a legfontosabbat az utolsó fordulóra tartogatta, amikor csapata bajnoki döntőnek beillő meccset játszott az Olimpija Ljubljanával.

A magyar csatár a 70. percben szerzett vezetést, és az Olimpija hiába egyenlített, a döntetlennel megmaradt a Maribor kétpontos előnye, ez pedig a csapat történetének ötödik elsőségét eredményezte.

A bajnoki címet érő gól:

A közel kétméteres Kovács Péter Újpesten lett élvonalbeli játékos, de a magyar szurkolók akkor ismerték meg a nevét, amikor északi csapataiban elkezdte bőszen rugdosni a gólokat. Kovács a 90-es évek végén Finnországban próbált szerencsét, kezdésnek egyből össze is hozott egy 10 gólos idényt a Lahtiban, amely nagy harcok árán maradt csak bent az élvonalban. Kovács végül összesen négy idényt húzott le a finneknél (a Hakával volt bajnok és kupagyőztes is), majd Norvégiába igazolt, első itteni csapata a Tromsö volt, amely a magyar csatár érkezése idején még másodosztályú volt, de a feljutáshoz ő is hozzátette a magáét, mert 14 meccsen 14 gólt ért el.

A Tromsövel az első élvonalbeli éve is jól sikerült, 24 meccsen nyolcszor talált be, de a következő kimagasló évében már ismét a másodosztályban focizott – immár a Strömsgodset játékosaként. Csapata ötpontos előnnyel végzett az élen a másodosztályban, Kovács pedig 18 találkozón jegyzett 12 góljával a Strömsgodset második legeredményesebbje volt a gólkirályi címet 19 találattal elnyerő Mattias Andersson mögött. 2008 januárjában Kovács ismét csapatot váltott (elmondása szerint a Strömsgodset új edzője nem számolt vele), az akkor a második vonalban szereplő Odd Grenland csapott le rá, és ezzel az átigazolással mindfél fél jól járt:

a skieni csapat feljutott, Kovács pedig 29 meccsen szerzett 23 góljával (amiből tizenhatot fejelt!) egyéni csúcsot ért el, nem mellesleg a gólkirályi címet is besöpörte.

Az Odd Grenland lendülete az élvonalban sem tört meg, újoncként a negyedik helyig vitte, Kovács pedig kishíján az első osztályban is gólkirály lett, 16 találatánál csak Rade Prica (Rosenborg, 17) termelt többet.

Ami késik, nem múlik: 2012-ben Kovács Péternek hívták a norvég bajnokság gólkirályát, a 14 gólos csatár ekkor már ismét a Strömsgodsetet erősítette, amely ezüstérmes lett a Molde mögött. Pályafutása utolsó kétszámjegyű góltermését 2014-ben hozta össze, 10 góljával ő lett a negyedik helyen végző Strömsgodset legjobbja.

Angol szakkifejezéssel élve tipikus target man voltam, beleillettem a 4-3-3-as rendszerbe, amelyben két gyors szélső futballozott mellettem, akik a beadásaikkal engem kerestek a kapu előtt. Ehhez kellett a jó fejjáték, meg a testi erő, Norvégiában is ilyen csatárnak könyveltek el.

Érdekes, hogy szereztem több mint kétszáz gólt a pályafutásom alatt, de ezeknek csak nagyjából a negyven százaléka születhetett fejesből, tehát azért lábbal sem csak botladoztam a labdában” –nyilatkozta Kovács, aki Lothar Matthäus kapitánysága alatt tízszer szerepelt a magyar válogatottban, és egyetlen gólját Máltának lőtte.

Izrael egy időben közkedvelt célpontja volt a légiósnak álló magyar focistáknak, Sallói Istvánt, Pisont Istvánt és Sándor Tamást is sztárként kezelték a szurkolók odakint. A Transfermarkt statisztikái alapján ők hárman foglalják el a dobogós helyeket az izraeli bajnokságban szerzett gólok alapján, de Sándor Tamástól csak egy góllal maradt le Nyilas Elek, aki három klubban (Maccabi Tel-Aviv, Ironi Asdod, Nazaret) is megfordult.

A legjobb éve a 2000–2001-es volt, amikor az Asdodban 10 góllal házi gólkirály lett, és komoly szerepe volt abban, hogy csapata nem pottyant ki az élvonalból. Fura élmény lehetett számára a bennmaradásért kaparni azok után, hogy pár évvel korábban még az Ajax, a Real Madrid és a Grasshoppers ellen játszott a Fradival a BL-csoportkörben (a hollandok, valamint a svájciak ellen be is talált büntetőből).

A cikk napokig tartó kutatómunka után született meg, de ha valakit kihagytunk, nyugodtan írják meg!

Olvasói sztorik