Magyar foci

A Fradinál talán csak az EKL-ellenfele van rosszabb lelkiállapotban

Brian Lawless/PA Images via Getty Images
Brian Lawless/PA Images via Getty Images
A Ferencváros labdarúgócsapata egész Európát sokkolta azzal, hogy hazai pályán 3-0-ra kikapott a félamatőr KÍ Klaksvíktól. A magyar bajnok így a Konferencia Liga-selejtezőben folytatja, és azzal a Shamrock Roversszel kell megmérkőznie, amelyet az Európa Ligától ütött el 2022-ben. Azóta bajnoki címet szereztek az írek, de a jelenlegi idényben nagy hullámvölgybe kerültek. A két zöld-fehér együttes közül csak az egyik tudja megmenteni a nyarát.

Jaj, már megint ez?!

– gondolhatták az ír Shamrock Rovers szurkolói, amikor kiderült, hogy a Ferencvárossal mérkőzik meg csapatuk.

A 2022-2023-as szezonban ugyanis ezt az együttest győzte le 4-1-es összesítéssel a magyar bajnok azért, hogy az Európa Liga csoportkörébe kerüljön. Azon az augusztusi párharcon még Sztanyiszlav Csercseszov ült a kispadon, és a csapat teljesen más képet festett: a kazah Tobolnak ötöt lőtt a Groupama Arénában a Fradi, a Slovan Bratislavának pedig négyet Pozsonyban. Akadtak ugyan gyengébb mérkőzései is a Ferencvárosnak, mint az idény első tétmeccséül szolgáló kazahsztáni 0-0, de összességében magabiztosságot árasztott magából. A Bajnokok Ligájában nem sikerült a csoportkörbe kerülés a Qarabag miatt, de a Shamrocknak így is négy gólt rúgott már az első mérkőzésen a Fradi, így a visszavágón az 1-0-s vereség is belefért.

Az idei selejtezőkre azonban teljesen más Ferencváros érkezett. A nagy Európa Liga-menetelés közben a MOL Magyar Kupából egy harmadosztályú csapat, az Iváncsa ejtette ki, az NB I-ben pedig tavasszal borzasztó játékkal és gyenge eredménnyel rukkolt elő az FTC:

  • márciusban nem nyert meccset és kiesett az EL-ből,
  • áprilisban a szinte semmiből berobbanó Lisztes Krisztián hozott színt és időnként kulcsfontosságú gólokat a csapatba, de zsinórban négy nyert meccset követően három mérkőzést veszített a Fradi.

Kijelenthető, hogy ha ősszel nem szed össze 14 pont előnyt a Ferencváros, akkor a bajnoki címről is lecsúszott volna. Ennek ellenére Csercseszov új szerződést kapott, a nyáron nyolc labdarúgó érkezett, ám a félamatőr KÍ Klaksvík ellen két találkozó alatt mégsem sikerült megújulni, sem gólt lőni.

Szajki Bálint / 24.hu A Fradi tavaszi húzóembere sem tudott már segíteni a Klaksvík ellen.

A magyar bajnok számára azonban jó hír, hogy a Shamrock Rovers is rossz passzban van. Az ír bajnokság tavasztól őszig tart, ezért az idei selejtezőkön még a 2022-ben szerzett bajnoki címe miatt vehet részt. A tavaly hét döntetlen és öt vereség mellett 24-szer meccset nyerő együttes az idei szezonban már nyolc döntetlent és négy vereséget összeszedett az ír élvonalban.

Legutóbbi öt tétmeccséből négyet elveszített a Rovers, ráadásul egyetlen pontját is csak egy 0-0-val érte el. Ez alatt az idő alatt egyetlen gólt lőtt, tizenegyesből.

Azzal tehát nem lehet vádolni az íreket, hogy szétvetné őket az önbizalom, az izlandi Breidablik ellen ráadásul úgy estek ki a BL-selejtezőkből, hogy mindkét meccset elbukták.

Stephen Bradley vezetőedző júniusban már azt mérlegelte, felmondjon-e, a szurkolók is a távozását követelték. A drukkerek különösen nehezményezték az előző idényben mutatott eredménytelen játékot, a Konferencia Liga csoportkörében két pont jött össze, idegenben pedig egyetlen gólt sem lőtt a Rovers.

Brian Lawless/PA Images via Getty Images A piros lapokkal már az előző szezonban is meggyűlt a baja a Roversnek.

Visszatérve a jelenlegi szezonra, két kulcsjátékos, Neil Farrugia és Jack Byrne is kiesett a jobb oldalról sérülések miatt. A legfrissebb értesülések szerint nemcsak a BL-selejtezőkről maradnak le, hanem a Fradi ellen sem számíthat rájuk Bradley. Egy izlandi csapat ellen minden nehézség ellenére is reménykedtek az írek a továbbjutásban, de a 3-1-es összesítés abszolút csalódást keltett.

Arra számítottak, hogy a Klaksvíkkal találkoznak, de ehelyett a feröeriek egy fantasztikus 3-0-s győzelemmel a Konferencia Ligába küldték a Ferencvárost, amely a legmagasabban jegyzett lehetséges ellenfél a mezőnyben, miután az Európa Ligában egyenes kieséses szakaszba jutott

– írta tárgyilagosan az Independent ír kiadása.

A legutóbb az Ír Kupából kieső együttes vezetőedzője, Bradley sem volt felvillanyozva, amiért ismét a Fradi ellen kell játszani. Ugyanakkor azt is elmondta a Sunnak, hogy a sportban bármikor ott a meglepetés lehetősége.

„Mindannyian arra számítottunk, hogy Feröer-szigetekre utazunk. Tudjuk, hogy a Ferencváros top szint, de odamegyünk és megteszünk minden tőlünk telhetőt a továbbjutásért. Láttam a KÍ elleni meccsüket, könnyen elkerülhető gólokat kaptak, olyanokat, amelyeket nem lett volna szabad bekapniuk, de ez is mutatja, ezen a szinten minden megtörténhet. Ismerjük őket, a stadiont, a körülményeket, ez előnyünkre válhat, mert tudjuk, mire számíthatunk.”

A párharc talán egyetlen valódi kérdőjele Máté Csaba lehet, aki ideiglenesen átvette az irányítást a Ferencváros élén. A zöld-fehérek hűséges edzője már 2012 óta a klubnál van és Ricardo Moniz elküldése után két találkozón vezette csak a csapatot. Ez a két mérkőzés még egy teljesen más Fradi meccse volt, az Újpest ellen 1-0-ra kikapott a Magyar Kupában, majd 3-2-re legyőzte a Fehérvárt az utolsó őszi bajnokin.

A mostani csapat kerete viszont merőben más minőséget képvisel és jó kérdés, vajon mit talál ki Máté egy olyan párharchoz, ahol érvényesítenie kellene a játékoskeret dominanciáját.

„A vereség okozta sokkból kellett kirángatni valahogyan a játékosokat. A szakmai résszel is kellett foglalkozni, de napról napra jöttünk ki a gödörből. A hétvégéig érezni lehetett, hogy a játékosok feszültek, váratlanul érte őket a vereség, a kiesés. Kezdünk beállni a helyes irányba, láttam biztató jeleket. Pozitívan tekintek a Shamrock Rovers elleni találkozó elé, bízom benne, a szurkolók is beállnak a csapat mögé” – mondta a megbízott vezetőedző a párharcról a Nemzeti Sportnak.

Az tehát egyértelmű, hogy mindkét együttes rendkívül mélyen van lélektanilag: ír oldalon Bradley az állásáért küzd, míg a magyar bajnok mindenképp Európában akar szerepelni, Máté Csaba pedig nem felejtette el a leckét, amit a KÍ adott szerénységből a Fradinak.

Az íreké összeszokott együttes, napról napra, hétről-hétre fejlődött, éppen ezért még véletlenül sem szabad azt hinnünk, hogy ezúttal is simán, négy nullára nyerhetünk. Biztos vagyok benne, a riválisunknál is tanultak az akkori hibákból. Kellő tisztelettel, alázattal kell a mérkőzéshez állnunk, különösen a Klaksvík elleni múlt heti fiaskó óta. Jó lenne győzni, de a múlt szerdán mélyre löktük vissza magunkat, innen kell most talpra állni. Elképzelhető, hogy némileg döcögősebb lesz az út.

Az első mérkőzésre idén is Budapesten kerül sor, július 27-én (kezdés 19.00), míg a visszavágót egy héttel később rendezik Dublinban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik