Élő Magyar foci

Félgőzzel is átgázolt ellenfelén a Fradi az Európa Liga-selejtezőn

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Ferencváros csütörtökön kényelmesen focizva verte 4-0-ra az ír Shamrock Roverst az Európa Liga play-offjában.

A Fradi terve egyértelműen az lehetett, hogy minél előbb megszerezze a vezetést, majd szép kényelmesen lehozza az első játékrészt. Ebből alakult ki egy meglehetősen álmos, lassú, kevés helyzetet hozó félidő. Egy-egy fellángoláson kívül nem sok említésre méltó eseményt láttunk a pályán, két ilyen villanásból viszont Mmaee két kapufát lőtt, a Fradi pedig két gólt. Elsőként Auzqui érkezett remekül egy Knoesterről lecsorgó labdára, ezzel vezetett az FTC.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ezután visszavett a tempóból a Ferencváros, míg a vendégek nem tudtak helyzetet kialakítani, hiába volt náluk a labda. Ebből vezethette kontráit a Fradi és egy mutatós támadás végén Mmaee középre gurítását néhány lépésről a kapuba passzolta Traoré.

Adrián Zoltán / 24.hu

Térfélcsere után azonnal ajándékba kapott egy gólt a Fradi, mivel Tokmac közeli lövését ugyan kivédte Mannus, de a kipattanót Gannon érthetetlen módon egyszerűen odapasszolta Traoréhoz, aki pedig köszönte szépen, a kapuba passzolt. Ryan Mmaee-nak volt több komoly lehetősége, de vagy nem találta el a kaput, vagy Mannus védett. A hajrára így is maradt egy gól, két csere hozta össze: Mercier ívelt egy szögletet a tizenhatos túlsó csücskére, Civic pedig kapásból lőtte ki a hosszú alsót.

A Ferencváros ezzel félgőzzel is simán letarolta ellenfelét és tulajdonképpen elintézte, hogy az Európa Liga csoportkörébe jusson.

Európa Liga, play-off, első mérkőzés

Ferencváros-Shamrock Rovers (ír) 4-0 (2-0)
Budapest, Groupama Aréna
v.: Glenn Nyberg  (svéd)

Ferencváros: Dibusz – Wingo, Botka, Knoester, Pászka (Civic – 84.) – Besic (Vécsei – 70), Laidouni, Tokmac – Auzqui (Marquinhos – 63.), R. Mmaee (Boli – 63.), Traoré (Mercier – 84.)

Shamrock Rovers: Mannus – Hoare, Cleary, Grace – Gannon (Farrugia – 60.), Watts (Ferizaj – 70.), O’Neill, Kavanagh (Byrne – 60.), Lyons – Gaffney (Towell – 60.), Greene (Tetteh – 79.)

Gólszerző: Auzqui (13.), Traoré (35., 48.), Civic (93.)

Sárga lap: Auzqui (27.), Knoester (46.) ill. Hoare (13.), Farrugia (72.)

Meg sem erőltette magát a Fradi, így is simán verte ellenfelét az Európa Liga-selejtezőn

A Fradi terve egyértelműen az lehetett, hogy minél előbb megszerezze a vezetést, majd szép kényelmesen lehozza az első játékrészt. Ebből alakult ki egy meglehetősen álmos, lassú, kevés helyzetet hozó félidő. Egy-egy fellángoláson kívül nem sok említésre méltó eseményt láttunk a pályán, két ilyen villanásból viszont Mmaee két kapufát lőtt, a Fradi pedig két gólt.

Térfélcsere után azonnal ajándékba kapott egy gólt a Fradi, mivel Tokmac közeli lövését ugyan kivédte Mannus, de a kipattanót Gannon érthetetlen módon egyszerűen odapasszolta Traoréhoz, aki pedig köszönte szépen, a kapuba passzolt. Ryan Mmaee-nak volt több komoly lehetősége, de vagy nem találta el a kaput, vagy Mannus védett. A hajrára így is maradt egy gól, két csere hozta össze: Mercier ívelt egy szögletet a tizenhatos túlsó csücskére, Civic pedig kapásból lőtte ki a hosszú alsót.

A negyedik találat lett a meccs legszebb gólja!

Előbb egy szép támadás végén Mannus kivédte Boli lövését, ám az ezután elvégzett szöglet átszállt mindenki felett, a tizenhatos bal sarka elől pedig a csereként beálló Eldar Civic kapásból lőtte ki a hosszú alsó sarkot. Szép mozdulat volt, a védők között átpattogó lövést alighanem későn látta meg az ír kapus. Ez már kiütés.

Mannus egészen megdicsőül a végére

Boli ritmusváltásai és agilitása nagyon nem ízlik az ír játékosoknak, most is ez okozott gondot, mert egyszercsak betört az elefántcsontparti támadó a tizenhatoson belülre, némi szerencsével nála maradt a labda és már tüzelt is. Ebben volt fantázia és erő is, de Mannus szép vetődéssel hárított. A kipattanó Traoréhoz került, de így már les volt.

Szép akció végén védett Mannus

Labdaszerzés után nagyon gyorsan végigrohant az ellenfél térfelén Franck Boli, a bal szélen érkező Marquinhos elé passzolt, de a brazil gyenge gurítását megfogta az írek kapusa.

Micsoda flipperezés volt

Laidouni szabadrúgása után keijtette a kezéből a labdát Mannus, ezután aztán ide-oda pattogott. Marquinhoshoz került a labda, ő is bekanyarította, de megint csak szerencsétlenkedés következett, végül nagy nehezen kivágták az írek és jött az ivó szünet.

Újabb cserék mindkét oldalon

Az elég gyengén futballozó Besic helyére Vécsei Bálint állt be, Wattsot pedig Ferizaj váltotta a túloldalon.

Özönlenek a cserék

Három helyen is belenyúlt Bradley a meccsbe: Gaffney, Gannon és Kavanagh helyére beállt Byrne, Farrugia és Towell. Frissített Csercseszov is, Marquinhos és Boli érkezett Auzqui és Mmaee helyére.

Eszelősen nagyot védett Mannus!

Nagyon szép támadást vezetett a Fradi, Tokmac remek kiugratása után önzetlenül két védő között Ryan Mmaee elé passzolt. A csatár megpróbálta az elvetődő kapus fölött beemelni a labdát, de Mannus valahogy még vissza tudott nyúlni a levegőben és hárított.

Te jó ég, milyen ajándékot kapott Traoré!

Nemzetközi meccsen ritkán látni ennyire pocsék megoldást. A Fradi villámgyors kontrájában rengeteg veszély volt, Tokmac, Mmaee és Trapré két védőre rohant rá, végül Tokmac lövését védte Mannus, de ezután érthetetlen módon Gannon egyszerűen Traoréhoz passzolta a labdát. Az FTC támadója köszönte szépen és a kapuba gurított. Kapitális hiba, senki sem támadta az írek védőjét.

Elindult a második félidő

Az írek nem gyors felíveléssel próbálkoztak, hanem lassan adogatták a labdát, de egy perc alatt csak a félpályáig jutottak.

Két gól, két kapufa, de dög unalom

Nagyjából ezzel lehet legjobban leírni az első 45 percet. A Ferencváros terve egyértelműen az lehetett, hogy minél előbb megszerezze a vezetést, majd szép kényelmesen lehozza az első játékrészt. Ebből alakult ki egy meglehetősen álmos, lassú, kevés helyzetet hozó félidő. Egy-egy fellángoláson kívül nem sok említésre méltó eseményt láttunk a pályán, két ilyen villanásból viszont Mmaee két kapufát lőtt, a Fradi pedig két gólt.

Egy félidő után nincs kérdés

A Fradi épp annyit focizik, amennyit muszáj, még szabadrúgásból sem volt veszélyes a Shamrock, de a hosszabbításban majdnem jött egy szépítő gól. Wingót verte meg Greene, de rosszul gurított középre. Besic luftot rúgott, ám Gaffney elől így is sikerült tisztázni. Ezzel zárult a félidő.

Ha ez bemegy, hetekig ismételgetig mindenhol!

Laidounihoz is látványos passzal került a labda, amit aztán ő is sarokkal továbbított. Traoré átlépte, így került helyzetbe Mmaee, de egy picit tétova volt, ezért Gannon oda tudott piszkálni. A lövés ezzel erejét veszítette, Mannus pedig könnyedén felvehette a labdát.

Álmos tíz perc után újabb Fradi-gól

Előbb egy kavarodást követően Ryan Mmaee találta el a jobb kapufát, majd az ezt követő akcióból a tizenhatos bal oldalán vezette végig a labdát egészen az alapvonalig, majd úgy centerezett laposan, erősen, hogy az érkező Traorénak csak bele kellett tennie a lábát. Sakk-matt, 2-0.

Behúzta a kéziféket az FTC

Amint sikerült belőni az első gólt, a Ferencváros tudatosan lelassított. Ezzel nem adta fel a gólszerzést, csupán több lehetősége adódott a Shamrock Roversnek is arra, hogy birtokolja a labdát. Egy-egy ívelésen kívül azonban nem kezdtek semmit a lehetőséggel az írek. Ami viszont egyszer-egyszer átverte a Fradi védelmét, az egy középpályán is átsurranó felpassz. Ezután viszont rendre megállt a tudománya a vendégeknek. A Ferencváros nem törte össze magát az újabb gólért, Pászka és Mmaee lövése sem tűnt veszélyesnek.

Vezet is a Ferencváros

Visszagurították Laidouninak az egyik szögletet, amit egy csel után a kifelé kocogó védők mögé tett be. Knoester egy védő szorításában nem tudta rendesen kapura tenni, de jött Auzqui és közvetlen közelről a hálóba lőtt. 1-0!

Mmaee kapufát lőtt!

Laposan, szépen próbálta felhozni a labdát a Shamrock, de belebakizott. Kétszer is csatázni kellett az úgynevezett második, vagyis lecsorgó labdáért, amely végül Ryan Mmaee elé került. A marokkói csatár tolt rajta egyet, majd a bal kapufát lőtte telibe.

Azt kaptuk, amit vártunk

A Ferencváros irányítja a mérkőzést, keresi az öt védővel felálló Shamrock pajzsán a rést. Időnként viszont felmennek magasan letámadni az írek és ez kétszer is labdavesztéshez vezetett. Egy az egy ellen szinte mindig a Fradi játékosai jönnek ki győztesként, de ilyen rövid idő alatt ez nem hozott még eredményt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik