Élő Nemzetközi foci

Húsz perc alatt lerendezte ellenfelét a gálázva továbbjutó Fradi

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI

A Ferencváros 5-1-re legyőzte az FC Tobolt és továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A kazahsztáni első mérkőzés nem sikerült túl látványosra, Zachariassen járt legközelebb a gólhoz két közeli próbálkozással, míg a túloldalon a portugál Brigido pontatlan lövéseivel veszélyeztetett. Gól azonban nem esett, így aztán a budapesti visszavágóra maradt a döntés. Egy helyen változtattak a vendégek, Zsaksziljikov helyett Szergejev kapott lehetőséget. Sztanyiszlav Csercseszov két helyen nyúlt bele a kezdőcsapatába, Botka és Vécsei helyén Wingo és Esiti került be.

Nekiesett ellenfelének a Ferencváros, Tokmac Nguen a második percben a lécre bombázott egy labdát, de nem sokkal később Adama Traoré így is vezetést szerzett egy szöglet utáni fejesből. Lendületben maradtak a hazaiak, így nem is okozott meglepetést, hogy a 17. percben már duplázott Traoré. A Fradi támadója Tokmactól kapott ragyogó kiugratását, amit higgadtan gurította a bal alsó sarokba. A harmadik gólra sem kellett sokat várni, Traoré ezúttal lekészített, Aissa Laidouni pedig mértani pontossággal, laposan lőtte ki a bal alsót.

Ezután azonnal szépített a Tobol, de hiába próbált a második félidőben nyomni a kazah bajnok, csak egy lesgólra maradt ereje a mérkőzésen. Térfélcsere után megpróbált dominálni, miközben a Ferencváros is inkább átadta a területet ellenfelének és veszélyes kotrákkal fenyegetett. Egy valódi megingás történt csak a zöld-fehérek részéről, amikor Amanovics befelé cselezett és ütemtelenül gurított a bal alsóba. A Ferencváros szerencséjére Zoran Tosics középen rástartolt a labdára és bár nem ért végül hozzá, így is megzavarta Dibusz Dénest, ezért les miatt érvénytelenítette a lengyel bíró a gólt.

Két percre rá azonban jött a mindent eldöntő gól, Henry Wingo pontatlan lövésébe Zachariassen nyúlt bele, a centerezését pedig Fortune Bassey simán a hálóba lőtte. A csereként beálló Muzsikov ráadásul három perc alatt begyűjtött két sárga lapot, így egyrészt összesen 23 percet töltött a pályán, másrészt a hajrát emberelőnyben fejezhette be a Fradi, aminek az lett az eredménye, hogy Bassey a 91. percben kialakította az 5-1-es végeredményt.

A következő fordulóban a Slovan Bratislava lesz a Ferencváros ellenfele.

Bajnokok Ligája, selejtező, 1. forduló, visszavágó

Ferencváros – FC Tobol 5-1 (3-1)
Groupama Aréna, Budapest.
jv.: Krzysztof Jakubik  (lengyel)

Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic (Knoester – 82.), Civic – Laidouni, Esiti (Loncar – 75.), Zachariassen (Mercier – 82.) – Tokmac (Auzqui – 68.), Boli (Bassey – 68.), A. Traoré.

FC Tobol: Mokin – Kairov, Malij, Tomasevics, Amanovics – Tagibergen, Jovancsics, Zsarjinbetov (Muzsikov – 68.) – Tosics (Zsaksilikov – 82.), Szergejev (Deble – 75.), Brigido (Vukadinovics – 75.).

Gól: Traoré (3., 17.), Laidouni (21.), Bassey (74., 91.) ill. Szergejev (23.)
Sárga lap: Kovacevic (56.)
Kiállítva: Muzsikov (82.)

Az első mérkőzés végeredménye: 0-0.

Magabiztos játékkal jutott tovább a Fradi

Nekiesett ellenfelének a Ferencváros, Tokmac Nguen a második percben a lécre bombázott egy labdát, de percekkel később Adama Traoré így is vezetést szerzett egy szöglet utáni fejesből. A 17. percben már duplázott is a támadó, Tokmac ragyogó kiugratását higgadtan gurította a bal alsó sarokba. A harmadik gólra sem kellett sokat várni, Traoré ezúttal lekészített, Laidouni pedig mértani pontossággal, laposan lőtte ki a bal alsót. Ezután azonnal szépített a Tobol, de hiába próbált a második félidőben nyomni a kazah bajnok, csak egy lesgólra maradt ereje. Két percre rá ráadásul jött a mindent eldöntő Bassey-gól. A csereként beálló Muzsikov ráadásul három perc alatt begyűjtött két sárga lapot, így a hajrát emberelőnyben fejezhette be a Fradi, aminek az lett az eredménye, hogy Bassey a 91. percben kialakította za 5-1-es végeredményt.

Van ötödik, Bassey is duplázni tudott

Wingo váltott ritmust, szép összjátékot mutatott be Basseyjel, de a tizenhatoson belül már nem kapta vissza a labdát. Bassey ugyanis egy testcsellel becsapta a védőjét és a jobb alsóba gurított. Szép gól volt!

Csak az a kérdés, hogy lesz-e ötödik gól

Auzqui közeli fejesér védte Mokin, Mercier tizenhatoson kívüli próbálkozása elkerülte a kaput. Türelmesen játszik az FTC, persze hova is rohanna? Egy-két megingáson kívül hibátlanul menedzselték az egész meccset, nem volt kérdés, ki jut tovább.

Eldőlt, Bassey is betalált

Foghatják a fejüket a kazahok, mert nagyon közel volt a 3-2, ehelyett mégis 4-1-re módosult az állás. Wingo lövése nem sikerült jól, de Zachariassen úgy piszkált bele, hogy azzal szinte kiugratta saját magát. A menteni igyekvő védő lábai között centerezett, Basseynek annyi dolga volt, hogy öt méterről a kapuba lőjjön. Ezzel végképp eldőlhetett a továbbjutás.

Ezt megúszta a Fradi!

Egy kicsit elbóbiskoltak most a magyar bajnok védői, Amanovics befelé cselezett és ütemtelenül gurította be a bal alsóba a labdát. Az FTC mázlija, hogy Tosics középen rástartolt a labdára és bár nem ért végül hozzá, így is megzavarta Dibuszt, így aztán les miatt érvénytelen a gól.

Jönnek a cserék

Mindkét csapatban. Milanovics a csapatkapitány helyére hozta be Muzsikovot, míg Csercseszov a támadóknál frissített két helyen, Boli és Tokmac helyére Bassey és Auzqui állt be.

Kovacevic az első sárgás

A kazah helyzetek dacára azért messze nem mondhatjuk, hogy beszorult volna saját tizenahtosa előterébe a Fradi. Épp ellenkezőleg, Zachariassen egy kaput elkerülő lövéssel és egy pontatlan Boli felé tett labdával jelezte, hogy bármikor gólt lőhet az FTC. Mégis a pálya közepén fújt le több belépőt is a lengyel bíró, Kovacevicnek még egy sárgát is kiosztott. Nem sokkal később Zsarjinbetov ollózva próbált gólt lőni, miután eltolódott a zöld-fehérek védelme, de nem találta el a kaput.

Megpróbálja megnyomni a második félidő elejét a Tobol

Samy Mmaee nagyot mentett az ötösön belül, amikor Brigido kicsit jobbr kisodródva, de hat méterről kapura tudott lőni egy labdát. Nem sokkal később Tosics szabadrúgására nem csúsztak oda a társak, pedig lett volna esélyük a gólra.

Két gól és egy gólpassz, eddig Traoré a meccs embere

Kovács Tamás / MTI Adama Traoré ferencvárosi gólszerzõ a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének 1. fordulójában játszott Ferencváros – Tobol visszavágó mérkõzésen a Groupama Arénában 2022. július 13-án.

Nagyjából azt kaptuk, amit vártunk

A Ferencváros dominál, biztosan 60% fölött birtokolja a labdát, de a 13 lövéséből hat kaput is talált, ami elég szép mutató. A Tobol azért meg-megvillan, nem mondhatni, hogy lefutott ez a meccs, ha nem koncentrál az FTC. Félidőben 3-1 a Fradinak.

20:18

Itt volt az újabb lehetőség. Bolira ívelt föl egy labdát Tokmac, de a fejpárbaj során egyik játékos sem tudott labdába érni. Így lett jó a lendületből érkező Zachariassennek, a lövését viszont hárította Mokin.

Még mindig nyom a Ferencváros

Boli indult meg a bal oldalon jó ütemben, de a centerezése nem volt pontos. Így is összeszedte Traoré a labdát, a visszagurítását Zachariassen az égbe lőtte. Egy percre rá Tokmac kapott nagy kiugratást Bolitól, de Kairov hatalmasat blokkolt, majd Tosics cselparádéja jött, de igazán nagy Tobol-helyzet nem alakult ki. Kicsit kitámadt a kazah bajnok, így jó iramú, támadó foci alakult ki a pályán, a semleges nézők is élvezhetik ezt a meccset.

Hoppá, szépített a Tobol

Tosics szólózott nagyot a tizenhatos jobb oldalán, majd tökéletesen gurított vissza Szergejevhez, aki okosan bebelsőzte a hosszú alsó sarokba. Nem ússza meg a visszavágót kapott gól nélkül a Fradi, 3-1.

Ott az újabb találat is

Boli bal alsóba tartó lövését még ki tudta védeni Mokin, de két perccel később már tehetetlen volt, amikor az ugyanoda szánt lapos lövés zavartalanul kötött ki a hálóban. A gólszerző Laidouni, a hangulat pedig lassan gálamérkőzésre kezd hasonlítani a Groupama Arénában.

Traoré duplázni tud

Tokmac némileg ütemtelenül, de nagyon szép passzsávot kihasználva ugratta ki Traorét. A Fradi csatára rendkívül higgadtan fejezte be a támadást, a kivetődő kapus mellett a hosszú alsóba lőtt. Sakk-matt, 2-0.

Tokmac újra elpuskázott egy helyzetet

Zachariassen agresszív becsúszással szerzett labdát, amit így be lehetett adni Tokmacnak. A norvég támadó azonban rúgta el, ezúttal a kaput sem találta el. Egyelőre teljesen az történik, amit a Ferencváros akar.

Olvasói sztorik