Élő Nemzetközi foci

Húsz perc alatt lerendezte ellenfelét a gálázva továbbjutó Fradi

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI

A Ferencváros 5-1-re legyőzte az FC Tobolt és továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

A kazahsztáni első mérkőzés nem sikerült túl látványosra, Zachariassen járt legközelebb a gólhoz két közeli próbálkozással, míg a túloldalon a portugál Brigido pontatlan lövéseivel veszélyeztetett. Gól azonban nem esett, így aztán a budapesti visszavágóra maradt a döntés. Egy helyen változtattak a vendégek, Zsaksziljikov helyett Szergejev kapott lehetőséget. Sztanyiszlav Csercseszov két helyen nyúlt bele a kezdőcsapatába, Botka és Vécsei helyén Wingo és Esiti került be.

Nekiesett ellenfelének a Ferencváros, Tokmac Nguen a második percben a lécre bombázott egy labdát, de nem sokkal később Adama Traoré így is vezetést szerzett egy szöglet utáni fejesből. Lendületben maradtak a hazaiak, így nem is okozott meglepetést, hogy a 17. percben már duplázott Traoré. A Fradi támadója Tokmactól kapott ragyogó kiugratását, amit higgadtan gurította a bal alsó sarokba. A harmadik gólra sem kellett sokat várni, Traoré ezúttal lekészített, Aissa Laidouni pedig mértani pontossággal, laposan lőtte ki a bal alsót.

Ezután azonnal szépített a Tobol, de hiába próbált a második félidőben nyomni a kazah bajnok, csak egy lesgólra maradt ereje a mérkőzésen. Térfélcsere után megpróbált dominálni, miközben a Ferencváros is inkább átadta a területet ellenfelének és veszélyes kotrákkal fenyegetett. Egy valódi megingás történt csak a zöld-fehérek részéről, amikor Amanovics befelé cselezett és ütemtelenül gurított a bal alsóba. A Ferencváros szerencséjére Zoran Tosics középen rástartolt a labdára és bár nem ért végül hozzá, így is megzavarta Dibusz Dénest, ezért les miatt érvénytelenítette a lengyel bíró a gólt.

Két percre rá azonban jött a mindent eldöntő gól, Henry Wingo pontatlan lövésébe Zachariassen nyúlt bele, a centerezését pedig Fortune Bassey simán a hálóba lőtte. A csereként beálló Muzsikov ráadásul három perc alatt begyűjtött két sárga lapot, így egyrészt összesen 23 percet töltött a pályán, másrészt a hajrát emberelőnyben fejezhette be a Fradi, aminek az lett az eredménye, hogy Bassey a 91. percben kialakította az 5-1-es végeredményt.

A következő fordulóban a Slovan Bratislava lesz a Ferencváros ellenfele.

Bajnokok Ligája, selejtező, 1. forduló, visszavágó

Ferencváros – FC Tobol 5-1 (3-1)
Groupama Aréna, Budapest.
jv.: Krzysztof Jakubik  (lengyel)

Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic (Knoester – 82.), Civic – Laidouni, Esiti (Loncar – 75.), Zachariassen (Mercier – 82.) – Tokmac (Auzqui – 68.), Boli (Bassey – 68.), A. Traoré.

FC Tobol: Mokin – Kairov, Malij, Tomasevics, Amanovics – Tagibergen, Jovancsics, Zsarjinbetov (Muzsikov – 68.) – Tosics (Zsaksilikov – 82.), Szergejev (Deble – 75.), Brigido (Vukadinovics – 75.).

Gól: Traoré (3., 17.), Laidouni (21.), Bassey (74., 91.) ill. Szergejev (23.)
Sárga lap: Kovacevic (56.)
Kiállítva: Muzsikov (82.)

Az első mérkőzés végeredménye: 0-0.

Kovacevicet ápolni kell

Nem a levegőbe beszélt az FTC, amikor letámadást ígért, nagy intenzitással kezdte a mérkőzést a magyar bajnok. Erre vagy nem készült a Tobol, vagy csak nem tudott mit kezdeni ellene, de válaszként szintén kiharcolt egy szögletet. Az elvégzése előtt azonban ápolni kellett Kovacevicet, szerencsére tudta folytatni a játékot.

Ez gyors volt, vezet a Fradi

A jobbról beívelt szögletre teljesen tisztán ugorhatott fel fejelni Adama Traoré, a kapu jobb oldalába bólintott. Mokin szinte mozdulni sem tudott, vezet a Fradi.

Máris egy kapufa!

A bemozgó Traoré valahogy kibirkózta magának a lehetőséget, hogy az ötös vonalára visszapöckölje a labdát, az érkező Tokmac viszont a felső lécet trafálta el. Eközben Boli gyanús körülmények között elesett, de büntető nem járt az esetért.

A következő ellenfél még mindig bárki lehet

A Ferencváros-Tobol párharc győztese a Slovan Bratislavával, vagy a Dinamo Batumival játszik a 2. fordulóban. Ez a visszavágó este hét órakor kezdődött el, de sem az első találkozón, sem az első 45 percben nem esett gól.

Beáldozta a kupaszereplést a Tobol a BL-ért

Az FC Tobol gyakorlatilag a tartalékokkal állt ki a szombati, Taraz elleni kupamérkőzésre. A végeredmény csúnya vereség lett, 6-1-re kaptak ki a Tobol tartalékjai.

A kazahsztáni kupameccsre valóban a tartalékokat küldtük, az is egy repülős út volt, mi pedig edzést tartottunk abban az időben, hogy minél jobban teljesíthessünk a Ferencváros ellen

– mondta Milan Milanovics vezetőedző a döntés hátteréről.

Arra tehát nem számíthat az FTC, hogy a hétvégi találkozóból fáradtan érkezik majd meg az ellenfél. Épp ellenkezőleg, erre a meccsre élesítették magukat.

Nem mindegy, hogy ősz, vagy tavasz, BL, vagy EL

A Ferencváros költségvetésében óriási különbséget jelent, hogy a labdarúgócsapat a Bajnokok Ligájában, vagy az Európa Ligában szerepel. Ennél alább nem is adnák a zöld-fehérek, sőt tavasszal is nemzetközi kupameccsekre vágynak, de ehhez ma mindenképpen nyerniük kell. Itt írtunk erről bővebben:

Kapcsolódó
BL: egy esetleges Fradi kudarc nyomot hagyna a klubköltségvetésen
A Ferencváros számára kulcsfontosságú a továbbjutás a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójából, amelyben a szerdai visszavágón a kazah Tobolt fogadja.

„Látszott, hogy még nem volt elég összeszokott és stabil a játékunk"

Az első mérkőzés 0-0-val zárult, ami nem csak a Ferencváros szurkolóiból váltott ki elégedetlenséget, hanem a vezetőségéből is. Hajnal Tamás sportigazgató a meccs után örült, hogy nem kapott gólt a Fradi, de hiányérzete is volt.

„Nekünk ez volt az első tétmérkőzésünk a szezonban, ez mindig nagyon nehéz, nem tudni, hogy pontosan hol állunk, úgyhogy örülünk, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a mérkőzést. Természetesen nyerni szerettünk volna, emiatt nem vagyunk elégedettek. Látszott, hogy még nem volt elég összeszokott és stabil a játékunk, túl sok kapura lövést engedtünk az ellenfélnek” – mondta Hajnal.

Kapcsolódó
„Örülünk, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a mérkőzést"
A Ferencváros nem elégedett a döntetlennel, de pozitívumokat is találtak a vezetők.

A kezdőkről

A visszavágóra egy helyen változtattak a vendégek, Zsaksziljikov helyett Szergejev kap lehetőséget a csatársorban. Sztanyiszlav Csercseszov két helyen nyúlt bele a kezdőcsapatába, egyrészt a Kazahsztánban megsérülő Botka helyén Wingo bizonyíthat, másrészt Vécsei helyén ezúttal Esiti szerepel majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik