Magyar foci

Marco Rossi: A játékosaimat jobban érdekli a szakmai fejlődés, mint a pénz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szerdán sajtóesemény keretein belül kérdezhették az újságírók Marco Rossit, a magyar válogatott szövetségi kapitányát, aki a jövőről, valamint a magyar csapat egyik nagy fegyveréről, a pontrúgásokról is beszélt.

A kapitány először is elégedetten nyilatkozott a két győzelemről, az észtek elleni felkészülési mérkőzésről (1-0) és a bolgárok elleni Európa-bajnoki selejtezőről (3-0). Nemcsak a mutatott játékot dicsérte, hanem azt is, ahogyan a futballisták egymással sokat kommunikálva dolgoztak össze a pályán.

Játékosai kapcsán szóba került, hogy Sallai Roland, Kerkez Milos és Szalai Attila is sokszor átigazolási pletykák célpontja. Rossi diplomatikusan elhárította, hogy erről információkat adjon ki, de egy rendkívül fontos kulisszatitkot elárult a focistákról.

A játékosaimat jobban érdekli a szakmai fejlődés, mint a pénz, ami elég ritka a nemzetközi futballban. Megvan bennük az igény, hogy folyamatosan fejlődni szeretnének és egyre erősebb bajnokságokban akarnak bizonyítani. Nem rettennek meg a kihívásoktól

– magyarázta Marco Rossi a jelenlévő újságíróknak.

A válogatott jövője kapcsán elmondta, hogy mindig apró lépésekkel szeretné fejleszteni a csapatot, ennek pedig fontos része az is, hogy folyamatosan lépdeljen előre Magyarország a FIFA világranglistáján is. Törekvése egyébként teljesen logikus, hiszen ezen a ranglistán múlik a világ- és Európa-bajnoki selejtezők csoportjainak sorsolása is.

Észtország ellen a győztes gólt, Bulgária ellen pedig az első találatot is egy szögletvariáció után szerezte a magyar csapat, szemmel láthatóan begyakorolt figuráról volt szó mindkét esetben. A 24.hu kérdésére elárulta Rossi, hogy

a stábjával közösen összeülve dolgoznak ki három-négy variációt a válogatott összetartására, de több is van még a tarsolyában ezekből.

„A stábommal közösen találjuk ki a figurákat, de végül az én feladatom, hogy kiválasszam belőle azokat, amelyeket a mérkőzéseken is bevetünk. Nem adhatok rengeteg variációt a játékosoknak, mert ennyit úgyse tudnának megvalósítani, pedig hallottam már arról, hogy Olaszországban van kolléga, aki kidolgoz vagy száz verziót. Ez túlzás, nem várható el, hogy három-négy variációnál többet megjegyezzenek a játékosok. Ha koncentráltak és maradéktalanul végre tudják hajtani azt a néhányat, amit kiválasztottunk, akkor azok működni is fognak.”

Mohos Márton / 24.hu A magyar válogatott erénye, hogy pontrúgásokból veszélyessé vált.

Miután kijelöli a magyar stáb, melyik figurákat használják majd az aktuális meccsen, a taktikai eligazítás részét képezi, hogy kikerül az öltöző falára a kész lista. Egészen idáig a csapatnak nincs beleszólása a folyamatba, de az utolsó lépésként ők döntenek arról, milyen sorrendben próbálkoznak majd ezekkel.

A kitűzött listából a kerettagok döntenek a sorrendről a csapatkapitánnyal közösen. Fontos, hogy nekik is felelősségük legyen az ilyen feladatokban, de nem azért, mert most épp jó eredményeket értünk el, hanem azért, hogy részei legyenek a folyamatnak. Pontosan így működött ez Szalai Ádámmal is. Ez a kialakított módszerünk.

Szóba került az olasz foci is, mivel a Bajnokok Ligájában három olasz csapat is bejutott a legjobb nyolc közé. Erről azt mondta Rossi, hogy természetesen örül a sikereknek, megítélése szerint a Serie A jelenleg is Európa második vagy harmadik legerősebb bajnoksága. A válogatottról azt mondta, ugyan nem jutott ki a legutóbbi két világbajnokságra, de az olasz sajtó sokkal jobban kétségbe van esve, mint amennyire indokolt lenne.

Ha azt hiszik, a magyar sajtó kritikus, hallaniuk kéne, miket mondanak az olaszok

– mondta Rossi nevetve.

Összegzésképp elmondta, Roberto Mancini szövetségi kapitánynak nagyszerű merítési lehetőségei vannak és nem fél attól, hogy az olasz válogatott hanyatlani fog. Ami pedig a BL-t illeti, a Napolinak drukkol majd, mivel meglátása szerint a Manchester City mellett a legszebb focit játssza a csapat Európában, így érdekes lenne a döntőben látni. Mosolyogva megjegyezte azért, hogy mivel Nápolyba jár haza, egyébként sem illene mást mondania.

MOL Csoport
Olvasói sztorik