Élő Magyar foci

Bundesliga-ellenfelet kapott a Ferencváros az Európa Ligában

Laszlo Szirtesi / Getty Images
Laszlo Szirtesi / Getty Images

Pénteken délben rendezték az Európa Liga nyolcaddöntőjének sorsolását, amelyen a Ferencváros a Bayer Leverkusent kapta.

A Ferencváros ősszel megnyerte a H csoportot, ezért a legjobb 32 között nem kellett pályára lépnie. A nyolcaddöntőben azonban már természetesen ellefelet kapott, amely végül a Leverkusen lett. A német csapat 2021 őszén egy csoportban szerepelt az Európa Ligában a Fradival, akkor az első fordulóban 2-1-re nyert, de zárásképp 1-0-ra kikapott a magyar bajnoktól. Az első mérkőzésre március 9-én kerül sor Németországban, míg a visszavágót március 16-án rendezik a Puskás Arénában.

A Manchester United újra spanyol ellenfelet kapott, a Barca után a Betisszel is összecsap. Az Union Berlin a belga bajnokkal, a Freiburg pedig a Juventusszal került össze, míg Szalai Attiláék a Sevillát kapták.

Unionok egymás ellen

Elsőként a Union Berlint és a belga Union Saint-Gilloise-t húzta ki Gera Zoltán, ők már a csoportkörben is együtt szerepeltek. Ez az Európa Ligában nem kizáró ok.

Megérkezett Gera Zoltán

A Ferencváros ikonja az Európa Liga nagykövete a jelenlegi szezonban, mivel a döntőt Budapesten, a Puskás Arénában rendezik majd.

Elindult már a műsor

Ahogyan az lenni szokott, az UEFA elkészített egy összeállítást mindegyik csapatról, akinek a nevét ki lehet húzni.

Egy szabályt érdemes szem előtt tartani

A legjobb 16 között még nem kaphatják egymást ugyanabból a bajnokságból érkező csapat. Ez praktikusan annyit tesz, hogy

  • nem kaphatja az Arsenal a Manchester Unitedet,
  • nem kaphatja a Freiburg a Bayer Leverkusent és az Union Berlint,
  • és nem kaphatja a Real Sociedad a Sevillát.

Minden más párosítás rendben van, de ezek hatással lehetnek a többiek sorsára is.

Őket kaphatja a Fradi

Két korábbi játékosával is összefuthat a Ferencváros, az Union Berlinbe nem rég adta el Aissa Laidounit, míg a Sahtar Donyeckben Olekszandr Zubkov számít alapembernek. Rajtuk kívül a Sevillában szerepel korábbi NB I-es játékos Marko Dmitrovic kapus személyében. Egyébként a Manchester United, a Bayer Leverkusen, a Juventus, a Roma és a Sporting CP lehet az FTC ellenfele.

Ez történt tegnap a legjobb 32 között:

  • Az előző kör slágerpárharcát a Manchester United és a Barcelona vívta, az angolok a 2-2-es első meccs után otthon 2-1-re legyőzték katalán ellenfelüket és továbbjutottak.
  • A Juventus a csalódást keltő 1-1 után idegenben 3-0-val intézte el a Nantes csapatát, a világbajnok Angel Di María három gólt is szerzett.
  • A sérült Schäfer Andrást nélkülöző, de a télen épp a Fraditól leigazolt Aissa Laidounit kezdőként bevető Union Berlin 0-0-s első meccset követően otthon 3-1-re legyőzte az Ajaxot.
  • Az AS Roma egy félidő alatt fordította meg a párharcát a Salzburg ellen, Paulo Dybala szerezte a továbbjutást érő gólt.
  • A Sevilla ugyan 2-0-ra kikapott most Eindhovenben, de a hazai 3-0-s sikere elégnek bizonyult. Ezen a mérkőzésen támadták meg a spanyolok kapusát, Dmitrovicot, de a szerb lefogta a magáról megfeledkezett drukkert.
  • A Sporting otthon csak 1-1-re volt képes a Midtjylland ellen, idegenben viszont 4-0-ra nyert, igaz, bő egy félidőt emberelőnyben játszott.
  • És volt két tizenegyespárbaj is a játéknapon: a Bayer Leverkusen és a Monaco oda-vissza 3-2-re verték egymást, a szétlövésben a németek voltak jobbak, míg a Rennes már szinte továbbjutott, de a Sahtar egy 119. percben esett öngólnak köszönhetően tizenegyesekre mentett, ami aztán ukrán továbbjutást eredményezett.

Köszöntjük olvasóinkat!

A Ferencváros eddig nyugodtan szemlélhette, mire jutnak a lehetséges ellenfelei, azonban márciusban már saját kezébe kerül a sorsa. Cirka 30-40 perc múlva a további részletek is világosak lesznek, addig is annyi biztos, hogy március 9-én idegenben, 17-én pedig a Puskás Arénában lép pályára a Fradi.

Olvasói sztorik