Magyar foci

„Úgy érzem, készen állok” – Kerkez Milos számára megtiszteltetés lenne a válogatottság

Ed van de Pol / ANP / AFP
Ed van de Pol / ANP / AFP
A 2022-23-as szezonban robbant be igazán a profik közé Kerkez Milos, a 18 éves balhátvéd az utánpótlás-válogatott után a következő két Nemzetek Ligája-mérkőzésen már a legjobbak között is bizonyíthat.

A vajdasági Verbászban született futballista már öt különböző országban játszott, a szerb Hajduk Kula után az osztrák Rapid Wien, majd az ETO FC Győr és az olasz AC Milan következett, jelenleg pedig a holland AZ Alkmaar játékosa. 2021 év elején nagyon komoly érdeklődés mutatkozott iránta, de akkor még Magyarországon szeretett volna maradni, hogy fizikailag jobban fejlődjön.

Kapcsolódó
Rossi: Ha nem szerzünk pontot, az a normalitás, de a cél, hogy a szurkolóink boldogok és büszkék legyenek
Először azzal foglalkozik a nemzeti csapat, hogy ne essen ki az A divízióból.

„Két nappal az átigazolási időszak lejárta előtt Paolo Maldini személyesen felhívott, találkozni akart velem és az apámmal.

Tudja, hogy amikor Maldini hív, nem gondolkodik túl sokat az ember

– nyilatkozta a Scoutedftbl.com portálnak adott interjújában.

„Ezek után nyilvánvaló volt, hogy Milánóba megyek. Ha egy ilyen nagy klub téged akar, nem tudsz nemet mondani.”

Az sem zavarta, hogy a magyar másodosztályból a világ futball egyik legnagyobb klubjához került, a Milan Primavera-csapatába gyorsan beilleszkedett.

„Még a Primaverában is minden meccs után másfél órás videóelemzést végeztünk. Sok szabadrúgás-elemzés volt, úgyhogy taktikusan nőttem fel, megtanultam okosan játszani, és többet használni a fejem a pályán. Úgy gondolom, hogy ez jó tapasztalat volt, és tökéletes módja annak, hogy fejlődjek.”

Alessandro Bremec / NurPhoto / NurPhoto via AFP Úgy érezte, a Milannal kinőtte már a Primaverát

Hamarosan rendszeres edzéslehetőséget kapott az első csapatnál, olyan játékosok mellett, mint Zlatan Ibrahimovic.

„Őrület volt az első csapattal edzeni. Amikor először jártam ott, és körülnéztem, ott volt Ibra, Théo Hernández és Rafael Leao. Két hónapja a tévében néztem őket, most pedig velük edzettem. Hihetetlen élmény volt. Ugyanakkor bizonyítani akartam magamnak, meg akartam mutatni az edzőnek, hogy a csapat tagja lehetek.”

Eltökéltségét és kemény munkáját azzal jutalmazták, hogy 2021 nyarán ott lehetett az előszezonbeli felkészülésen. A Pro Sesto 1913 ellen 6-0-s győzelemmel és két perc alatt két góllal debütált. A nagy áttörést és lehetőség azonban nem jött el, az AC Milan leigazolta Fodé Ballo-Tourét, így Kerkeznek maradt a Primavera.

„Arra számítottam, hogy lehetőséget kapok, mert jobban teljesítettem, mint bármelyik hátvéd a Primaverában. De sajnos ez nem így történt. Úgy gondoltam, hogy az addigi teljesítményemmel talán megérdemeltem volna egy esélyt. De minden klubnak megvan a maga filozófiája azzal kapcsolatban, hogyan dolgozik a fiatalokkal. Így végül döntöttem, és távoztam.”

Elmesélte, hogy sok ajánlata volt, de nem szeretett volna kölcsönbe menni, állandó szerződésre vágyott. Végül idén januárban elfogadta az AZ Alkmaar ajánlatát.

Jó döntésnek bizonyult, hiszen a balhátvéd Owen Wijndalról tudni lehetett, hogy távozik (végül az Ajaxban kötött ki), így Kerkeznek hat hónapja volt, hogy hozzászokjon a hollandiai élethez, és még tanuljon is rutinosabb posztriválisától.

Akárcsak Milánóban, ezúttal is gyorsan beilleszkedett, de 14 mérkőzést a kispadról kellett végig néznie, mire végre megkapta a lehetőséget. Az előző szezonban négy bajnokin léphetett pályára, a mostani idényben viszont mind a hét meccsen játszott.

„Számomra mindig a türelem a probléma. Az a srác vagyok, aki tudja, hogy megérdemli, hogy játsszon. Ez az időszak nehéz volt, de az edző minden második héten beszélt velem, hogy szerepelek a tervei között. Végül a várakozás segített, mert amikor eljött a lehetőség, még elszántabb lettem.”

A következő napokban ismét szintet léphet, a magyar válogatottban is bemutatkozhat a németek és olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Szerbia soha nem hívott. Magyarország pedig már 15 éves koromban adott nekem egy esélyt. Megtiszteltetés a válogatottban játszani, akár öt, akár kilencven percre van szüksége rám az kapitánynak. Megyek, a legjobbomat nyújtom, úgy érzem, készen állok.

Hozzátette, szeretné magát kipróbálni világklasszis támadók ellen is, ehhez pedig a lehető legmagasabb szinten kell játszani.

Illyés Tibor / MTI A magyar labdarúgó-válogatott tagjai, középen Kerkez Milos a stadion bejáráson Németország-Magyarország mérkőzés előtti napon Lipcsében

„Ha meg tudom állítani Serge Gnabryt vagy Leroy Sanét egy az egyben, akkor tudom, hogy eljutok arra szintre, és bekerülhetek nagy csapatokba is.”

A 18 éves játékos álma, hogy igazi topligában játszhasson.

Számomra Spanyolország az első, Anglia a második, majd Olaszország a harmadik

– árulta el.

Olvasói sztorik