Magyar foci

Oroszországi vagyonból indított futballbirodalom részévé vált a debreceni focicsapat

dvsc.hu
dvsc.hu
A Debreceni Vasutas Sport Club bejelentette, hogy az örmény NOAH Group többségi tulajdonrészt vásárolt. A konzorcium több focicsapatot is megvett már, de meglehetősen kevés sikerrel. Ennek a birodalomnak lett része a DVSC, ezért aztán megnéztük, korábban milyen üzleteket kötött a befektető cég.

Új korszak a DVSC-nél

jelentette be a debreceni focicsapat.

Kapcsolódó
Hatalmas változások Debrecenben: új tulajdonos és új edző érkezett
Egy örmény befektetői csoport látott fantáziát az NB I hetedik helyén záró klubban.

A kijelentés egyáltalán nem túlzás, hiszen új többségi tulajdonos érkezett, az örmény NOAH Groupot. Más változás is történt, hiszen távozott:

  • Szabó Péter eddigi igazgatótanácsi elnök,
  • Ábrók Zsolt eddigi cégvezető,
  • Tőzsér Dániel sportigazgatótó,
  • és Joan Carrillo vezetőedző is.

A NOAH Group egy Angliába bejegyzett cég, amelyet a nyilvánosan elérhető adatok szerint 2020-ban hoztak létre, pedig már előtte is aktív volt: a jereváni focicsapat, a 2017-ben alapított Arzach (oroszul így hívják a Hegyi-Karabah Köztársaságot) 2019-ben vette fel az FC NOAH nevet azután, hogy a cégcsoport első beruházásaként többségi tulajdonjogot vett.

A Kicker 2021-ben megjelent beszámolója hosszabban foglalkozott a cégcsoporttal, mivel az örmény klub után a német harmadosztályú KFC Uerdingennél is szerepet vállalt. A cikk szerint az a Ruben Gevorgjan volt a cég elnöke, aki korábban a Summa Groupban szerzett vagyont. Ez az építőipari cég arról nevezetes, hogy ezer szállal kötődik Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnökhöz. A NOAH Group másik vezetője, Bagrat Gazarjan ugyanezt az utat járta be. A két üzletember azonban a németek cikke szerint nem érdeklődik a futball iránt, teljesen más jellegű befektetésekkel foglalkoznak.

A labdarúgás Roman Gevorgjan vállalkozása, vagyis Ruben Gevorgjan fiának szerelemprojektje. Édesapja anyagi támogatását élvezve építi saját futballbirodalmát.

Ezzel összecseng az is, hogy Ruben Gevorgjan és Gazarjan a Berkeley Fund tulajdonosai is, amely cég egyéb érdekeltségek mellett az FC NOAH egyik szponzora is.

Bunda, eltűnés és stagnálás

Roman Gevorgjan első csapata a 2019-2020-as örmény bajnokságban ezüstérmes lett és kupát nyert, vagyis azonnal európai kupaszerepléshez jutott. Ennek ellenére nem kezdett nagy pénzszórásba a klub, ugyanúgy ingyen igazolható játékosokkal erősített, mint a korábbi években. Az FC NOAH nem lehetett ellenfél a kazah Kajrat Almaty elleni Európa Liga-selejtezőjében, simán kikapott 4-1-re és mivel ebben az idényben a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt csak egy meccs döntött, véget is ért a nemzetközi szereplés.

Eközben azonban a NOAH Group már javában tárgyalt, hogy az első külföldi egyesületet a hálózat részévé tegye. Ez már 2020 augusztus utolsó napjaiban megtörtént, miután az olasz Siena nem tudott elindulni a harmadosztályban – a NOAH többségi tulajdonosa lett az egyesületnek.

Közel sem ment ugyanilyen flottul a lett befektetés. Gevorgjanék megvásárolták az élvonalba frissen feljutó Lokomotiv Daugavpilst, amely a következő szezont már FC Noah Jurmala néven kezdte volna meg. Csakhogy hiába kapott teljesen új arculatot az egyesület 2021 januárjában, mert márciusban a helyi szövetség visszavonta a klub licencét. Eredetileg arról lehetett olvasni, hogy a szövetség azt kifogásolja, hogy Jurmalába költözött a klub, később más csontvázak is kihullottak a szekrényből. Utólag ugyanis kiderült, hogy a Lokomotiv Daugavpils több játékosa is bundázott, sőt a Kicker szerint minél tovább vizsgálódtak az örmények házon belül, annál kétségbeejtőbb lett a helyzet. Hiába a temérdek befektetett pénz, az FC Noah Jurmala egyetlen mérkőzést sem játszva tűnt el.

Kapcsolódó
Már négy kör lement a bajnokságból, amikor szóltak, hogy be kéne venni még egy csapatot
A nemzetközi Sportdöntőbíróság erősebbnek tűnik a szövetségnél.

Nem adta föl Roman Gevorgjan, hogy a Red Bullhoz és a City Grouphoz hasonló hálózatot építsen ki, tovább kutakodott felvásárolható klubok után. Németországban a harmadosztályú KFC Uerdingenre esett a választása. A Lettországban ért csalódások után nagyon óvatosan ült tárgyalóasztalhoz Claus-Peter Kruth elnökkel, a német lapok külön kiemelték, hogy mindkét fél fenntartásokkal kezelte a partnerét. Ennek ellenére sikerült megegyezni, legalábbis a németek ezt hitték. Nyáron, amikor a pénzt kellett volna utalnia, az örmény üzletember teljesen váratlanul úgy döntött, mégsem segít az induláshoz szükséges költségekben.

A kirívóan szigorú licenszfeltételeknek nem tudtunk megfelelni, ami elsősorban a korábbi menedzsment hibája. Továbbá az is meglepett bennünket, hogy a korábbi ígéretek ellenére befektetőnk hirtelen itt hagyott minket. Korábban minden költségben megegyeztünk

– idézte a klub honlapja az elnököt, miután nem sikerült a harmadosztályban elindulnia a csapatnak.

Gevorgjan egyetlen szó nélkül tűnt el a német klub életéből, de fél évvel később új csapatnál bukkant föl a neve, februárban ugyanis a Paris FC kisebbségi tulajdonosává vált. Párizs kisebbik klubjánál több komoly befektető is akad – többek között a Bahreini Királyság –, a csapat pedig egyre közelebb kerül ahhoz, hogy feljusson az élvonalba. A legutóbbi szezonban egy balul sikerült osztályozó akadályozta meg ebben.

Kapcsolódó

A francia csapatnál Gevorgjan saját maga ült a vezetőségbe a NOAH Group képviselőjeként, de talán itt a legkisebb a beleszólása az eseményekbe, hiszen Párizsban nem többségi tulajdonjogot vásárolt.

Ezen a ponton kanyarodhatunk vissza a Debrecenhez, a Loki új elnöke Ike Thierry Zaengel, aki a Siena első embere is volt korábban. A francia üzletember fő szakterületei a szálloda-, a szórakozató-, a média-, illetve a sportipari befektetések és Zaengel olyan nagy presztízsű tranzakciókban közreműködött, mint a londoni Harrod’s, vagy a Paris Saint-Germain értékesítése. A NOAH Group ugyanazzal a lelkesedéssel jelentette be a DVSC megszerzését, mint bármelyik korábbi egyesületét, Zaengel pedig világszinten is jónevű üzleti tanácsadónak számít, vagyis alighanem sokat remél az üzlettől a konzorcium, ha őt bízta meg a feladattal.

Aki azonban arra számít, hogy a NOAH csapataival szorosabb együttműködés veszi kezdetét, valószínűleg téved. Egyelőre nehéz megmondani, mi az örmény cég hosszútávú terve, mert azon túl, hogy klubokat vesz meg, nem csinált szinte semmit:

  • az örmény FC Noah ugyanúgy ingyen igazol játékosokat, mint korábban, ráadásul az ezüstérmes idénye után előbb nyolcadik, majd hatodik helyen zárt a bajnokságban, vagyis kiemelkedőt nem alkotott,
  • a lett és német üzleti kudarc mellett a Siena stagnál és nem fejlődött,
  • a Paris FC-ben pedig nem többségi tulajdonos a cég, vagyis kevésbé tudja a saját vágyai szerint irányítani Gevorgjan.

Ilyen előzmények után nehéz megjósolni, milyen terveket sző a NOAH Group, milyen elnök lesz Zaengel és az európai kupaszereplésre mi a cégcsoport terve. Az viszont jó hír lehet a debrecenieknek, hogy anyagi problémák nem lesznek a közeljövőben. Ha pedig mégis rossz irányba haladnának a dolgok, a részvényeket névértéken visszavásárolhatja a város.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik