Magyar foci

Az MLSZ addig nem emeli meg az NB I-es létszámot, amíg nem szerepel több magyar a csapatokban

Mohos Márton/24.hu
Mohos Márton/24.hu

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke elárulta, hogy két évig biztosan 12 csapatos lesz még az NB I.

Kapcsolódó
Rossi: Voltak, akik azt mondták, egyetlen pontunk sem lesz a hat meccsen
Szalai Ádám szerint labdabirtoklásban és labdakihozatalban is nagyot fejlődött a csapat. Southgate szigorú ítéletnek tartotta a büntetőt.

A Nemzeti Sportnak adott interjúban számos részletre kitért a sportvezető, de az egyik visszatérő téma a fiatal játékosok szerepeltetése volt. Csányi szerint az új ösztönzési rendszernek elnevezett szisztéma szerint például extra bevételekhez juthatnak a csapatok, ha megfelelő mennyiségű magyar és fiatal magyar kap lehetőséget.

Azt várjuk el, hogy csapatonként átlagosan négy-öt magyar labdarúgó szerepeltetése mellett legalább egy fiatalt építsenek be. Ez azt jelenti, hogy két-három tehetséges fiatal legyen a keretben, akik közül a teljes játékidő minimum felében legalább az egyik legyen a pályán. A maximális támogatáshoz elég meccsenként egy félidőn át fiatal magyar játékost szerepeltetni, nem is feltétlenül végig ugyanazt, ha rajtuk kívül is végig van magyar játékos a pályán.

Van olyan csapat, ilyen a Puskás Akadémia is, amely úgy jutott el most a nemzetközi porondra, hogy fiatalokat is előszeretettel szerepeltetett. Ugyanakkor a rendszer úgy működik, hogy aki az eredményességért félreteszi a megfelelést a fiatalszabálynak, de a legjobbak között végez, a helyezésért és a győzelmekért járó jutalmakkal ugyanúgy meg tudja keresni ezt a pénzt, jó háromszázmillió forintot”

– mondta az MLSZ elnöke.

Kicsit később a 12 csapatos bajnoki rendszerről is szó esett, erről úgy nyilatkozott Csányi, hogy két évig biztosan nem lesz változás, de abban az esetben lehet, ha javulnak a számok.

„A nemzetközi összehasonlítások egyértelműen bizonyítják, hogy nem a tizenkét csapatos lebonyolítási forma az oka annak, hogy kevés a magyar fiatal a csapatokban, hiszen a tíz-tizenkét együttessel futó bajnokságok között számos példa van arra, hogy lényegesen magasabb a fiatal játékosok játékperceinek száma.

Amint azt látjuk, hogy elindultak pozitív folyamatok és több magyar, illetve fiatal labdarúgó kap szerepet, szót ejthetünk a bajnokság létszámának emeléséről is.

Ettől még egyelőre messze vagyunk: még nincs tizenhat csapatnyi nemzetközileg is versenyképes első osztályú magyar labdarúgónk, edzőnk, vezetőnk, sőt talán tulajdonosunk sem. Az elnökség a következő két évben nem tervez változást az OTP Bank Liga létszámában.”

Csányi Sándor az OTP vezérigazgatójaként is megszólalt egy pillanatra a beszélgetésben, ugyanis a Vasas egyik fő támogatója. Az OTP csak addig támogatja majd a Vasast, amíg kizárólag magyar játékosai vannak. Ennek köszönhetően a Paks mellett még egy olyan együttes szerepel majd az élvonalban, akinél nem lesz légiós.

Olvasói sztorik