Magyar foci

Az MLSZ-nek van egy elvárása az NB I-es klubok felé

Illyés Tibor / MLSZ
Illyés Tibor / MLSZ

Az utánpótlás fejlesztése állt a középpontban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Telkiben tartott pénteki közgyűlésén, amelyen Csányi Sándor elnök lázas betegsége miatt nem vett részt. Távollétében az elnöki beszámolót Vági Márton főtitkár tartotta, aki jelezte, a szokottnál is tényszerűbb és szárazabb lesz, kritikát nem gyakorol, azt majd az elnök teszi meg.

A Teret a tehetségnek címet viselő előadásból legfontosabb változásként az derült ki, hogy bár az NB I-ben nem lesz kötelező, de

„erős pénzügyi ösztönzés lesz” arra vonatkozóan, hogy legalább egy U21-es labdarúgó pályán legyen.

A másodosztályban viszont kötelező lesz egy U20-as, az NB III-ban pedig egy U19-es futballista szerepeltetése. Erre azért van szükség, mert a Magyarországgal azonos méretű országokhoz képest kevés 21 éven aluli tehetség játszik az OTP Bank Ligába. A cél az lenne, hogy egy akadémiai csapat 21 tagjából legalább három eljusson az élvonalig.

„Sokszor elhangzik, hogy a 12 csapatos bajnokság az oka a kevés fiatalnak. Lehet, hogy ez az oka, lehet, hogy ez az akadályozó tényező, de van öt ország, ahol ilyen akadályozó tényező mellett is kétszer ennyi fiatal van a bajnokságban, például Dániában, és meg kell nézni, hogy a dánok felnőttcsapata jelenleg hol tart a magyar válogatotthoz képest” – mondta.

Vági Márton átadta Csányi Sándor üzenetét, miszerint 12 év kiemelt kormányzati támogatás és az MLSZ szakmai segítsége után joggal elvárható, hogy 33 mérkőzésből 20-22 találkozón szerepeljen utánpótláskorú labdarúgó.

A főtitkár hangsúlyozta, az utánpótlásnak meg kell adni a rangját azzal, hogy a legjobb minőségű szakemberek kerüljenek oda, őket pedig meg kell becsülni. Az MLSZ szorosabb kapcsolattartásra törekszik a klubokban dolgozó edzőkkel, már csak azért is, mert – példaként említve – helytelennek tartja, ha egy U13-as csapatnál a győzelem a legfontosabb, és ezért túlzottan defenzív futballra nevelik a fiatalokat.

Rendben vagyunk pénzügyileg, rendkívül stabil a gazdálkodásunk. A kumulált eredmény 9 milliárd felett van, ha realizálódik a 2022-es terv, akkor ez az összeg 10 milliárd fölé nő

– jelentette ki Vági.

A TAO-jelentésből kiderült, hogy 1935-ből 1420 pályázatot fogadtak el, illetve ugyanúgy 45,7 milliárd volt a felhasználható keret, mint egy évvel korábban, ebből 15,1 milliárdot ingatlanfejlesztésre, 30,6 milliárdot működési támogatásra fordítottak. A tájékoztatóban elhangzott, 68 százalék az ellenőrzöttség és az esetek négy százalékában tártak fel szabálytalanságot, ennek eredményeként 29 sportszervezettel szemben tettek feljelentés költségvetési csalás gyanúja miatt, 14-et pedig egy-három évre kizártak a pályázatból.

Az infrastrukturális fejlesztések kapcsán Vági azt mondta, a telki edzőközpont megújult, amíg a koronavírus-járvány miatt zárva tartott, s ez folytatódik majd idén is. Hozzátette, 2010-től 1348 új pálya létesült, 2784-et pedig felújítottak. A Budapest-program idén befejeződik, így mostantól építés helyett a már tíz éve megépített pályák felújítása kezdődik.

Vági kiemelte még, hogy a Ferencváros sorozatban háromszor csoportkörbe jutott a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában. Megemlítette a csak magyarokkal felálló Paks élvezetes, gólerős játékát, illetve jelezte, hogy az OTP Bank Liga gólátlaga európai szinten magasnak tekinthető, a jelenlegi szezonban 2,79. Megjegyezte, hogy nem feltétlen pozitívum, hogy folyamatosan nő az NB I-ben a légiósok száma, de az kedvező, hogy a minőségük fejlődik – a 2014-15-ös szezonban még csak 39, jelenleg pedig 55 külföldi válogatott labdarúgó játszik Magyarországon.

A VAR pontossága 97,4 százalékos, a súlyos hibák száma 77 százalékkal csökkent, a meccsek 62 százalékán nem kellett beavatkozni. A döntési idő átlaga nemzetközi szinten jó, de törekszenek a 4,5 perces esetek csökkentésére

– mondta a videobíró használatáról Vági.

A válogatott esetében megjegyezte, vb-selejtező ugyan nem volt sikeres, de voltak a sorozatban kiemelkedő eredményeink is, arra pedig büszkék lehetünk, hogy a csapat a Nemzetek Ligájában Európa legjobb 16 csapata közt szerepel, ez egyértelmű előrelépést mutat.

A szurkolók kapcsán felemlegette, hogy UEFA és a FIFA is két-két zárt kapus meccset rendelt el, abból egyet-egyet felfüggesztve. Ezek a büntetések azt mutatják, hogy a jelenleg alkalmazott fellépés nem kellően szigorú és hatékony, ezért

az MLSZ felkészült a biometrikus azonosítási rendszer bevezetésére is a válogatott mérkőzésein. Vági hangsúlyozta, az elnök nyitott a tárgyalásra a szurkolókkal.

A 75-ből megjelent 54 küldött egyhangúlag elfogadta a tavalyi beszámolókat, az idei terveket és az alapszabály-módosításokat.

Olvasói sztorik