Illyés Tibor / MLSZ
Magyar foci sport

Az MLSZ-nek van egy elvárása az NB I-es klubok felé

Az utánpótlás fejlesztése állt a középpontban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Telkiben tartott pénteki közgyűlésén, amelyen Csányi Sándor elnök lázas betegsége miatt nem vett részt. Távollétében az elnöki beszámolót Vági Márton főtitkár tartotta, aki jelezte, a szokottnál is tényszerűbb és szárazabb lesz, kritikát nem gyakorol, azt majd az elnök teszi meg.

A Teret a tehetségnek címet viselő előadásból legfontosabb változásként az derült ki, hogy bár az NB I-ben nem lesz kötelező, de

„erős pénzügyi ösztönzés lesz” arra vonatkozóan, hogy legalább egy U21-es labdarúgó pályán legyen.

A másodosztályban viszont kötelező lesz egy U20-as, az NB III-ban pedig egy U19-es futballista szerepeltetése. Erre azért van szükség, mert a Magyarországgal azonos méretű országokhoz képest kevés 21 éven aluli tehetség játszik az OTP Bank Ligába. A cél az lenne, hogy egy akadémiai csapat 21 tagjából legalább három eljusson az élvonalig.

„Sokszor elhangzik, hogy a 12 csapatos bajnokság az oka a kevés fiatalnak. Lehet, hogy ez az oka, lehet, hogy ez az akadályozó tényező, de van öt ország, ahol ilyen akadályozó tényező mellett is kétszer ennyi fiatal van a bajnokságban, például Dániában, és meg kell nézni, hogy a dánok felnőttcsapata jelenleg hol tart a magyar válogatotthoz képest” – mondta.

Vági Márton átadta Csányi Sándor üzenetét, miszerint 12 év kiemelt kormányzati támogatás és az MLSZ szakmai segítsége után joggal elvárható, hogy 33 mérkőzésből 20-22 találkozón szerepeljen utánpótláskorú labdarúgó.

A főtitkár hangsúlyozta, az utánpótlásnak meg kell adni a rangját azzal, hogy a legjobb minőségű szakemberek kerüljenek oda, őket pedig meg kell becsülni. Az MLSZ szorosabb kapcsolattartásra törekszik a klubokban dolgozó edzőkkel, már csak azért is, mert – példaként említve – helytelennek tartja, ha egy U13-as csapatnál a győzelem a legfontosabb, és ezért túlzottan defenzív futballra nevelik a fiatalokat.

Rendben vagyunk pénzügyileg, rendkívül stabil a gazdálkodásunk. A kumulált eredmény 9 milliárd felett van, ha realizálódik a 2022-es terv, akkor ez az összeg 10 milliárd fölé nő

– jelentette ki Vági.

A TAO-jelentésből kiderült, hogy 1935-ből 1420 pályázatot fogadtak el, illetve ugyanúgy 45,7 milliárd volt a felhasználható keret, mint egy évvel korábban, ebből 15,1 milliárdot ingatlanfejlesztésre, 30,6 milliárdot működési támogatásra fordítottak. A tájékoztatóban elhangzott, 68 százalék az ellenőrzöttség és az esetek négy százalékában tártak fel szabálytalanságot, ennek eredményeként 29 sportszervezettel szemben tettek feljelentés költségvetési csalás gyanúja miatt, 14-et pedig egy-három évre kizártak a pályázatból.

Az infrastrukturális fejlesztések kapcsán Vági azt mondta, a telki edzőközpont megújult, amíg a koronavírus-járvány miatt zárva tartott, s ez folytatódik majd idén is. Hozzátette, 2010-től 1348 új pálya létesült, 2784-et pedig felújítottak. A Budapest-program idén befejeződik, így mostantól építés helyett a már tíz éve megépített pályák felújítása kezdődik.

Vági kiemelte még, hogy a Ferencváros sorozatban háromszor csoportkörbe jutott a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában. Megemlítette a csak magyarokkal felálló Paks élvezetes, gólerős játékát, illetve jelezte, hogy az OTP Bank Liga gólátlaga európai szinten magasnak tekinthető, a jelenlegi szezonban 2,79. Megjegyezte, hogy nem feltétlen pozitívum, hogy folyamatosan nő az NB I-ben a légiósok száma, de az kedvező, hogy a minőségük fejlődik – a 2014-15-ös szezonban még csak 39, jelenleg pedig 55 külföldi válogatott labdarúgó játszik Magyarországon.

A VAR pontossága 97,4 százalékos, a súlyos hibák száma 77 százalékkal csökkent, a meccsek 62 százalékán nem kellett beavatkozni. A döntési idő átlaga nemzetközi szinten jó, de törekszenek a 4,5 perces esetek csökkentésére

– mondta a videobíró használatáról Vági.

A válogatott esetében megjegyezte, vb-selejtező ugyan nem volt sikeres, de voltak a sorozatban kiemelkedő eredményeink is, arra pedig büszkék lehetünk, hogy a csapat a Nemzetek Ligájában Európa legjobb 16 csapata közt szerepel, ez egyértelmű előrelépést mutat.

A szurkolók kapcsán felemlegette, hogy UEFA és a FIFA is két-két zárt kapus meccset rendelt el, abból egyet-egyet felfüggesztve. Ezek a büntetések azt mutatják, hogy a jelenleg alkalmazott fellépés nem kellően szigorú és hatékony, ezért

az MLSZ felkészült a biometrikus azonosítási rendszer bevezetésére is a válogatott mérkőzésein. Vági hangsúlyozta, az elnök nyitott a tárgyalásra a szurkolókkal.

A 75-ből megjelent 54 küldött egyhangúlag elfogadta a tavalyi beszámolókat, az idei terveket és az alapszabály-módosításokat.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!