Magyar foci

Sztanyiszlav Csercseszov: Demokratikus diktátor vagyok

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtök délután hivatalosan is bemutatta új vezetőedzőjét, Sztanyiszlav Csercseszovot.

Az orosz szakember Peter Stögert váltotta, aki ugyan az Európa Liga csoportkörébe, valamint az NB I első helyére vezette az FTC-t, mégsem volt elég meggyőző vele a csapat játéka. Kubatov Gábor szerint túl finom személyisége miatt veszítette el az öltözőt, ez a hírek szerint nem fordulhat elő az új edzővel.

Kapcsolódó
„Majd úgy megy haza Romániába, hogy megtanulja, Magyarországon nem az van, amit a játékosok akarnak” - bekeményített a Kisvárda sportigazgatója
Révész Attila azt is elárulta, egyik játékosa szívizomgyulladással volt kórházban a koronavírus miatt.

„Profi klubban maximálisan szükség van a fegyelemre. Ma is beszéltem a játékosokkal erről, egy csapatban nem az egyéni akarat érvényesül, hanem mindenkinek segítenie kell a csapat munkáját. Ez nem az én találmányom, ilyen a profi munka. A kemény munkában hiszek, a cselekvésben hiszek, nem a szavakban.

Nem képviselek sem diktatúrát, sem anarchiát, azt mondanám, egy demokratikus diktátor vagyok

– mutatta be saját magát Csercseszov.

A Ferencvárost vezető szakember rendkívül jó hangulatban volt a sajtóeseményen, többször is viccelődött az újságírókkal. Az eseményen nagy vidámságot okozott, hogy nem akar magyarul megtanulni, sőt bosszankodott amiért angolul kell tanulnia, hogy játékosaival beszélhessen.

Ez az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, ahol németül beszéltek. Mi történt?!

Hét játékos máris hiányzik

Természetesen komoly dolgokról is szó esett. Csercseszov elmondta, eddig három edzést tartott a csapattal, ennek fegyelmezettségével elégedett volt. Kiderült azonban, hogy hét hiányzója is van, ugyanis Loncar, Uzuni, Boli és Besic koronavírusos lett, valamint Ryan Mmaee, Samy Mmaee és Aissa Laidouni az Afrikai Nemzetek Kupájára készül a válogatottjaival.

Új igazolásokról egyáltalán nem akart beszélni, mert először a jelenlegi állományra kíváncsi.

„Egyelőre próbálunk összecsiszolódni és meghallgatni egymást. Még nem sikerült mindenkivel találkoznom, nem lenne igazságos, ha ilyesmiről beszélnénk már most. Nem gondolkodom orosz játékosokban, előbb a sajátjaimat szeretném megismerni.”

Csercseszov a Ferencváros ajánlatát megkapva egyeztetett korábbi magyar futballistáival, Dzsudzsák Balázzsal és Nikolics Nemanjával is, akik sok jót meséltek neki.

A legfontosabb hívása mégsem magyarokat keresett, hanem az előző vezetőedzőt, Peter Stögert.

Peterrel lassan 20 éve ismerjük egymást, természetesen beszéltem vele az állás elfogadása előtt és sok sikert kívánt.

Csercseszov egyértelműen képben volt a Fradival, elmondása szerint passzolt a klub ambíciója és tradíciója a saját elképzeléseivel. A szurkolóiról kifejtette, hogy az Európa Ligában nagy hatással voltak rá, még Szerhij Rebrov munkáját is felemlegette.

„Mást játszott Rebrov csapata a bajnokságban és a BL-ben, így lehetett sikeres. Tudom, mindenki szeretne különlegeset hallani, de nem lehet bajnokságot nyerni csak támadó, vagy védekező focival. Modern focit szeretnénk játszani, amelyben az egyensúly a legfontosabb.”

Sztanyiszlav Csercseszov

Az 58 éves orosz szakember kapusként volt orosz és szovjet válogatott is és olyan klubokban játszott, mint a Szpartak és a Lokomotiv Moszkva, vagy a Dinamo Dresden. 2004-ben kezdett edzősködni, eleinte Ausztriában (korábban Innsbruckban játszott), majd hazaért és irányította a Szpartakot, a Szocsit, a Terek Groznijt, az Amkar Permet és a Dinamo Moszkvát is Az első igazán komoly sikereit a lengyel Legiával aratta, bajnok és kupagyőztes volt 2016-ban. Azon a nyáron kérték fel orosz szövetségi kapitánynak, a hazai világbajnokságon negyeddöntőig vezette a csapatot, sikerült Spanyolországot is kiejteni. A 2021-re halasztott Eb-n Oroszország nem jutott tovább a csoportjából, így ugyan Csercseszovnak még 2024-ig élő szerződése volt, leváltották. A mérlege 57 mérkőzésen 24 győzelem, 13 döntetlen és 20 vereség volt.

Olvasói sztorik