Élő Magyar foci

Kihagyott büntető is belefért a Fradinak, így is simán nyerte a BL-selejtezős meccsét

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

A Ferencváros 2-0-ra győzte le a Zalgiris Vilnius csapatát a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Magabiztos ferencvárosi játékot hozott az első 45 perc, két eltékozolt helyzet után aztán megjöttek a gólok is. Először a tizedik percben még felső lécet eltaláló Myrto Uzuni használt ki egy lehetőséget, miután bal lábbal a hosszú alsóba lőtt.

A Ferencváros támadásban maradt, a Zalgiris játékosai szemlátomást nem bírták a tempót, aminek negyedórával később meg is lett az eredménye. Ihor Haratin labdaszerzéséből indulhatott meg Tokmac Nguen, a norvég támadó pedig bevitte a tizenhatos előterébe a labdát és higgadtana jobb alsó sarokba lőtt nagyjából húsz méterről.

Olekszandr Zubkov nagyon szeretett volna betalálni, de sem távolról, sem éles szögből, sem szabadrúgásból nem sikerült neki. Térfélcsere után is a Fradi kezdeményezett többet, de apránként visszavett a tempóból. A Zalgiris szenvedett és hiába cserélgetett Vlagyimir Cseburin, nehezen költözött élet a vendégek támadójátékába. A zöld-fehéreknek azonban több komoly ellentámadása is volt, aminél azonban sokszor csúszott hiba az utolsó döntésekbe.

Az utolsó húsz percnél tudott csak nyomni a Zalgiris, de abból is csak az lett, hogy az ellenfél térfelének közepén Franck Boli esett el a kilépő kapus mellett, valamint Nemanja Ljubiszavljevics buta kezezése miatt tizenegyest kapott a Ferencváros. Ezt viszont Uzuni lassú nekifutással a bal alsóba szánta, ahonnan kiütötte a labdát Edvinas Gertmonas.

A vége így 2-0 maradt, de az FTC győzelmét szinte semmi sem veszélyeztette.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés

Ferencváros – Zalgiris Vilnius 2-0 (2-0)
Budapest, Groupama Aréna
v.: Kruasvili (georgiai)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmae, Civic (Vécsei – 92.) – Somália, Haratin – Zubkov (Mak – 69.), Tokmac (Zachariassen – 69.), Uzuni – R. Mmae (Boli – 76.)
Zalgiris: Gertmonas – Mikoliunas, Ljubiszavljevics, Tatomirovics, Bopesu – Onazi (Kuklys – 85.), Gamakov (Kis – 59.), Verbickas – Kyeremeh (Karamarko – 59.), Tadics (Sylvestr – 65.), Vidémont
gól: Uzuni (25.), Tokmac (39.)
sárga lap: Haratin (45.) ill. Gamagokv (44.)

Az elmúlt percek inkább a litvánokról szóltak

Többet volt a labda a Zalgiris játékosainál, de szinte egyedül Kyeremeh okozott gondokat. Ő viszont többször is, a forgolódásaival Samy Mmaét is becsapta, valamint a középpályán is megforgatta a rá kiosztott fradistákat. Az ő gyorsasága és kreativitásával kezdenie kell majd valamit az FTC-nek. A szögleteket viszont rendre kifejelgették a hazai védők.

Uzuni kapufát lőtt!

A Pristina elleni visszavágón triplázó albán támadó Miha Blazictól kapott tökéletes labdát, amit szépen levett, majd a tizenhatos bal oldaláról jobbal a hosszú fölső sarkot vette célba, de lövése a felső lécen csattant.

Tokmac volt kicsit önző

Szépen felhozta a labdát a litván bajnok gyors passzokkal, de Tadicsot lebirkózta Blazic és mivel a bíró nem fújt, jöhetett a hazai csapat ellentámadása. Hamar el is jutott a labda Tokmac Nguenhez, aki azonban nem tudta kicselezni Ljubiszavljevicset, így az akció is elhalt.

Nem mondhatni, hogy egymásnak estek volna a csapatok

Olyan sok minden miatt nem lehetett izgulni, a Ferencváros higgadtan járatta a labdát az első percekben, a Zalgiris támadói pedig nagyjából a félpályánál támadták csak meg őket. Nem volt nehéz átjátszani őket, de egy-két védők mögé löbbölt gyatra indításon túl nem kellett izgulniuk a vendégeknek sem.

Útjára indult a labda

A Fradi zöld-fehérben játszik, mint eddig, a Zalgiris Vilnius tiszta bordóban. Stöger csapata kezdte a mérkőzést és hamar kirajzolódott az ellenfél taktikai hadrendje. Tadics a középcsatár, a két szélső támadó viszont jócskán visszavonva, inkább szélső középpályásként szerepel. Gamakov mélyen visszalép ugyan, de nem a védelem vonaláig, az ő feladata inkább a középpálya és a védelem közötti területet lezárni és alighanem Tokmac Nguent semlegesíteni.

Egy sikeres párharc rengeteget érhet

A litvánok legyőzése azt jelentené, hogy a Fradi legalább a Konferencia Ligában főtáblás lenne az idei kupaősz alatt. Továbbjutás esetén egyébként az előző Európa Liga-kiírás meglepetéscsapata, a negyeddöntőig menetelő Slavia Praha várná a zöld-fehéreket. Kiesés esetén a Mura-Ludogorec párharc győztesével meccsel az FTC.

Olekszandr Zubkov újra egészséges

Erre enged következtetni, hogy Peter Stöger a kezdőbe tette Róbert Mak helyére. Az ukrán játékos még az Európa-bajnokság második csoportmeccsén sérült meg, azóta alig focizott, a Pristina elleni visszavágón csereként kapott egy kis időt a pályán. Ezt leszámítva ugyanaz a kezdő, mint a már említett Pristina elleni visszavágón.

4-3-3 vagy 5-2-3?

Az UEFA honlapján egyértelműen 4-3-3-as taktikával szerepel a litvánok kezdő tizenegye, azonban a Zalgiris honlapján úgy tűnik, Gamakov visszalépésével 5 hátvéd lesz a pályán. A kezdő sípszóig lehet találgatni, mivel rukkolt elő a vendégcsapat vezetőedzője, Vlagyimir Cseburin.

Két nagy hiányzóval érkeztek a litvánok

Az északír Linfield elleni visszavágón Eldhaji Diaw kézzel védett egy gólba tartó labdát, míg Karolis Uzela egy durva buktatás miatt mehetett zuhanyozni. Előbbi a nagyobb veszteség a Zalgirisnak, ő ugyanis kezdő volt az első selejtezős forduló mindkét meccsén.

Kapcsolódó
Két piros lappal fejezte be a meccsét a Fradi következő BL-selejtezős ellenfele
Az egyik játékosnak három perc is elég volt, hogy kiállíttassa magát.
Olvasói sztorik