Élő Magyar foci

Kihagyott büntető is belefért a Fradinak, így is simán nyerte a BL-selejtezős meccsét

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

A Ferencváros 2-0-ra győzte le a Zalgiris Vilnius csapatát a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Magabiztos ferencvárosi játékot hozott az első 45 perc, két eltékozolt helyzet után aztán megjöttek a gólok is. Először a tizedik percben még felső lécet eltaláló Myrto Uzuni használt ki egy lehetőséget, miután bal lábbal a hosszú alsóba lőtt.

A Ferencváros támadásban maradt, a Zalgiris játékosai szemlátomást nem bírták a tempót, aminek negyedórával később meg is lett az eredménye. Ihor Haratin labdaszerzéséből indulhatott meg Tokmac Nguen, a norvég támadó pedig bevitte a tizenhatos előterébe a labdát és higgadtana jobb alsó sarokba lőtt nagyjából húsz méterről.

Olekszandr Zubkov nagyon szeretett volna betalálni, de sem távolról, sem éles szögből, sem szabadrúgásból nem sikerült neki. Térfélcsere után is a Fradi kezdeményezett többet, de apránként visszavett a tempóból. A Zalgiris szenvedett és hiába cserélgetett Vlagyimir Cseburin, nehezen költözött élet a vendégek támadójátékába. A zöld-fehéreknek azonban több komoly ellentámadása is volt, aminél azonban sokszor csúszott hiba az utolsó döntésekbe.

Az utolsó húsz percnél tudott csak nyomni a Zalgiris, de abból is csak az lett, hogy az ellenfél térfelének közepén Franck Boli esett el a kilépő kapus mellett, valamint Nemanja Ljubiszavljevics buta kezezése miatt tizenegyest kapott a Ferencváros. Ezt viszont Uzuni lassú nekifutással a bal alsóba szánta, ahonnan kiütötte a labdát Edvinas Gertmonas.

A vége így 2-0 maradt, de az FTC győzelmét szinte semmi sem veszélyeztette.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés

Ferencváros – Zalgiris Vilnius 2-0 (2-0)
Budapest, Groupama Aréna
v.: Kruasvili (georgiai)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmae, Civic (Vécsei – 92.) – Somália, Haratin – Zubkov (Mak – 69.), Tokmac (Zachariassen – 69.), Uzuni – R. Mmae (Boli – 76.)
Zalgiris: Gertmonas – Mikoliunas, Ljubiszavljevics, Tatomirovics, Bopesu – Onazi (Kuklys – 85.), Gamakov (Kis – 59.), Verbickas – Kyeremeh (Karamarko – 59.), Tadics (Sylvestr – 65.), Vidémont
gól: Uzuni (25.), Tokmac (39.)
sárga lap: Haratin (45.) ill. Gamagokv (44.)

Uzuni és Tokmac góljával nyert a Fradi

A Ferencváros 2-0-ra győzte le a Zalgiris Vilnius csapatát a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Remekül kezdett a Fradi, azonban Myrto Uzuni a tizedik percben még csak kapufáig jutott. A helyzeteket halmozó FTC aztán épp az albán pontos lövésével szerzett vezetést a félidő derekán, majd negyedórával később Tokmac Nguen pontos lövésével növelte előnyét. A második félidő már inkább az eredmény tartására összpontosított, de itt is inkább a magyar csapat dominált. A hajrában büntetőből megszerezhette volna harmadik gólját is a Ferencváros, ám a kapus kivédte Uzuni próbálkozását, így kétgólos előnyből várhatja a visszavágót Peter Stöger együttese.

Myrto Uzuni elpuskázott egy tizenegyest!

A Zalgiris játékosai már vagy harmadjára értek kézzel a labdába gyanúsan, ezt viszont már nem lehetett nem megadni. Ljubiszavljevics nem tudta elfejelni az érkező labdát, de a kezével pont elütötte azt, így joggal jutott büntetőhöz a Fradi. A labda mögé Uzuni állt, azonban a lassú nekifutása után Gertmonas a bal alsó sarokból kiütötte a labdát, így maradt a 2-0.

Nem akar megszületni a harmadik hazai gól

Zachariassen gurítása gyenge volt, majd Civic remek beadását a teljesen egyedül fejelő Boli 8 méterről rémesen bólintotta mellé. Itt már csak a különbség lehet kérdés.

Bolit eltakarította a kapus, ezt még sokat fogják elemezni

Elszórakozta a labdát a Zalgiris, a csereként beállt Franck Boli pedig hosszú indítást kapott. Az ellenfél térfelének közepére kirongyoló Gertmonas picit lassabb volt, Boli eltolta mellette a labdát, majd nagyot esett a lábában. A bíró nem ítélt semmit, talán úgy gondolta, hogy Boli csak eljátszotta a dolgot, ráadásul a labda maradt a Fradinál, igaz helyzetbe már nem került.

Meddő litván mezőnyfölény

Ez a három szó írja le legjobban, mi zajlik a meccsen. Látszólag beszorult a Fradi a második félidőben, de nem sokra ment vele a Zalgiris, egyedül Vidémont tudott váratlant húzni az ellenfele tizenhatosának környékén.

Némi feszültség költözött a meccsbe

Két Zalgiris-játékos is a földön maradt egy ütközés után a hazaiak szögletét követően, amit nehezményeztek a litván játékosok és némi szóváltás alakult ki. A vendégek játékosai úgy tűnnek, mintha már elfáradtak volna egy picit.

Tényleg lesz egy újonc a pályán

Kristoffer Zachariassen már a félidei szünetben is melegített, aztán legalább két percig várta, hogy kimenjen végre a labda. Miután Tokmac megforgatta az ellenfél védőit és a jobbra kitett labdájából Wingo centerezése nem volt jó, sor kerülhetett a cserére. Éppen Tokmac helyére jött Zachariassen, emellett Zubkovot váltotta Mak.

Most azért leült a meccs

A Ferencváros visszafogta magát a második félidőben, miközben a Zalgiris nehezen talál fogást a hazai csapat játékán. Sok az eladott labda mindkét oldalon, helyzetek szinte sehol, egy-egy váratlan, de veszély nélküli megoldás volt csak.

Változtatnak a vendégek

Lejött Kyeremeh és Gamakov is, Tomiszlav Kis, valamint Karamarko állt be a helyükre. Az elmúlt percekben a litvánok próbáltak ugyan nyomni, de nem sok sikerrel tették ezt, nem csoda, hogy valamin változtatni próbál Cseburin.

Nem sok jót ígér a Zalgirisnak az elmúlt öt perc

A litván csapat játékosai végig csak úton voltak, miközben a Fradi járatta a labdát. Sok helyzetet nem dolgozott ki az FTC, de 2-0-nál nem is kell megszakadnia ezért. A második félidő legnagyobb helyzete egy szöglet volt eddig, de Ryan Mmae picivel a jobb fölső sarok fölé fejelt az ötös sarkáról.

Folytatódott a meccs

Nem cserélt egyik csapat sem, vagyis Wingo tudja folytatni a játékot. Hamar labdát szerzett a Fradi, továbbra is a magyar bajnok járatja a labdát főként.

Mindössze kétszer lőtt kapura a Zalgiris

Abból is csak egy talált kapur, Bopesu gyenge lövése. A Fradi viszont 11-szer próbálkozott, igaz abból is csak háromszor ment kapura, de ha belevesszük, hogy két góllal vezet az FTC és Uzuninak volt egy kapufája is, kirajzolódnak az erőviszonok. A zöld-fehérek 58 százalékban birtokolta a labdát, nagyon meggyőző volt az első félidőben.

Ennyi fért bele az első félidőbe

Magabiztos ferencvárosi játékot hozott az első 45 perc, két eltékozolt helyzet után aztán megjöttek a gólok is. Előbb Myrto Uzuni használt ki egy lehetőséget pontos lövéssel, majd Tokmac Nguen lőtte ki a jobb alsót. A Fradi megérdemelten vezet 2-0-ra a szünetben.

Haratin besárgult

Vidémont indult meg és az ukrán játékos icipicit elkésve csúszott oda. Nagyobb baj a fradi szempontjából, hogy a Zalgiris támadója így pont ráesett Wingo jobb lábára és az amerikai hátvéd igencsak fájdalmas arccal feküdt egy percig a gyepen. Az elmúlt percekben egyébként Zubkov lőtt párszor pontatlanul kapura, a Zalgiris pedig akart, de nem vezetett támadást.

Nguen Tokmac hajszálpontos lövésével nőtt a Fradi előnye

Ihor Haratin szerzett labdát, ami így Nguen Tokmac elé került. A norvég támadó meg is indult az üres területbe, majd nagyjából húsz méterre a kaputól jobb lábbal a jobb alsó sarokba lőtt. Még a kapufát is csípte a labdája, Gertmonas ezt már nem érhette el. 2-0 a Fradinak.

Gertmonas védett óriásit!

Zubkov a jobb szélről kiszúrta, hogy Civic lendületből indúl és átívelte a túlsó kapufa elé a labdát. Civic kapura is fejelte, de a kapus nagy reflexmozdulattal kipaskolta a rövid felsőbe tartó labdát.

Zubkov nagyon él

Csak az utolsó megoldásai nem jók. Ezúttal a jobb szélen kapott egy pazar indítást a leshatáron, szépen átverte Tatomirovicsot és egy lépésre az alapvonal előtt laposan erőből középre passzolt. Csak éppen FTC-játékos nem volt a közelben, így a labda végiggurult a pályán keresztben.

Mutatott valamit a Zalgiris is

Blazic adta el a labdát, amiből Bopesu indult meg, Kyeremeh egy csellel becsapta emberét, majd nagyon látványos indítással hozta helyzetbe Tadicsot. A csatár azonban nem lőtt, hanem letette lövésre Bopesunak, ám a francia valamiért a rövid alsót vette célba és elég gyengécske lett így a lövés, nem okozott gondot Dibusz Dénesnek.

Támadásban maradt a Fradi

Nem vett vissza a magyar bajnok, sőt Civic nagyon aktívan ostromolta a litvánok védelmét, még ha nem is minden beadása sikerült jól. Harapós az FTC, sokkal lendületesebb a támadójátéka, mint a Pristina elleni mérkőzéseken volt.

Myrto Uzuni ott folytatja, ahol Koszovóban abbahagyta

Egy Zalgiris-támadással kezdődött minden. Vidémont cselét egy pillanatra sem ette meg Blazic, sőt a felszabadítása éppen Ryan Mmae lábához került. A Fradi csatára meglódult, egy gyönyörű csellel becsapta ellenfelét, majd a bal oldalon üresen álló Uzunihoz passzolt. Az albán támadó ballal a hosszú alsó sarokba lőtt, 1-0 a Ferencvárosnak.

Zubkov óriási helyzetet puskázott el

Egy kirúgás után Ryan Mmae indult meg a labdával és jókora szerencsével két emberen is átverekedte magát, majd tökéletesen indította a lendületből érkező Zubkovot a jobb oldalon. Az ukrán bevitte a tizenhatoson belülre a labdát és a testbeszédéből úgy tűnt, a hosszúba akarja helyezni a labdát, de a belsőzése gyatra lett, pontosan oda lőtte a labdát, ahol az ellenfél kapusa állt.

Tokmacnak és Zubkovnak is megvan az első lövése

Zubkov kapott remek labdát a tizenhatos jobb oldalán, de beadás helyett visszacselt választott és a legurítása jó is lehetett volna Tokmacnak, azonban egy litván védő útját állta a lövésnek. Egy perccel később egy labdaszerzésnek hála támadhatott a Fradi, mintegy 20-22 méterről lőtt kapura Zubkov, de ez is megpattant, ezúttal Bopesun. A Ferencváros szögleiből viszont semmi sem lett.

Lengyelek is kijöttek a meccsre

A Fradi kapuja mögötti szektorban jól látszik, hogy a Slask Wroclaw szurkolóiról van szó, akik jóban vannak a Ferencváros híveivel. Erre a meccsre ki is jöttek szurkolni a zöld-fehéreknek.

Olvasói sztorik