Koszticsák Szilárd/MTI
Élő Magyar foci

Kihagyott büntető is belefért a Fradinak, így is simán nyerte a BL-selejtezős meccsét

A Ferencváros 2-0-ra győzte le a Zalgiris Vilnius csapatát a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Magabiztos ferencvárosi játékot hozott az első 45 perc, két eltékozolt helyzet után aztán megjöttek a gólok is. Először a tizedik percben még felső lécet eltaláló Myrto Uzuni használt ki egy lehetőséget, miután bal lábbal a hosszú alsóba lőtt.

A Ferencváros támadásban maradt, a Zalgiris játékosai szemlátomást nem bírták a tempót, aminek negyedórával később meg is lett az eredménye. Ihor Haratin labdaszerzéséből indulhatott meg Tokmac Nguen, a norvég támadó pedig bevitte a tizenhatos előterébe a labdát és higgadtana jobb alsó sarokba lőtt nagyjából húsz méterről.

Olekszandr Zubkov nagyon szeretett volna betalálni, de sem távolról, sem éles szögből, sem szabadrúgásból nem sikerült neki. Térfélcsere után is a Fradi kezdeményezett többet, de apránként visszavett a tempóból. A Zalgiris szenvedett és hiába cserélgetett Vlagyimir Cseburin, nehezen költözött élet a vendégek támadójátékába. A zöld-fehéreknek azonban több komoly ellentámadása is volt, aminél azonban sokszor csúszott hiba az utolsó döntésekbe.

Az utolsó húsz percnél tudott csak nyomni a Zalgiris, de abból is csak az lett, hogy az ellenfél térfelének közepén Franck Boli esett el a kilépő kapus mellett, valamint Nemanja Ljubiszavljevics buta kezezése miatt tizenegyest kapott a Ferencváros. Ezt viszont Uzuni lassú nekifutással a bal alsóba szánta, ahonnan kiütötte a labdát Edvinas Gertmonas.

A vége így 2-0 maradt, de az FTC győzelmét szinte semmi sem veszélyeztette.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés

Ferencváros – Zalgiris Vilnius 2-0 (2-0)
Budapest, Groupama Aréna
v.: Kruasvili (georgiai)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmae, Civic (Vécsei – 92.) – Somália, Haratin – Zubkov (Mak – 69.), Tokmac (Zachariassen – 69.), Uzuni – R. Mmae (Boli – 76.)
Zalgiris: Gertmonas – Mikoliunas, Ljubiszavljevics, Tatomirovics, Bopesu – Onazi (Kuklys – 85.), Gamakov (Kis – 59.), Verbickas – Kyeremeh (Karamarko – 59.), Tadics (Sylvestr – 65.), Vidémont
gól: Uzuni (25.), Tokmac (39.)
sárga lap: Haratin (45.) ill. Gamagokv (44.)

Uzuni és Tokmac góljával nyert a Fradi

A Ferencváros 2-0-ra győzte le a Zalgiris Vilnius csapatát a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Remekül kezdett a Fradi, azonban Myrto Uzuni a tizedik percben még csak kapufáig jutott. A helyzeteket halmozó FTC aztán épp az albán pontos lövésével szerzett vezetést a félidő derekán, majd negyedórával később Tokmac Nguen pontos lövésével növelte előnyét. A második félidő már inkább az eredmény tartására összpontosított, de itt is inkább a magyar csapat dominált. A hajrában büntetőből megszerezhette volna harmadik gólját is a Ferencváros, ám a kapus kivédte Uzuni próbálkozását, így kétgólos előnyből várhatja a visszavágót Peter Stöger együttese.

Myrto Uzuni elpuskázott egy tizenegyest!

A Zalgiris játékosai már vagy harmadjára értek kézzel a labdába gyanúsan, ezt viszont már nem lehetett nem megadni. Ljubiszavljevics nem tudta elfejelni az érkező labdát, de a kezével pont elütötte azt, így joggal jutott büntetőhöz a Fradi. A labda mögé Uzuni állt, azonban a lassú nekifutása után Gertmonas a bal alsó sarokból kiütötte a labdát, így maradt a 2-0.

Nem akar megszületni a harmadik hazai gól

Zachariassen gurítása gyenge volt, majd Civic remek beadását a teljesen egyedül fejelő Boli 8 méterről rémesen bólintotta mellé. Itt már csak a különbség lehet kérdés.

Bolit eltakarította a kapus, ezt még sokat fogják elemezni

Elszórakozta a labdát a Zalgiris, a csereként beállt Franck Boli pedig hosszú indítást kapott. Az ellenfél térfelének közepére kirongyoló Gertmonas picit lassabb volt, Boli eltolta mellette a labdát, majd nagyot esett a lábában. A bíró nem ítélt semmit, talán úgy gondolta, hogy Boli csak eljátszotta a dolgot, ráadásul a labda maradt a Fradinál, igaz helyzetbe már nem került.

Meddő litván mezőnyfölény

Ez a három szó írja le legjobban, mi zajlik a meccsen. Látszólag beszorult a Fradi a második félidőben, de nem sokra ment vele a Zalgiris, egyedül Vidémont tudott váratlant húzni az ellenfele tizenhatosának környékén.

Némi feszültség költözött a meccsbe

Két Zalgiris-játékos is a földön maradt egy ütközés után a hazaiak szögletét követően, amit nehezményeztek a litván játékosok és némi szóváltás alakult ki. A vendégek játékosai úgy tűnnek, mintha már elfáradtak volna egy picit.

Tényleg lesz egy újonc a pályán

Kristoffer Zachariassen már a félidei szünetben is melegített, aztán legalább két percig várta, hogy kimenjen végre a labda. Miután Tokmac megforgatta az ellenfél védőit és a jobbra kitett labdájából Wingo centerezése nem volt jó, sor kerülhetett a cserére. Éppen Tokmac helyére jött Zachariassen, emellett Zubkovot váltotta Mak.

Most azért leült a meccs

A Ferencváros visszafogta magát a második félidőben, miközben a Zalgiris nehezen talál fogást a hazai csapat játékán. Sok az eladott labda mindkét oldalon, helyzetek szinte sehol, egy-egy váratlan, de veszély nélküli megoldás volt csak.

Változtatnak a vendégek

Lejött Kyeremeh és Gamakov is, Tomiszlav Kis, valamint Karamarko állt be a helyükre. Az elmúlt percekben a litvánok próbáltak ugyan nyomni, de nem sok sikerrel tették ezt, nem csoda, hogy valamin változtatni próbál Cseburin.

Nem sok jót ígér a Zalgirisnak az elmúlt öt perc

A litván csapat játékosai végig csak úton voltak, miközben a Fradi járatta a labdát. Sok helyzetet nem dolgozott ki az FTC, de 2-0-nál nem is kell megszakadnia ezért. A második félidő legnagyobb helyzete egy szöglet volt eddig, de Ryan Mmae picivel a jobb fölső sarok fölé fejelt az ötös sarkáról.

Folytatódott a meccs

Nem cserélt egyik csapat sem, vagyis Wingo tudja folytatni a játékot. Hamar labdát szerzett a Fradi, továbbra is a magyar bajnok járatja a labdát főként.

Mindössze kétszer lőtt kapura a Zalgiris

Abból is csak egy talált kapur, Bopesu gyenge lövése. A Fradi viszont 11-szer próbálkozott, igaz abból is csak háromszor ment kapura, de ha belevesszük, hogy két góllal vezet az FTC és Uzuninak volt egy kapufája is, kirajzolódnak az erőviszonok. A zöld-fehérek 58 százalékban birtokolta a labdát, nagyon meggyőző volt az első félidőben.

Ennyi fért bele az első félidőbe

Magabiztos ferencvárosi játékot hozott az első 45 perc, két eltékozolt helyzet után aztán megjöttek a gólok is. Előbb Myrto Uzuni használt ki egy lehetőséget pontos lövéssel, majd Tokmac Nguen lőtte ki a jobb alsót. A Fradi megérdemelten vezet 2-0-ra a szünetben.

Haratin besárgult

Vidémont indult meg és az ukrán játékos icipicit elkésve csúszott oda. Nagyobb baj a fradi szempontjából, hogy a Zalgiris támadója így pont ráesett Wingo jobb lábára és az amerikai hátvéd igencsak fájdalmas arccal feküdt egy percig a gyepen. Az elmúlt percekben egyébként Zubkov lőtt párszor pontatlanul kapura, a Zalgiris pedig akart, de nem vezetett támadást.

Nguen Tokmac hajszálpontos lövésével nőtt a Fradi előnye

Ihor Haratin szerzett labdát, ami így Nguen Tokmac elé került. A norvég támadó meg is indult az üres területbe, majd nagyjából húsz méterre a kaputól jobb lábbal a jobb alsó sarokba lőtt. Még a kapufát is csípte a labdája, Gertmonas ezt már nem érhette el. 2-0 a Fradinak.

Gertmonas védett óriásit!

Zubkov a jobb szélről kiszúrta, hogy Civic lendületből indúl és átívelte a túlsó kapufa elé a labdát. Civic kapura is fejelte, de a kapus nagy reflexmozdulattal kipaskolta a rövid felsőbe tartó labdát.

Zubkov nagyon él

Csak az utolsó megoldásai nem jók. Ezúttal a jobb szélen kapott egy pazar indítást a leshatáron, szépen átverte Tatomirovicsot és egy lépésre az alapvonal előtt laposan erőből középre passzolt. Csak éppen FTC-játékos nem volt a közelben, így a labda végiggurult a pályán keresztben.

Mutatott valamit a Zalgiris is

Blazic adta el a labdát, amiből Bopesu indult meg, Kyeremeh egy csellel becsapta emberét, majd nagyon látványos indítással hozta helyzetbe Tadicsot. A csatár azonban nem lőtt, hanem letette lövésre Bopesunak, ám a francia valamiért a rövid alsót vette célba és elég gyengécske lett így a lövés, nem okozott gondot Dibusz Dénesnek.

Támadásban maradt a Fradi

Nem vett vissza a magyar bajnok, sőt Civic nagyon aktívan ostromolta a litvánok védelmét, még ha nem is minden beadása sikerült jól. Harapós az FTC, sokkal lendületesebb a támadójátéka, mint a Pristina elleni mérkőzéseken volt.

Myrto Uzuni ott folytatja, ahol Koszovóban abbahagyta

Egy Zalgiris-támadással kezdődött minden. Vidémont cselét egy pillanatra sem ette meg Blazic, sőt a felszabadítása éppen Ryan Mmae lábához került. A Fradi csatára meglódult, egy gyönyörű csellel becsapta ellenfelét, majd a bal oldalon üresen álló Uzunihoz passzolt. Az albán támadó ballal a hosszú alsó sarokba lőtt, 1-0 a Ferencvárosnak.

Zubkov óriási helyzetet puskázott el

Egy kirúgás után Ryan Mmae indult meg a labdával és jókora szerencsével két emberen is átverekedte magát, majd tökéletesen indította a lendületből érkező Zubkovot a jobb oldalon. Az ukrán bevitte a tizenhatoson belülre a labdát és a testbeszédéből úgy tűnt, a hosszúba akarja helyezni a labdát, de a belsőzése gyatra lett, pontosan oda lőtte a labdát, ahol az ellenfél kapusa állt.

Tokmacnak és Zubkovnak is megvan az első lövése

Zubkov kapott remek labdát a tizenhatos jobb oldalán, de beadás helyett visszacselt választott és a legurítása jó is lehetett volna Tokmacnak, azonban egy litván védő útját állta a lövésnek. Egy perccel később egy labdaszerzésnek hála támadhatott a Fradi, mintegy 20-22 méterről lőtt kapura Zubkov, de ez is megpattant, ezúttal Bopesun. A Ferencváros szögleiből viszont semmi sem lett.

Lengyelek is kijöttek a meccsre

A Fradi kapuja mögötti szektorban jól látszik, hogy a Slask Wroclaw szurkolóiról van szó, akik jóban vannak a Ferencváros híveivel. Erre a meccsre ki is jöttek szurkolni a zöld-fehéreknek.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.