Magyar foci

„Meg kellett szoknom, hogy Ausztriában nem számít különlegesnek a hozzáállásom”

Facebook.com/csababuktaofficial
Facebook.com/csababuktaofficial
Szoboszlai Dominikéhoz hasonló utat jár be Bukta Csaba, aki fiatalon került Ausztriába, szerepelt a Salzburg fiókcsapatában, most pedig megkapta a lehetőséget, hogy beleszokjon az osztrák élvonalba. Új csapatában éppen a Salzburg ellen debütálhat.

Pályafutása során először játszhat felnőtt élvonalbeli bajnokságban a 19 éves Bukta Csaba, akit az osztrák listavezető, a Red Bull Salzburg adott kölcsön fél évre a 11. helyezett, vagyis utolsó előtti Altachnak.

Kapcsolódó
Gólokat vár új magyar csatárától az osztrák élvonalbeli csapat
Bukta Csabát kölcsönadta a Salzburg a Rheindorf Altach együttesének.

A fiatal támadó Törökszentmiklósról indulva, Debrecen érintésével jutott el Salzburgba: az osztrák klub az utánpótlás-válogatottban fél éve figyelte, mielőtt 2018 februárjában leigazolta.

„Gyorsan történt az egész, pénteken dőlt el, hogy az osztrákok várnak, valamint a Debrecen is elenged, vasárnap pedig már utaztam is” – emlékezett vissza a klubváltására néhány év távlatából Bukta Csaba.

Amikor arról kérdeztük, miért pont őt szúrhatták ki a válogatottból a Salzburg megfigyelői, Bukta azt válaszolta, a hozzáállása és az átlagon felüli gyorsasága miatt kerülhetett fel az osztrákok radarjára.

Az akkor 16 éves, új környezetbe csöppenő focista számára a pályán kívül a honvágy okozta a legnagyobb nehézséget, a pályán pedig meg kellett szoknia, hogy az edzések és a meccsek is jóval nagyobb tempóban zajlanak. Bár Debrecenben a klubváltása előtt a felnőttcsapattal edzett, így is volt némi lemaradása, néhány kiló izmot magára kellett pakolnia, erőnlétileg pedig utol kellett érnie a többieket, mert a letámadáson alapuló salzburgi játékstílus tökéletes fizikai állapotot kíván meg.

A külföldre kikerülő magyar játékosok többsége általában arról számol be, hogy új csapatában az edzés végi játékot senki nem lazázza el, hanem mindenki úgy hajt, hogy akár a mezt is letépi a másikról, csak hogy megmutassa az edzőnek, hogy lehet rá számítani.

„Én is azt éreztem itt, hogy az edzésen is meghal mindenki, hogy játszani tudjon a bajnokin. Ha nem adsz bele száz százalékot, akkor nem tudsz a kezdőbe kerülni, mert lehet, hogy a másik extrát nyújt, még kiemelkedőbben teljesít, és ezáltal megelőz a rangsorban. Meg kellett szoknom, hogy itt nem számít különlegesnek a hozzáállásom, mert nem az van, hogy az egyik játékos úgy jön ki a pályára, hogy nincs kedve edzeni, a másik meg alig várja, hogy véget érjen az edzés.

Itt az az alapállapot, hogy mindenki szeret focizni, és tisztában van azzal, hogy dolgoznia kell azért, hogy még jobb lehessen. Az elejétől kezdve tudtam, hogy itt nagyon jó helyen vagyok, és azt mondogattam magamnak, ha kitartó leszek és küzdök, akkor eljuthatok bárhova

– számolt be Bukta a salzburgi tapasztalatairól.

Szintén sarkalatos pont lehet a nyelvtudás, Bukta mellé a Salzburg nyelvtanárt fogadott, aki egy szót sem beszélt magyarul, csak németül társalgott vele a heti 4-5 óra alkalmával. Ha Bukta eleinte nem értett valamit, akkor segítségül hívta az internetes fordítót, vagy megkérte a tanárt, hogy angolul is mondja el, és végül fél év után jutott el oda, hogy az öltözőben is flottul tudjon kommunikálni és mindent értsen.

Salzburgba érkezése után Bukta az U18-as csapathoz került, majd alig egy évvel később a másodosztályban szereplő Liefering játékosa lett, vagyis megtett egy újabb lépcsőfokot, de maradt klubja látóterében, hiszen a Liefering a Salzburg fiókcsapatának számít.

Egy fiatal játékos esetében fontos mérföldkő, amikor a gyerekfutball-korszak lezárul, és hirtelen a felnőttek közé kerül, ahol aztán folyamatosan bizonyítania kell, hogy képes megállni a helyét a nála rutinosabbak között.

Bukta bemutatkozása az osztrák másodosztályban álomszerűen alakult: 2019 márciusában, az Austria Wien második csapata ellen a szünetben, 0-1-es állásnál szállt be, majd ő szerezte azt a gólt, amivel a Liefering pontot mentett.

Utólag azt mondja, az U18-as csapat után óriási ugrás volt a Lieferingben játszani, és hozzá kellett szoknia, hogy nála idősebb, gyakran erősebb ellenfelekkel, kész futballistákkal kell megküzdenie, de szép fokozatosan belerázódott.

Egy ifjú focistának nem csak arra kell törekednie, hogy az idősebb társakkal elfogadtassa magát, de a pályán időnként azt is el kell viselnie, hogy az ellenfelek megpróbálják megfélemlíteni, pláne, ha még ügyes is, és nem riad vissza néhány szemtelen cseltől.

Bukta szerint ezek a futball természetes velejárói, és úgy érzi, ha ő fiatalként csendben viseli, hogy egy idősebb társa megpróbálja betörni, az idővel a hasznára lesz, és könnyebb kivívnia a társak tiszteletét, mintha folyton visszaszólna.

Annyi tapasztalata pedig már van, hogy tudja, ha elsőre befűzte a védőjét, akkor az másodjára keményen oda fog lépni, de ezzel nem lehet elvenni a kedvét.

A Lieferingben játszva Bukta abból is ízelítőt kapott, hogy mi várhat rá, ha eljuthat majd a Salzburg kezdőjébe, mivel a fiókcsapat általában szintén 4-4-2-es felállást alkalmazott, és ugyanúgy letámadással próbálta nyomasztani az ellenfeleket, mint az élvonalban zsinórban hét bajnoki címet begyűjtő anyaegyesület.

Bár a magyar légiós a másodosztályú klubnál edzett, folyamatos volt a visszacsatolás a teljesítményéről a Salzburg részéről, és ha nem is minden meccsen, de sokszor feltűnt a lelátón Jesse Marsch edző, valamint Christoph Freund sportigazgató.

Bukta a 2019-2020-as idényben húzóembere lett a harmadik helyen végző Lieferingnek, hiszen 20 bajnokin 7 gólt és 9 gólpasszt tett a közösbe. Csapatában először a Grazer AK elleni meccsen tudott duplázni, de az élet már csak olyan, hogy gyakran egyből kapunk egy gyomrost, mielőtt még nagyon tudnánk örülni valaminek, és ezt a magyar támadó is megtapasztalta, amikor súlyos vállsérülést szenvedett az emlékezetes mérkőzésén.

„Közhely, hogy egy sérülés sosem jön jókor, de engem tényleg nagyon rosszul érintett, mert akkor voltam a legjobb formámban, és nagyon élveztem a játékot, jöttek a gólok, gólpasszok, aztán egy szerencsétlen mozdulat következtében három szalag is elszakadt a vállamban. A műtét sajnos elkerülhetetlen volt, ezt pedig több hónapos rehabilitáció követte. Az elején ezt fejben nehéz feldolgozni, persze szó sem volt arról, hogy feladtam volna, de jól jött a barátnőm, a család és a menedzsereim támogatása, mert le voltam törve”.

A Salzburg hallatán a legtöbb magyar focidrukkernek kapásból az Év férfi sportolójának megválasztott Szoboszlai Dominik neve ugrik be, aki ugyanazt az utat járta be, mint Bukta, hiszen fiatalon került ki Ausztriába, és eleinte ő is a Lieferingnél barátkozott a felnőttfutballal.

A Buktánál kilenc hónappal idősebb Szoboszlai majdnem egy évvel honfitársa előtt igazolt Salzburgba, és így már minden téren kellő tapasztalattal rendelkezett ahhoz, hogy segítse Csabát a beilleszkedésben.

„Egy ideig mindketten a klub akadémiáján laktunk, és sokat lógtunk együtt. Új környezetbe csöppenve nagy előny volt számomra, hogy volt mellettem egy barát, és nem éreztem magam egyedül.

Nemcsak a helyismerete jött jól, de az is sokat számított, hogy amikor nehezebb időszakot éltem át, akkor megosztotta velem, hogy ő ezeket hogyan kezelte, és biztatott, hogy maradjak erős, kapcsoljak még egy fokozattal feljebb, és meglesz az eredménye. Jó érzés volt, hogy számíthattam rá, és megfogadtam a tanácsait, hiszen ő is ezt az utat járta végig – igaz, kicsit gyorsabban

– mondta Bukta az immár Lipcsében futballozó Szoboszlairól.

Bukta Csaba úgy érzi, a Lieferingnél töltött időszak alatt fizikailag fejlődött a legtöbbet, és hasznos volt számára, hogy megtanult egy új játékrendszert, de 19 évesen tisztában van vele, hogy még minden téren tud javulni, és szeretne folyamatosan játszani, hogy ezáltal is tapasztaltabbá váljon.

Egy látványos Bukta-gól a Lieferingben:

A mostani váltás ezt elősegítheti, hiszen immár az első osztályban játszhat.

„A Salzburgnál azt szerették volna, ha szintet lépek, de azt tudtuk, hogy ott még egyelőre túl nagy a konkurencia. Az egyik pillanatról a másikra jött a lehetőség, hogy az Altachban játszhatok, megvitattam a családdal, valamint a menedzserekkel, és végül mindenki rábólintott. Úgy éreztem, nem lehet nemet mondani egy első osztályú megkeresésre”.

Az első osztályú szereplés mellett az is újdonság lehet Bukta számára, hogy amíg a Lieferinggel a másodosztály élmezőnyéhez tartozott, addig az Altachnak azért kell majd kaparnia, hogy megragadjon az élvonalban. Mentálisan ez talán megterhelőbb feladat, de a magyar focista nem ijedt meg a kihívástól, abban bízik, hogy megkapja a bizonyítási lehetőséget, és a bennmaradást gond nélkül sikerül kiharcolni. Új csapata a 4-3-3-as felállást preferálja, ahol szélső támadóként számítanak rá, ez pedig ideális pozíció a számára, mert ezen a poszton érzi magát a legjobban.

És hogy mikor szeretné a Salzburg mezét magára húzni?

Megteszek érte mindent, hogy minél hamarabb eljöjjön az én időm. Most itt van előttem egy újabb lépcsőfok, egyelőre ezt kell megugranom, és ha sikerül jó benyomást keltenem az Altachnál, az a salzburgi előmenetelemre is pozitív hatással lehet

Itthon nagy hurráhangulat övezte a magyar futball őszi történéseit, hiszen a Fradi lett 2009 után az első csapatunk, amely a BL-főtáblán szerepelhetett, a válogatott pedig kijutott az Eb-re és megnyerte a Nemzetek Ligáját.

Ha lehet, az osztrákok még nálunk is sikeresebb időszakot zártak, a válogatottjuk az Eb-selejtezőn elért második hellyel egyenes ágon jutott ki a 2021-re halasztott tornára; a Nemzetek Ligájában megnyerte a csoportját Norvégiát, Romániát és Észak-Írországot megelőzve; klubszinten pedig a Salzburg a BL utolsó fordulójában ki-ki meccset játszhatott az Aléticóval, és bár 2-0-ra kikapott, így is folytathatja az EL egyenes kieséses szakaszában, ahol rajta kívül a Wolfsberger AC is érdekelt még (a Rapid és a LASK nem jutott tovább, vagyis három osztrák klub szerepelt az EL-főtáblán).

Amikor Buktát arról kérdeztük, Ausztriából milyennek tűnik a magyar foci, diplomatikusan azt felelte, évek óta nem játszott odahaza, és nem szeretné összehasonlítani a két ország viszonyait. Azt azért bevallotta, hogy a Debrecen kiesése eléggé meglepte, de reméli, ha tavasszal meglesz a feljutás, akkor új fejezet kezdődik a klubnál.

Debrecennel a tanulmányai révén még aktív a kapcsolata Buktának, aki az egyik helyi gimnázium magántanulója, és idén lenne esedékes az érettségi, amit mindenképpen szeretne abszolválni, bár még nem tudja, hogyan tud hazamenni, mivel a bajnokság közepére esnek a vizsgák.

Május még odébb van, hétvégén viszont a magyar légióssal a keretben már lejátssza első idei tétmeccsét az Altach, amely éppen a Salzburgot fogadja.

Szoboszlai is gratulált neki a klubváltáshoz:

„Remélem, hogy bemutatkozhatok a meccsen, de ha nem, akkor sem leszek csalódott” – mondta Bukta Csaba, akinek nem kell kapkodnia új klubjában, hiszen tíz forduló van még az alapszakaszból, aztán jön a tízkörös rájátszás, így várhatóan bőven lesz lehetősége megmutatni, hogy ott a helye az első osztályban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik