Magyar foci

Mutatjuk, a koronavírus hogyan hatott pozitívan az NB I-re

A magyar futballt, a benne dolgozó edzőket, vezetőket többször ostoroztuk már, hogy kevés lehetőséget adnak a tehetséges fiatal játékosoknak. Az általános szemlélet szerint a klubok hamarabb vesznek és játszatnak egy ismeretlen, bizonytalan hátterű, tudású légióst, minthogy

megbíznának saját munkájukban, bevetnék mondjuk azt a 20 éves srácot, akit a klub utánpótlásában olykor 6-10 éve nevelgetnek.

Megfeszülhet itt az MLSZ, akkor sem lesz változás az NB I-ben
A Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, amit közgazdaságilag meg lehet tenni a magyar futball feltámasztásáért, de hiába, ha a klubvezetők másképp gondolkodnak.

Nos, e tendenciához képest örömteli változást mutat az OTP Bank Liga 29. fordulója. Az utanpotlassport.hu összegyűjtötte, hogy az NB I hétvégi fordulójában nyolc klub összesen tizenhat, 21 év alatti labdarúgónak biztosított játéklehetőséget.

  • DVTK: Szűcs Kornél (90 perc), Korbély Kristóf (46), Kiss Tamás (44)
  • Bp. Honvéd: Szendrei Norbert (90), Irimiás Gergő (20)
  • DVSC: Kusnyír Erik (90), Kundrák Norbert (28)
  • Kisvárda: Szőr Levente (79), Czene Zalán (11), Bíró Roland (2)
  • PAFC: Deutsch László (90), Tamás Nándor (10)
  • ZTE: Bolla Bendegúz  (90)
  • Kaposvár: Bévárdi Zsombor (90)
  • FTC: Csonka András (4)
  • Újpest: Csongvai Áron (2)

Üröm az örömben, hogy bár az MLSZ az elmúlt években több szabálymódosítással, továbbá különböző mértékű támogatási rendszerrel próbálta arrafelé terelni a klubokat, hogy több fiatalt dobjanak mély vízbe, az érezhető eredményt egyelőre nem ezek a változtatások,

hanem a koronavírus-világjárvány érte el.

Ugyanis szinte biztos, hogy nem a klubtulajdonosok, vagy az edzők szemlélete változott meg egyik pillanatról a másikra. Sokkal valószínűbb a kényszer szülte reakció; a pandémia miatti három hónapos kihagyás, majd az azt követő, rendkívül sűrűvé váló bajnoki menetrend rákényszerít az erőteljes rotálásra. Mivel kevés klub rendelkezik hosszú kispaddal, így jönnek képbe a fiatalok.

Az U21-es fiatalok játékpercei tekintetében csak három klubnál figyelhető meg tendencia: a DVSC, a Puskás Akadémia és a DVTK már most, négy fordulóval a bajnokság befejezése előtt átlépte az MLSZ által megfogalmazott és támogatott „igényt”, azaz a 2970 U21-es játékpercet, így ők biztosan részesülnek az 50 millió forintos pluszdíjazásból.

A kiemelt képen piros-fehér mezben Kiss Tamás, a Diósgyőr játékosa látható. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik