Magyar foci

Csányi a külföldieket sokallja, a megfelelő szakembereket kevesli a magyar fociban

Folytatódik a Csányi-korszak a magyar futballban, a rendhagyó módon, online lebonyolított MLSZ közgyűlésen ugyanis újabb öt évre elnökké választották a milliárdos üzletembert, igaz, ebben semmi meglepő nincs, hiszen ő volt az egyedüli jelölt a pozícióra.

Csányi azt mondta, kritikák ide vagy oda, az elmúlt években lezajlott létesítmény-fejlesztésekre szükség volt, mert előtte évtizedekig nem történt hasonló. Az elnök szerint leginkább az amatőr pályák és grundok tekintetében van elmaradása a szövetségnek a létesítmények téren.

Amiben még lemaradásunk van, az a megfelelő szakemberképzés. Úgy értem, hogy a profi klubok esetében és az utánpótlásban. Az utánpótlásban nem minden egyes gyerek mellett van olyan edző, aki szakmailag és nevelőként alkalmas a feladata ellátására. Gyakran látunk üvöltő derviseket a pálya szélén, akik tönkreteszik a gyermek futballszeretetét is

– hangzott Csányi kritikája.

Az elnöknek volt néhány kemény mondata az NB I-es klubokról is, megemlítve, hogy hatalmas, ötszörös különbségek vannak az átlagfizetéseket tekintve, és hogy alig-alig látni magyar fiatalokat az élvonalbeli csapatokban.

„Ahhoz, hogy a magyar futball érdeklődést keltsen a nézők körében, az kell, hogy magyar játékosokat lássanak a pályán. Ha jönnek-mennek a külföldiek, akiknek a nevét sem tudják kiejteni a nézők, az nem segít abban, hogy megteljenek a stadionok”.

A közgyűlés legszórakoztatóbb pillanata az volt, amikor Csányi finoman beszólt a Fehérvár tulajdonosának, Garancsi Istvánnak, aki izgett-mozgott, miközben a többiek fegyelmezetten hallgatták az elnöki monológot.

Jövőre Európa 12 városában, köztük Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot, és Csányi azt mondta, jelen állás szerint a magyar válogatott október környékén játszhatja le a bolgárok elleni pótselejtezőjét.

Kiemelt kép: HAROLD CUNNINGHAM / UEFA VIA GETTY IMAGES / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Olvasói sztorik