Magyar foci sport

Nikolics: Amit pénzen nem lehet megvenni, azt kapom meg Fehérváron

Juhász Roland (2013-ban 30 évesen) és Huszti Szabolcs (2018/35), Elek Ákos (2019/30) után Nikolics Nemanja is azt látta a legjobbnak, hogy külföldi karrierjét követően pályafutása befejező éveit a Mol Fehérvár FC-ben futballozza végig. A magyar, a lengyel és az észak-amerikai bajnokság korábbi gólkirálya csütörtökön, 32 évesen jelentette be hazatérését.

Mennyit keres Nikolics Fehérváron?

A szurkolók hamar rásüthetnék a kiöregedőfélben lévő korábbi válogatott labdarúgóinkra, hogy jó pénzért Fehérvárra járnak levezetni. A jó pénz alighanem igaz lehet, a gyakorlat azt bizonyítja, a levezetés már nem. Mindenesetre a klub pénteki hivatalos bemutató sajtótájékoztatóján lehetőségünk nyílt Kovács Zoltán sportigazgatótól és Nikolics Nemanjától személyesen is megkérdezni ezeket a felvetéseket.

Kovács Zoltán (b) mosolyogva beszélt a jövőről, amikor Nikolicsról (k) faggatták. Fotó: 24.hu

Nézzük először a lehetséges fizetést. Már Huszti hazatérése kapcsán is meseszámok röpködtek, 2018-as médiainformációk szerint bruttó 50 ezer euró (mai árfolyamon nagyjából 17 millió forint) landol a számláján havonta, így egészen biztos, hogy Nikolics, aki az MLS-ben szereplő Chicago Fire harmadik legjobban kereső játékosa volt – 1 913 330 dollár (592 millió forint/év) – sem bagóért írt alá.

Persze Magyarország nem Amerika, ott nyilvánosak a fizetések, itthon nem. Így Nikolics bére kapcsán maximum támpontot adhat az információ, miszerint a jövőjével kapcsolatban korábban felmerült, Lengyelországba tér vissza, majd a Crystal Palace formájában egy angliai álomszerződés is képbe került. Mégis Fehérvárt választotta.

Piotr Koźmiński, lengyel sportújságíró, aki egyben az UEFA szakírójaként is dolgozik, úgy fogalmazott mindezzel kapcsolatban egy Twitter-bejegyzésében:

Nikolics elvárásai teljesen meghaladják azt a szintet, amit most Lengyelországban fizetnek egy labdarúgónak, így teljesen kizárt a visszatérése. Pár hónappal ezelőtt a Legia már megpróbálta, de világossá vált, hogy nem tudja megfizetni. Az araboknál, vagy Magyarországon fogja folytatni, ahol lényegesen több pénz van a labdarúgásban, mint nálunk.

Kovács Zoltán sportigazgató maga is úgy nyilatkozott a klub honlapján, hogy: „Minden érintettnek, Nikolics Nemanjának és a Vidi tulajdonosának is köszönöm az erőfeszítéseit, hogy megvalósulhatott ez a szerződés.”

Mindez magyarra fordítva annyit jelent, hogy a labdarúgó engedhetett a Chicagóban megszokott igényéből, de ettől még Garancsi István tulajdonosnak mélyen a zsebébe kellett nyúlni. Mivel Magyarországon titkosak a fizetések, ezért inkább a nagyságrendere kérdeztünk rá a sajtótájékoztatóján. Kovács Zoltán azt nem tudta megmondani, hogy a klubköltségvetés hány százalékát viszi el a 27-szeres válogatott fizetése, de annyi azért elárult, hogy:

Előkelő helyen van a bérével a fizetési listán. A tárgyalások során Niko hozta a legnagyobb áldozatot, mert bármennyire is szerettük volna, enélkül nem tudtuk volna szerződtetni.

2,5 évig biztosan húzóember lesz Fehérváron

Túllépve a transzfer financiális kérdésein, megkérdeztük azt is,

  • kifejezett koncepció-e, hogy a klub vadászik a sokéves külföldi tapasztalattal hazatérő, harmincon fölüli válogatott labdarúgókra,
  • illetve nem érzik-e problémának Fehérváron, hogy senkinek sem okozna meglepetést, ha szombaton a Mezőkövesd ellen a Kovácsik (28) – Fiola (29), Juhász (36) Vinicius (29), Stopira (31) – Nego (29) Elek (31), Pátkai (31) Kovács István (27) – Nikolics (32), Futács (29), azaz egy 30,18 év átlagéletkorú kezdő tizenegy futna ki a gyepre?

Kovács szerint a kor csak egy szám, amely nem jelent semmit. Sokkal fontosabb a fizikális állapot és rögvest megnyugtatott minden jelenlévőt, hogy Nikolics a felmérések alapján állóképesség tekintetében a top 3-ban van momentán.

Nem kifejezett koncepció a válogatottak hazacsábítása, bár az tény, hogy ezek a rutinos labdarúgók nagy segítségére vannak a klubnak, nemcsak játéktudásukkal, hanem személyiségükkel is, hiszen az öltözőben és a pályán rengeteget tanulnak tőlük azok a fiatalok, akik a jövőt képviselik. Merthogy mindenki láthatja, a fiatalítást már tudatosan elkezdtük, az utóbbi mérkőzéseken még az MLSZ ajánlásának is megfelelünk

– érvelt Kovács.

Alighanem Nikolicstól is azt várja a klubvezetés, hogy minden téren példát mutasson a fiataloknak, és szerintünk nem is okoz majd csalódást.

A vajdasági Zentán született labdarúgó jelenleg a legnagyobb értékű (3 millió euró) játékosa a Fehérvárnak. Az öltözőben, a csapaton belül elfoglalt pozícióját, tekintélyét ez azonnal meghatározza. Joan Carillo edzővel sem lesz gondja, lévén a 2014-15-ös bajnokságban együtt nyertek aranyat a Videotonnak úgy, hogy abban az évben Nikolics 21 találattal lett NB I-es gólkirály.

A 32 éves csatár újságírói kérdésekre a következőket erősítette meg:

  • 2,5 éves szerződést kötött, amely nem tartalmaz kivásárlási opciót.
  • Ez azt jelenti, hogy itt, Fehérváron tervezi idővel szögre akasztani a futballcsukát, de az azért nem biztos, hogy erre 2,5 év múlva kerül sor, ha bírja és igény van rá, hosszabít.
  • Nem volt konkrét ajánlata a Crystal Palace-tól.
  • Nem visszalépés neki a magyar bajnokság, mert a klub sokat fejlődött mióta elment, ahogy ő maga is.
  • Amit pénzen nem lehet megvenni, azt kapja meg Fehérváron.
  • A jövőben két fő célja is van. Góljaival szeretné a klubot bajnoki címhez és Bajnokok Ligája-csoportkörhöz segíteni, illetve 24 gól hiányzik neki ahhoz, hogy beérje a Vidi legeredményesebb góllövőjét, a legendás Szabó Józsefet. Nikolics szerint Szabó nyilván örülne, ha olyan játékos taszítaná le az örökranglista éléről, aki annyira szereti ezt a várost, ezt a klubot, mint ő.

Nem lesz válogatott

Nikolics újságírói kérdésre válaszolva a válogatottság kérdésére külön kitért.

Két éve felelősségteljes döntést hoztam, ami azóta nem változott és eztán sem szeretném megváltoztatni

– mondta.

Ami biztos, Nikolics számára szemmel láthatóan az elmúlt két nap érezhetően érzelemdúsan telt. Nincs sok ideje felvenni a ritmust, egyből bizonyítania kell és erre lehetőséget is kap.

Kovács Zoltán ugyanis elárulta, a régi-új szerzeményük szombaton már tagja lesz Joan Carillo Mezőkövesd ellen készülő szűk keretének, és minden bizonnyal a pályára is lép majd. Ha így lesz, a csatár pont ott segíthet a Fehérváron, ahol a klub a legnagyobb problémával küzd: a gólszerzésben.

Kiemelt kép: www.molfehervarfc.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!