Magyar foci

Nikolics: Amit pénzen nem lehet megvenni, azt kapom meg Fehérváron

Juhász Roland (2013-ban 30 évesen) és Huszti Szabolcs (2018/35), Elek Ákos (2019/30) után Nikolics Nemanja is azt látta a legjobbnak, hogy külföldi karrierjét követően pályafutása befejező éveit a Mol Fehérvár FC-ben futballozza végig. A magyar, a lengyel és az észak-amerikai bajnokság korábbi gólkirálya csütörtökön, 32 évesen jelentette be hazatérését.

Mennyit keres Nikolics Fehérváron?

A szurkolók hamar rásüthetnék a kiöregedőfélben lévő korábbi válogatott labdarúgóinkra, hogy jó pénzért Fehérvárra járnak levezetni. A jó pénz alighanem igaz lehet, a gyakorlat azt bizonyítja, a levezetés már nem. Mindenesetre a klub pénteki hivatalos bemutató sajtótájékoztatóján lehetőségünk nyílt Kovács Zoltán sportigazgatótól és Nikolics Nemanjától személyesen is megkérdezni ezeket a felvetéseket.

Kovács Zoltán (b) mosolyogva beszélt a jövőről, amikor Nikolicsról (k) faggatták. Fotó: 24.hu

Nézzük először a lehetséges fizetést. Már Huszti hazatérése kapcsán is meseszámok röpködtek, 2018-as médiainformációk szerint bruttó 50 ezer euró (mai árfolyamon nagyjából 17 millió forint) landol a számláján havonta, így egészen biztos, hogy Nikolics, aki az MLS-ben szereplő Chicago Fire harmadik legjobban kereső játékosa volt – 1 913 330 dollár (592 millió forint/év) – sem bagóért írt alá.

Persze Magyarország nem Amerika, ott nyilvánosak a fizetések, itthon nem. Így Nikolics bére kapcsán maximum támpontot adhat az információ, miszerint a jövőjével kapcsolatban korábban felmerült, Lengyelországba tér vissza, majd a Crystal Palace formájában egy angliai álomszerződés is képbe került. Mégis Fehérvárt választotta.

Piotr Koźmiński, lengyel sportújságíró, aki egyben az UEFA szakírójaként is dolgozik, úgy fogalmazott mindezzel kapcsolatban egy Twitter-bejegyzésében:

Nikolics elvárásai teljesen meghaladják azt a szintet, amit most Lengyelországban fizetnek egy labdarúgónak, így teljesen kizárt a visszatérése. Pár hónappal ezelőtt a Legia már megpróbálta, de világossá vált, hogy nem tudja megfizetni. Az araboknál, vagy Magyarországon fogja folytatni, ahol lényegesen több pénz van a labdarúgásban, mint nálunk.

Kovács Zoltán sportigazgató maga is úgy nyilatkozott a klub honlapján, hogy: „Minden érintettnek, Nikolics Nemanjának és a Vidi tulajdonosának is köszönöm az erőfeszítéseit, hogy megvalósulhatott ez a szerződés.”

Mindez magyarra fordítva annyit jelent, hogy a labdarúgó engedhetett a Chicagóban megszokott igényéből, de ettől még Garancsi István tulajdonosnak mélyen a zsebébe kellett nyúlni. Mivel Magyarországon titkosak a fizetések, ezért inkább a nagyságrendere kérdeztünk rá a sajtótájékoztatóján. Kovács Zoltán azt nem tudta megmondani, hogy a klubköltségvetés hány százalékát viszi el a 27-szeres válogatott fizetése, de annyi azért elárult, hogy:

Előkelő helyen van a bérével a fizetési listán. A tárgyalások során Niko hozta a legnagyobb áldozatot, mert bármennyire is szerettük volna, enélkül nem tudtuk volna szerződtetni.

2,5 évig biztosan húzóember lesz Fehérváron

Túllépve a transzfer financiális kérdésein, megkérdeztük azt is,

  • kifejezett koncepció-e, hogy a klub vadászik a sokéves külföldi tapasztalattal hazatérő, harmincon fölüli válogatott labdarúgókra,
  • illetve nem érzik-e problémának Fehérváron, hogy senkinek sem okozna meglepetést, ha szombaton a Mezőkövesd ellen a Kovácsik (28) – Fiola (29), Juhász (36) Vinicius (29), Stopira (31) – Nego (29) Elek (31), Pátkai (31) Kovács István (27) – Nikolics (32), Futács (29), azaz egy 30,18 év átlagéletkorú kezdő tizenegy futna ki a gyepre?

Kovács szerint a kor csak egy szám, amely nem jelent semmit. Sokkal fontosabb a fizikális állapot és rögvest megnyugtatott minden jelenlévőt, hogy Nikolics a felmérések alapján állóképesség tekintetében a top 3-ban van momentán.

Nem kifejezett koncepció a válogatottak hazacsábítása, bár az tény, hogy ezek a rutinos labdarúgók nagy segítségére vannak a klubnak, nemcsak játéktudásukkal, hanem személyiségükkel is, hiszen az öltözőben és a pályán rengeteget tanulnak tőlük azok a fiatalok, akik a jövőt képviselik. Merthogy mindenki láthatja, a fiatalítást már tudatosan elkezdtük, az utóbbi mérkőzéseken még az MLSZ ajánlásának is megfelelünk

– érvelt Kovács.

Alighanem Nikolicstól is azt várja a klubvezetés, hogy minden téren példát mutasson a fiataloknak, és szerintünk nem is okoz majd csalódást.

A vajdasági Zentán született labdarúgó jelenleg a legnagyobb értékű (3 millió euró) játékosa a Fehérvárnak. Az öltözőben, a csapaton belül elfoglalt pozícióját, tekintélyét ez azonnal meghatározza. Joan Carillo edzővel sem lesz gondja, lévén a 2014-15-ös bajnokságban együtt nyertek aranyat a Videotonnak úgy, hogy abban az évben Nikolics 21 találattal lett NB I-es gólkirály.

A 32 éves csatár újságírói kérdésekre a következőket erősítette meg:

  • 2,5 éves szerződést kötött, amely nem tartalmaz kivásárlási opciót.
  • Ez azt jelenti, hogy itt, Fehérváron tervezi idővel szögre akasztani a futballcsukát, de az azért nem biztos, hogy erre 2,5 év múlva kerül sor, ha bírja és igény van rá, hosszabít.
  • Nem volt konkrét ajánlata a Crystal Palace-tól.
  • Nem visszalépés neki a magyar bajnokság, mert a klub sokat fejlődött mióta elment, ahogy ő maga is.
  • Amit pénzen nem lehet megvenni, azt kapja meg Fehérváron.
  • A jövőben két fő célja is van. Góljaival szeretné a klubot bajnoki címhez és Bajnokok Ligája-csoportkörhöz segíteni, illetve 24 gól hiányzik neki ahhoz, hogy beérje a Vidi legeredményesebb góllövőjét, a legendás Szabó Józsefet. Nikolics szerint Szabó nyilván örülne, ha olyan játékos taszítaná le az örökranglista éléről, aki annyira szereti ezt a várost, ezt a klubot, mint ő.

Nem lesz válogatott

Nikolics újságírói kérdésre válaszolva a válogatottság kérdésére külön kitért.

Két éve felelősségteljes döntést hoztam, ami azóta nem változott és eztán sem szeretném megváltoztatni

– mondta.

Ami biztos, Nikolics számára szemmel láthatóan az elmúlt két nap érezhetően érzelemdúsan telt. Nincs sok ideje felvenni a ritmust, egyből bizonyítania kell és erre lehetőséget is kap.

Kovács Zoltán ugyanis elárulta, a régi-új szerzeményük szombaton már tagja lesz Joan Carillo Mezőkövesd ellen készülő szűk keretének, és minden bizonnyal a pályára is lép majd. Ha így lesz, a csatár pont ott segíthet a Fehérváron, ahol a klub a legnagyobb problémával küzd: a gólszerzésben.

Kiemelt kép: www.molfehervarfc.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik