Magyar foci

A Vidi-edző megkapta a futballtörténelem legnagyobb pénzbüntetését

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága Marko Nikolicsot, a Mol Vidi edzőjét a szombat esti Magyar Kupa-döntőn (Budapest Honvéd – Mol Vidi 1-2) tanúsított magatartásáért keményen megbüntette.

Magyar Kupa: a Honvédot legnagyobb sztárja nyírta ki
Marko Nikolics a félidőben átszervezte csapatát, fordított a meccs képén, és kupagyőzelemmel zárta az évadot, a Honvédot viszont teljesen felőrölték a sérülések a Magyar Kupa 2019-es fináléjában. Meccselemzés.

A határozta felsorolja Nikolics három vétségét:

  1. A 67. percében elhagyta a technikai zónát, befutott a játéktérre és ott a játékvezető működése ellen szóval és mozdulattal sportszerűtlen módon tiltakozott,
  2. a kispadot csak ismételt felszólítás után hagyta el
  3. a vezetőedző a kispadról elküldött sportszakemberre vonatkozó szabályzati előírást is megsértette azzal, hogy a mérkőzés lefújása után a játéktérre ment.

A szerb edzőt ezekért a vétkekért három soron következő kupameccsről eltiltotta az MLSZ. A határozat azonban itt nem állt meg.

Az FB a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként vette figyelembe a sportszakember „vétkes fegyelmezési múltját, azt, hogy a 2018-19-es  bajnoki év tavaszi idényében ezt megelőzően hasonló fegyelmi vétségek elkövetéséért már két esetben hozott vele szemben”, ezért

további egymillió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Hamarjában nem jutott eszünkbe olyan edző, aki Magyarországon ilyen mértékű, milliós pénzbüntetést kapott volna. Még a legendás, 2009. augusztus 23-i Szombathely-Videoton meccs után is csak 100 ezer forintos pénzbüntetést kapott Csertői Aurél, amiért a televíziós felvételek alapján megrúgta Bódog Tamást, a vendégek másodedzőjét, aki átment ellenfele technikai zónájába.

Frissítés

Némi kutakodás után rátaláltunk Thomas Doll esetére, akit 2017. január 19-én először kétmillió forintos bírsággal, majd a német edző fellebbezése után hatályon kívül helyezte az első fokú határozatot, törölte a büntetést, és a megismételt tárgyaláson 1,5 milliót hagyott helyben. Doll az akkori ítélet szerint a 2016. november 19-i, Vasas elleni és a december 10-i, MTK elleni „bajnoki mérkőzéseket követően a különböző médiumoknak adott nyilatkozataiban az MLSZ vonatkozásában olyan tényre közvetlenül utaló kifejezéseket használt, amelyek alkalmasak arra, hogy az MLSZ működésével kapcsolatban a bizalmat megingassák”.

Úgyhogy Nikolics csak második az egy millával.

Honlapunk mindezeken túl feltette a kérdést az MLSZ sajtóosztályának, hogy ők emlékeznek-e milliós büntetésre és szóban a nem választ kaptuk.

Az FB határozat azonban nem tért ki a kupadöntő másik sokat vitatott esetére, a Mol Vidi játékosa, Stopira elképesztően durva, nyújtott lábbal, stoplihasználattal történő berepülésére Gazdag Dániel térdére.

Írásban ezért azzal a kérdéssel fordultunk a Fegyelmi Bizottsághoz, hogy a videófelvételek alapján az FB utólag vizsgálja-e az esetet, vagy, ha nem, miért nem teszi? Cikkünket a válasz megérkezése után frissítjük.

Magyar Kupa: a Vidi durván beleszállt Iványi játékvezetőbe
Elég sportszerűtlen, inkább hangulatkeltő címet tett közzé honlapján a kupagyőzelem után a fehérváriak honlapja. Azt állítják, a játékvezető a Honvéd szekerét tolta.

(Kiemelt kép: Fotó: molvidi.hu)

Olvasói sztorik