Hírek

Weisz-emléktáblát avattak

Szülővárosában, Solton is ápolják Weisz Árpád, az Internazionale egykori magyar edzője emlékét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Emléktáblát avattak szerdán Weisz Árpád, az Internazionale egykori magyar edzője tiszteletére szülővárosában, Solton, labdarúgópálya klubépületének falán. Az eseményen részt vett Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó, Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, valamint Kalmár Pál polgármester.

Andreides Gábor történész beszédében méltatta a zsidó származású szakembert, akit a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként, a labdarúgás-elmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként tartanak számon. Beer György, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége sport és ifjúsági főtancsadója hangoztatta, hogy a sportban, a futballpályán mindenki egyenlő.

Weisz Árpád a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna trénere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Olaszországban: 1930-ban 34 évesen az Internazionalével ünnepelhetett scudettót. Emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.

Az 1938-ban a faji törvények miatt Olaszországból elmenekült. Feleségével és gyermekeivel együtt 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban vesztette életét.

Olvasói sztorik